Η αποστομωτική απάντηση του Μπενουά Κερέ μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup ότι, στο πλαίσιο της ενισχυμένης και μόνο εποπτείας, δεν πρόκειται να επιτραπεί η διατήρηση της κατ’ εξαίρεση αποδοχής των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες (waiver) και, κατ’ επέκταση, η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, δεν είχε καλή αποδοχή από την αγορά αλλά προσγείωσε και την ελληνική κυβέρνηση η οποία χωρίς να το λέει επισήμως, ωστόσο διαρρέει δεξιά και αριστερά ότι ετοιμάζεται να βγει στις αγορές για να δει πόσα… απίδια πιάνει ο σάκος.

Η αλήθεια είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση, ή ο ΟΔΔΗΧ όπως προτιμά ο κ. Τσακαλώτος, θέλει να βγει στις αγορές, αλλά δεν μπορεί. Όπως είπε και πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών η επόμενη έξοδος στην αγορές δεν θα είναι πολιτική απόφαση, αλλά τεχνοκρατική, και ο ΟΔΔΗΧ θα αποφασίσει πότε είναι οι κατάλληλες συνθήκες. Για να έχει πάντως νόημα μία έξοδος στις αγορές από μία χώρα που βγαίνει ή που μόλις βγήκε από τα μνημόνια, η έκδοση θα πρέπει να αφορά ένα 10ετές ομόλογο. Αυτό αποτελεί το ορόσημο και το «κλειδί» για να αποδείξει η χώρα ότι οικοδομεί εμπιστοσύνη στην αγορά. Αυτό έκαναν και όλες οι άλλες χώρες που βρέθηκαν σε προγράμματα διάσωσης. Για την Ελλάδα αυτή τη στιγμή, και μετά και την αναταραχή του Μαΐου που προκάλεσε η ιταλική κρίση, το εγχείρημα του 10ετούς ομολόγου δεν είναι ακόμη τόσο εύκολο. Και το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί και… δίκοπο μαχαίρι. Αν βγει η Ελλάδα με 10ετές και κάτι πάει στραβά, όπως πήγε και με το 7ετές πχ, αυτό σίγουρα θα στείλει ένα μήνυμα ανησυχίας στις αγορές. Αν και η Αθήνα δεν έχει ανάγκη να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές αφού έχει το cash buffer, είναι σημαντικό να δείχνει ότι δεν είναι αποκλεισμένη. Από την άλλη, αν δεν βγει με 10ετές, θα αποτελέσει για τις αγορές σημάδι αδυναμίας, το οποίο θα έχει επίσης σημαντικές επιπτώσεις.

Τα νέα από το roadshow στις ΗΠΑ που πραγματοποιήσαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.(ΟΔΔΗΧ) Δημήτρης Τσάκωνας, που βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε Νέα Υόρκη και Βοστόνη για συναντήσεις με 25 funds και επενδυτικές τράπεζες, αν και είναι θετικότερα από ότι ήταν στο αντίστοιχο roadhsow στο Λονδίνο πριν έναν περίπου μήνα, ωστόσο απέδειξαν καθαρά τις διαθέσεις των επενδυτών. Αν και εμφανίστηκαν πρόσφοροι οι επενδυτές σε ενδεχόμενη νέα έκδοση ομολόγου από το ελληνικό Δημόσιο, ωστόσο ζητούν σωστή τιμολόγηση, και προτιμούν, σύμφωνα με πληροφορίες, την έκδοση ενός βραχυπρόθεσμου ομολόγου, η οποία λόγω του μαξιλαριού ρευστότητας αλλά και της 10ετούς περιόδου χάριτος που έδωσε το Eurtoroup, αποτελεί ένα asset χωρίς ρίσκο για τους επενδυτές. Τα funds όμως δεν εμφανίζονται ακόμη έτοιμα για ένα 10ετές ελληνικό ομόλογο καθώς υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα για την μακροπρόθεσμη εικόνα της ελληνικής οικονομίας αλλά και του χρέους. Να σημειώσουμε πως στο roadshow οι επενδυτές βομβάρδισαν τους Έλληνες αξιωματούχους με βροχή ερωτημάτων για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μεσομακροπρόθεσμα και πέραν της περιόδου που «διασφαλίζει» η συμφωνία για το χρέος, τη στιγμή που δεν συμφωνήθηκε ο γαλλικός μηχανισμός ο οποίος θα έστελνε ένα πιο ισχυρό σήμα στην αγορά.

Το θέμα της Ιταλίας και των σχέσεών της με την Ευρώπη αυτή τη στιγμή φαίνεται επίσης να απασχολεί τους επενδυτές, όπως έδειξαν οι συναντήσεις, αφού κραδασμοί που σημειώθηκαν στην Ελλάδα τον Μάιο «μεταδόθηκαν» με μεγάλη ταχύτητα και στα ελληνικά assets, βάζοντας φρένο, όπως φάνηκε, τότε στις όποιες σκέψεις για νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Την «ευαισθησία» αυτή της Ελλάδας τόνισε άλλωστε και η Κομισιόν στο σχέδιο ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας που δημοσιεύτηκε ενώ το roadshow ήταν σε εξέλιξη, επισημαίνοντας πως οι συνθήκες δανεισμού της χώρας παραμένουν «εύθραυστες» λόγω εξωτερικών οικονομικών κινδύνων ενώ τόνισε πως λόγω της αστάθειας στις χρηματοπιστωτικές αγορές οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με άλλα κράτη της ευρωζώνης.

Εκτός των παραπάνω, και το ζήτημα της αξιοπιστίας της ελληνική κυβέρνησης, μπαίνει τώρα και πάλι στο «τραπέζι» των αγορών. Ειδικά μετά και την απόφαση των δανειστών την περασμένη εβδομάδα για την αναβολή μέχρι τις αρχές Αυγούστου 2018 της εκταμίευσης της δόσης των €15 δισ., έως ότου η Ελλάδα παρουσιάσει ισοδύναμα μέτρα ύψους €28 εκατ. για να αναπληρωθεί απώλεια εσόδων από τη μονομερή απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διατηρήσει μέχρι τέλους του 2018 το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά που επιβαρύνονται από προσφυγικές ροές. Ούτε αυτό αξιολογούν θετικά οι αγορές.

Έτσι, το δημοσίευμα της Handelsblatt, αφορά απλά ένα όνειρο της κυβέρνησης και όχι ένα σχέδιο. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει την έκδοση 10ετούς ομολόγου, με τον Αλέξη Τσίπρα να θέλει να την καταγράψει ως απόδειξη “καθαρής εξόδου” από το πρόγραμμα διάσωσης Μάλιστα η εφημερίδα αναφέρεται και στην επιτυχία του ΟΤΕ η οποία αποδεικνύει την… δίψα για ελληνικούς τίτλους, όπως λέει. Το ότι ο ΟΤΕ κατάφερε να προχωρήσει σε μία τόσο επιτυχημένη έκδοση με τόσο χαμηλό επιτόκιο, και τόση μεγάλη υπερκάλυψη, δεν έχει καμία σχέση με τις διαθέσεις των επενδυτών απέναντι στα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Η επιτυχία αυτή του ΟΤΕ οφείλεται στο ότι ανήκει κατά 45% στην Deutsche Telekom, δεν αποτελεί επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης…

Facebook Comments