Ο Γερούν φεύγει, ο Λουίς έρχεται, σαν… έτοιμος από καιρό. Ο Ντε Γκίντος έχει ήδη μπει στο πετσί του ρόλου, του επικεφαλής του Eurogroup και έχει ήδη δείξει τις άγριες διαθέσεις του απέναντι στην δε Γκρις…

Δεν είναι τυχαίο πως στο τελευταίο Eurogroup, την θέση του… εξολοθρευτή την οποία συνήθως είχε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την πήρε ο Ισπανός ομόλογός του, ο Λουίς ντε Γκίντος.

Όπως είναι γνωστό στο κρίσιμο αυτό Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, ο ντε Γκίντος είχε την σκληρότερη γραμμή όλων απέναντι στον Ελληνα ΥΠΟΙΚ, σε ότι αφορά τις προσπάθειες του συμβουλίου να αναγκάσει τον Βαρουφάκη να τηρήσει τους όρους του υφιστάμενου προγράμματος  διάσωσης της χώρας έτσι ώστε να μπορέσει να λάβει επίσημη χρηματοδότηση.

Όπως έχει αναφέρει το Bloomberg, όταν το Eurogroup απέρριψε την έκκληση Σόιμπλε για μια νέα συνάντηση την Τρίτη που ακολουθούσε,  για να εξεταστεί η λίστα που θα κατέθετε η Ελλάδα, ο Ντε Γκίντος επέμεινε, κερδίζοντας συμφωνία για την διενέργεια τηλεδιάσκεψης, όπως και έγινε.

Η Ισπανία φυσικά έχει πολύ καλό λόγο για το σκληρό της πρόσωπο, καθώς φέτος είναι αντιμέτωπη με βουλευτικές εκλογές και η «απειλή» ( για την κυβέρνηση Ραχόι)  που λέγεται Podemos, καραδοκεί και κερδίζει συνεχώς έδαφος.

Φυσικά μία νίκη του Βαρουφάκη θα ενδυνάμωνε τις καταγγελίες του Πάμπλο Ιγκλέσιας ότι το αφεντικό του Ντε Γκίντος, ο Ραχόι, έκανε λάθος με την επιβολή λιτότητας στους Ισπανούς.

Ο ντε Γκίντος όμως, έχει και την δική του… προσωπική ατζέντα, τον δικό του καλό λόγο για αυτήν την στάση. Διεκδικεί την καρέκλα του Eurogroup μετά τη λήξη της θητείας του Ντάισελμπλουμ τον Ιούνιο (τον έχει στηρίξει ανοιχτά και η Αγκελα Μέρκελ).

Και όπως φαίνεται, έχει ήδη μπει στο… πετσί του ρόλου, κάτι που προφανώς έχει ενοχλήσει και τον ίδιο τον Γερούν.

Απόδειξη αυτού οι ανακοινώσεις του Λουίς και τα αδειάσματα Γερούν και Ζαν Κλοντ, αυτή την εβδομάδα:

1)      Ο Ισπανός αποκάλυψε χθες το τι θα συζητηθεί στο Eurogroup της Δευτέρας, για να πάρει στη συνέχεια την διάψευση των Βρυξελλών.

Όπως αποκάλυψε ο Ντε Γκίντος, στο τραπέζι αναμένεται να πέσουν οι ανάγκες ρευστότητας της Ελλάδας αλλά και οι αποπληρωμές ομολόγων που πρέπει να κάνει η χώρα , ενώ τόνισε ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι ο μόνος εφικτός δρόμος για την Ελλάδα, καθώς «δεν υπάρχει εναλλακτική».

Πρόσθεσε πως θα ακουστούν επίσης από την τρόικα ( έτσι αποκάλεσε την ομάδα των.. θεσμών) οι πρόσφατες συνομιλίες που έγιναν με την Ελλάδα, ενώ τόνισε πως η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει τους επόμενους τέσσερις μήνες προκειμένου να δει ποιο είναι το επόμενο βήμα για το τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

Ευθύς αμέσως αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν στο ΜΝΙ:

«Θα υπάρξει συζήτηση για την κατάσταση της Ελλάδας, αλλά σε καμία περίπτωση για τη χρηματοδότηση της χώρας».

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι να αποφασιστεί στο Eurogroup της Δευτέρας», τόνισε ευρωπαϊκή πηγή. «Γνωρίζουμε ότι οι Έλληνες έχουν συγκεκριμένες χρηματοδοτικές ανάγκες, αλλά δεν θα έχουμε κάποια επίσημα στοιχεία γι αυτές έως το φθινόπωρο. Ως εκ τούτου μπορούμε να κάνουμε μόνο υποθέσεις».

Την Δευτέρα είχε γίνει ακριβώς το ίδιο:

Ο Ντε Γκίντος αποκάλυψε ότι συζητείται τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, ύψους 30 έως 50 δισ. ευρώ, από τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης. Ο Ισπανός ΥΠΟΙΚ, μιλώντας σε μια εκδήλωση στην Παμπλόνα, στη βόρεια Ισπανία, επισήμανε μάλιστα ότι η νέα συμφωνία θα προσφέρει περισσότερο ευέλικτους όρους στην Ελλάδα.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Γ. Ντάισελμπλουμ, Σιμόν Μπουατέλ, στη συνέχεια το διέψευσε: «Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν συζητούν για τρίτο πακέτο διάσωσης».

Και στη συνέχεια το διέψευσε και ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας σε εκδήλωση στο Βερολίνο. «Δεν υπάρχουν συζητήσεις γι αυτό», ήταν η απάντησή του.

Για το αν θα υπάρξει η όχι τρίτο πακέτο, είναι κάτι που θα φανεί πολύ πολύ σύντομα.  Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι ένα τρίτο πρόγραμμα μεσαίας ή μεγάλης διάρκειας με σημαντικό ποσό και όρους είναι αναπόφευκτο, προκειμένου να καθησυχάσουν οι αγορές και να υπάρξει ο χρόνος προετοιμασίας της κυβέρνησης για μια βιώσιμη έξοδο στις αγορές.

Πάντως έχει ανακοινωθεί και επισήμως εμμέσως πλην σαφώς… Μετά την αποστολή της λίστας των ελληνικών μεταρρυθμίσεων,  ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο μιας επιπλέον υποστήριξης προς την Ελλάδα, μετά το καλοκαίρι, ενώ και η ανακοίνωση του Εurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, το έλεγε ξεκάθαρα:

 «Παραμένουμε δεσμευμένοι να παρέχουμε επαρκή στήριξη στην Ελλάδα μέχρι να ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στην αγορά όσο η χώρα τηρεί τις δεσμεύσεις της εντός του συμφωνηθέντος πλαισίου».

Το χει λοιπόν η… μοίρα του Γιάνη με τους επικεφαλής του Eurogroup, τους νυν και τους επόμενους… Από το «σκότωσες την Τρόικα» του Γερούν, στο «τρίτο πακέτο… γεννάται» του Λουίς, λίγες εβδομάδες δρόμος.

Πάντως, μπορεί οι Ισπανοί να… «το χουν» με το μπάσκετ, ωστόσο ο Βαρουφάκης – ως αναπόσπαστο μέλος της ομάδας μπάσκετ του Μωραΐτη, στα νιάτα του – ξέρει καλά και την άμυνα και την επίθεση. Αλλά και να βάζει τρίποντα…

Ο χρόνος (και η πράξη) θα το (απο)δείξει…

Facebook Comments