Η κυρία Νάντια Βαλαβάνη είναι βάσει του βιογραφικού της συγγραφέας και οικονομολόγος, πτυχιούχος του Οικονομικού Τμήματος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (τότε ΑΣΟΕΕ). Εργάστηκε ως μεταφράστρια και από το 1992 μέχρι σήμερα σε ασφαλιστική εταιρεία, ενώ επί μία δεκαετία, από το 1996 μέχρι το 2005, ήταν Διευθύντρια οικογενειακού ξενοδοχείου στην Κρήτη.

Από πουθενά δεν προκύπτει δηλαδή η εμπειρία της πέριξ των φορολογικών. Θα πει κανείς – και θα έχει δίκιο – και με τους άλλους (βλέπε Μαυραγάνης) που προέρχονταν από τον χώρο προκόψαμε! Μάλιστα ο μηχανισμός της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν αυτός που αντιστεκόνταν μπροστά στην προφανή ανάγκη, ειδικά για την Ελλάδα: να ανεξαρτητοποιηθεί  ο φοροεισπρακτικός και φοροελεγκτικός μηχανισμός!

Υπήρχαν μάλιστα περίοδοι με την προηγούμενη κυβέρνηση που μπλοκάρονταν οι συζητήσεις με την τότε τρόικα, όχι για να αποφύγουμε ως χώρα κάποιο σκληρό μέτρο για τους πολίτες, αλλά για να μην χάσει η πολιτική εξουσία την επαφή με τον φορολογικό έλεγχο των πολιτών.

Δηλαδή καθυστερούσε ή ματαιώνονταν μια αξιολόγηση, άρα και η λήψη πολύτιμων για την κάλυψη των αναγκών πόρων, απλά γιατί οι τότε κυβερνόντες αδυνατούσαν να δεχτούν αυτό που ισχύει στις περισσότερες χώρες του Δυτικού κόσμου, ότι ο μηχανισμός της είπραξης και του ελέγχου των φόρων λειτουργεί αυτόνομα, βάσει της νομοθεσίας των πολιτικών και τον έλεγχο της δικαστικής εξουσίας.

Σε αυτή την κατεύθυνση, κάθε καλοπροαίρετος θα περίμενε, ότι μια κυβέρνηση που έχει εκλεγεί με στόχο την διαφάνεια και την πάταξη της φοροδιαφυγής, θα είναι αυτή που θα δώσει στον υπηρεσιακό μηχανισμό όλα τα εφόδια, αλλά και την αυτονομία, ώστε να εφαρμόσει την νομοθεσία προς όφελος του συνόλου.

Αντ’ αυτού, η νέα κυβέρνηση μαθαίνουμε ότι προσανατολίζεται (μπορεί να αλλάξει) στην αποδυνάμωση των αρμοδιοτήτων της γενικής γραμματείας εσόδων και την ενίσχυση του ρόλου της υπουργού.

Αν συνδυαστεί αυτό με την πληροφορία (το είπε και η ίδια) ότι ήδη συνομιλεί με λογιστές (προφανώς ιδιώτες με πελάτες ιδιώτες) τους οποίους ακούει, για θέματα όπως η ρύθμιση των 100 δόσεων και την ανάγκη να μπουν και οι οφειλές άνω του 1 εκατ. ευρώ σε αυτήν και μάλιστα με το επιχείρημα ότι οι εν λόγω δεν είναι εύποροι πολίτες (;)  τότε εύκολα συμπεραίνουμε ότι μάλλον κάναμε μια άσχημη αρχή…

Facebook Comments