Η σκληρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είναι χωρίς προηγούμενο στα διπλωματικά χρονικά της χώρας.

Η ανταλλαγή ακραίων διπλωματικών ανακοινώσεων μεταξύ Αθήνας και Μόσχας κι η απόφαση της Ρωσίας να ματαιώσει την επίσκεψη του Σεργκέϊ Λαβρόφ, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα μέσα στον Σεπτέμβριο, καταδεικνύει ότι η ρήξη έχει προσλάβει πρωτόγνωρες διαστάσεις, μετά την απέλαση δύο ρώσων διπλωματών από την ελληνική κυβέρνηση, για λόγους, που ακόμα δεν έχουν πλήρως διευκρινισθεί αλλά σχετίζονται, όπως υποστηρίζεται, με προσπάθειες εξαγοράς βουλευτών, δημάρχων, μητροπολιτών για την προώθηση των ρωσικών συμφερόντων στην Ελλάδα, κι ιδίως στην Μακεδονία.

Δεν μπορώ να αποκλείσω ότι αυτά έχουν γίνει. Αλλά θα περίμενα περισσότερη κι εγκυρότερη ενημέρωση από την κυβέρνηση και το ΥΠΕΞ. Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν τόσο σοβαρά ζητήματα, που αφορούν την διεθνή θέση της χώρας και να μην έχουν ενημερωθεί αρμοδίως τουλάχιστον η Βουλή κι οι πολιτικοί αρχηγοί.

Είναι γνωστό σε όλους ότι από συστάσεως του ελληνικού κράτους, οι πρεσβείες των μεγάλων δυνάμεων αναμιγνύονταν ενεργά, και πολλές φορές ξεπερνώντας τα εσκαμμένα, στα πολιτικά πράγματα της πατρίδας μας. Ουδέποτε όμως μέχρι τώρα δεν είχε υπάρξει παρόμοιο περιστατικό με απελάσεις διπλωματών και ματαίωση επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών μιάς τόσο μεγάλης χώρας, όπως είναι η Ρωσία. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι κάτι παρόμοιο δεν είχε συμβεί ούτε καν στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου, όταν η Ελλάδα, κακά τα ψέματα, είχε μετατραπεί σε πεδίο αντιπαράθεσης κατασκόπων.

Γιατί τώρα λοιπόν και γιατί από μια αριστερή κυβέρνηση, που διατηρούσε πολύ στενές σχέσεις με την Μόσχα και μέχρι προ τριετίας παρουσίαζε τον Πούτιν και την Μόσχα ως τους εν δυνάμει «σωτήρες» της Ελλάδας από τον βραχνά των μνημονίων και των «κακών» Ευρωπαίων δανειστών.

Είναι, για μένα, προφανές, ότι η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας του κ. Κοτζιά, που έχει πανικοβληθεί από τις αντιδράσεις του κόσμου για την συμφωνία των Πρεσπών, να τις απαξιώσει, αποδίδοντας τις σε ρώσους πράκτορες. Μάταια όμως, η Μακεδονία αποτελεί ένα μείζον ζήτημα, που δεν μπορεί να υπονομευθεί από προπαγανδιστικά τεχνάσματα, σταλινικού τύπου…

Facebook Comments