Η μακρά ύφεση στην Κύπρο φαίνεται ότι φτάνει στο τέλος της, τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε προς τον Μάριο Ντράγκι και τους διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών της ΕΕ, που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στην προσφώνηση του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι υποστηρίζει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στο επίπεδο της ΕΕ και σημείωσε ότι ο νόμος για τις εκποιήσεις θα αποτελέσει ισχυρό εργαλείο για το τραπεζικό σύστημα για τους μεγάλους δανειολήπτες.

Αναφερόμενος στις αποφάσεις του Μαρτίου του 2013 ο πρόεδρος υπογράμμισε ότι «η Κύπρος έχει πληρώσει μεγάλο τίμημα, όχι μόνο από τις λανθασμένες πολιτικές του δικού μας τραπεζικού τομέα και της δημοσιονομικής κατάστασης, αλλά και από τις αδυναμίες της οικονομικής διακυβέρνησης και εποπτείας της ευρωζώνης και της ΕΕ.»

Στην προσφώνηση του στο δείπνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ είπε, μεταξύ άλλων, ότι «υποστηρίζουμε εκείνες τις μεταρρυθμίσεις στο επίπεδο της ΕΕ.

Στο τέλος της ημέρας, Ως αποτέλεσμα έπρεπε να πάρουμε τολμηρά και επώδυνα μέτρα για να αποτρέψουμε την κατάρρευση της οικονομίας μας μετά τα γεγονότα του 2013».

Πρόσθεσε ότι η εφαρμογή ενός φιλόδοξου προγράμματος οικονομικής μεταρρύθμισης και εξυγίανσης έχει φέρει ήδη απτά και θετικά αποτελέσματα, υπογραμμίζοντας τις θετικές αξιολογήσεις που πήρε η κυπριακή οικονομία.

Εξέφρασε την πεποίθηση πως «η μακρά ύφεση φαίνεται να έφτασε στο τέλος της και αναμένουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το επόμενο έτος. Η κυπριακή οικονομία συνέχισε να ξεπερνά τις προσδοκίες το 2014 με την ύφεση να περιορίζεται στο 2,3% αντί 4,8% που αναμενόταν από την τρόικα το Φεβρουάριο του 2014»

Πρόσθεσε ότι «για το 2015 η κυπριακή οικονομία αναμένεται να δείξει τα πρώτα σημάδια αποκατάστασης με την επιστροφή στην ανάπτυξη, όπως έχει επιβεβαιωθεί από τις πρόσφατες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής»,

Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι έχουν επιτευχθεί ουσιαστικά αποτελέσματα στον τραπεζικό τομέα με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σημειώνοντας ότι η συνολική αξιολόγηση του τραπεζικού τομέα υποδεικνύει ότι δεν θα χρειαστεί άλλο δημόσιο χρήμα για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος.
.
Επεσήμανε ότι τα κεφάλαια αυτά αποτελούν τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις που υπήρξαν στην ιστορία της κυπριακής οικονομίας και σηματοδοτούν την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας σε ό,τι αφορά τη στροφή της προς την Κύπρο.

Αναφέρθηκε ακόμη στις θετικές αξιολογήσεις της κυπριακής οικονομίας από διεθνείς oίκους αξιολόγησης και την επιστροφή της Κύπρου στις διεθνείς αγορές, κάτι που στέλλει, όπως είπε, «ισχυρό μήνυμα ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στην οικονομία μας».

Ισχυρό εργαλείο ο νόμος για εκποιήσεις

Ο πρόεδρος είπε ότι ο νόμος για τις εκποιήσεις αναμένεται να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τον τραπεζικό τομέα σε ό,τι αφορά την παροχή κινήτρων προς μεγάλους δανειολήπτες, ούτως ώστε να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους και σημείωσε ότι το πλαίσιο αφερεγγυότητας θα δημιουργήσει ένα δίκτυ ασφαλείας για τις ευάλωτες ομάδες που έχουν επηρεαστεί από την κρίση.

Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος χαιρέτισε τις ευρωπαϊκές αποφάσεις που έχουν ως επίκεντρο τις επενδύσεις, έτσι ώστε, όπως είπε, να τεθούν τα θεμέλια για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας και επαίνεσε τον καταλυτικό, όπως είπε, ρόλο που διαδραματίζει ο πρόεδρος της ΕΚΤ στη λήψη αυτών των «ριζοσπαστικών και τολμηρών αποφάσεων για το ευρωσύστημα».

Ανέφερε ακόμη ότι «σε εθνικό επίπεδο θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις με την ίδια αποφασιστικότητα, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας» και εξέφρασε αισιοδοξία ότι «σύντομα θα παράσχουμε αυτά που αναμένονται από εμάς».

Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε πως «όραμα μας είναι να μεταμορφώσουμε την Κύπρο, έτσι ώστε να απελευθερωθούν πλήρως οι δυνατότητες της οικονομίας της», υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος είναι πεπεισμένος πως «στο τέλος θα βγούμε ισχυρότεροι και σοφότεροι από αυτή την κρίση».

Ενωρίτερα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, στην παρουσία του υπουργού οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, τη διοικητή της ΚΤ Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη και του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω, Κωνσταντίνου Πετρίδη.

Facebook Comments