Οι εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία σημείωσαν αύξηση 2,2% το Μάρτη (σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση) ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις της αγοράς για πτώση -0,5%. Σε σχέση με το Μάρτη του 2012 οι παραγγελίες υποχώρησαν κατά 0,4%, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Η σημαντική βελτίωση του κλάδου της μεταποίησης προκάλεσε έκπληξη αν συγκριθεί με τον δείκτη μεταποίησης PMI Μαρτίου, ο οποίος άγγιξε χαμηλά 3 μηνών στις 49,0 μονάδες με τη μεταποιητική δραστηριότητα να συρρικνώνεται. Ο PMI Απριλίου την περασμένη εβδομάδα υποχώρησε ακόμα περισσότερο στις 48,1 μονάδες. Μετά και την πτώση του ΑΕΠ στο 0,6% το δ’ τρίμηνο του 2012, η Bundesbank προέβλεψε το Φεβρουάριο ότι η οικονομία θα επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο του 2013 λόγω βελτίωσης της βιομηχανικής παραγωγής.

Το ευρώ ενισχύθηκε πάνω από το 1,3100 έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση των εργοστασιακών παραγγελιών. Η επόμενη αντίσταση για το EUR/USD είναι πιθανόν το 1,3242, δηλαδή τα υψηλά 2 μηνών. Πιθανή στήριξη στο βασικό επίπεδο του 1,3000.

Στο προσκήνιο βρέθηκε σήμερα η διάσταση απόψεων ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία αναφορικά με τον τρόπο επίλυσης της κρίσης χρέους και το δίλημμα λιτότητα ή ανάπτυξη. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Schaeuble και ο Γάλλος ομόλογός του Moscovici μίλησαν σήμερα για το παραπάνω στο Βερολίνο.

Ο Schaeuble είπε ότι δεν υπάρχει μονοπώλιο ως προς την επίλυση της κρίσης χρέους εκφράζοντας την ανησυχία του για την εικόνα της Γερμανίας στην Ευρωζώνη. Ο Moscovici τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της ανάπτυξης.

Facebook Comments