Το Βερολίνο επιμένει στην κατά γράμμα τήρηση της διαδικασίας που αποφάσισε το Eurogroup στις 20 Ιανουαρίου. Σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γέγκερ απέρριψε στο πλαίσιο του καθιερωμένου κυβερνητικού μπρίφινγκ στο Βερολίνο πρόταση, η «πατρότητα» της οποίας φαίνεται να ανήκει στον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με αυτήν την πρόταση η ελληνική πλευρά καλείται να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που μπορούν να υιοθετηθούν άμεσα ως «εγγύηση καλών προθέσεων» απέναντι στις Βρυξέλλες και πριν από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, έτσι ώστε να εκταμιευθεί εντός του Μαρτίου «προκαταβολή» της τελευταίας δόσης των 7,2 δισ. ευρώ από το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Δεσμευτική η απόφαση της 20ης Ιανουαρίου

Ο Μάρτιν Γέγκερ από την πλευρά του γερμανικού υπ. Οικονομικών κατέστησε πάντως σαφές ότι κατά τη γερμανική ανάγνωση της συμφωνίας η Αθήνα θα πρέπει να επεξεργαστεί και να συμφωνήσει με τους θεσμούς μέχρι τα τέλη Απριλίου για ένα αναλυτικό μεταρρυθμιστικο πρόγραμμα, το οποίο θα πρέπει να υλοποιηθεί νομοθετικά ως τα τέλη Ιουνίου. Σε περίπτωση που οι θεσμοί αξιολογήσουν θετικά τις ελληνικές προσπάθειες, το Eurogroup θα αποφασίσει τελικά για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης.

Ο Μάρτιν Γέγκερ παραδέχτηκε, τέλος, ότι ναι μεν στο παρελθόν ακολουθήθηκε η πρακτική της «προκαταβολής» των δόσεων, στην προκειμένη όμως περίπτωση η απόφαση της 20ης Ιανουαρίου είναι «δεσμευτική» και πάνω σε αυτή τη γραμμή θα κινηθεί η Γερμανία.

Facebook Comments