…«Οι επίσημοι αριθμοί για την ελληνική οικονομία αποτυπώνουν μία καταστροφική εικόνα: Εξι χρόνια ύφεσης, ένας στους τέσσερις Ελληνες άνεργος, το χρέος μειώνεται ελάχιστα. Εντούτοις, πρόκειται μόνον για τη μισή αλήθεια», τονίζει η «Wall Street Journal» σε μία ανάλυσή της, στην οποία αναδεικνύει την άλλη «μισή αλήθεια», που είναι ενθαρρυντική για την ελληνική οικονομία. Ιδού, τα θετικά που εντοπίζει η ανάλυση της αμερικανικής εφημερίδας:

…Πρώτον, η σταθερή πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, κάτι «που περίμεναν οι λιγότεροι μετά από δύο συναισθηματικά φορτισμένες εκλογικές αναμετρήσεις. Πρόσφατα μάλιστα η κυβέρνηση κατάφερε να περάσει χωρίς κανένα πρόβλημα ένα νόμο που προβλέπει απολύσεις στο Δημόσιο»…

…Ελπιδοφόρα μηνύματα, όπως αναφέρει, προκύπτουν επίσης από την άνοδο του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, την υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, όπως δείχνει η περίπτωση του ΟΠΑΠ, την επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, αλλά και το γεγονός ότι το ελληνικό κράτος έχει αρχίσει να ρυθμίζει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του προς τους ιδιώτες…

…«Η πραγματική δοκιμασία όμως επίκειται: Εάν η χώρα μπορέσει να υλοποιήσει το πρόγραμμα εξυγίανσης, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο νέας ελάφρυνσης από το χρέος. Το ΔΝΤ τάσσεται ήδη υπέρ, οι σύνθετοι πολιτικοί συσχετισμοί δυνάμεων στην ευρωζώνη όμως, δείχνουν ότι αυτό θα αργήσει ακόμη. Σε γενικές γραμμές, πάντως, η Ελλάδα θέτει τα θεμέλια τόσο για την ανάπτυξη όσο και για λιγότερα χρέη. Εάν επιτύχει και στα δύο, τότε αυτό θα ήταν μία εκ βάθρων αλλαγή», καταλήγει το σχόλιο της «Wall Street Journal»…

…Προφανώς, την άποψη της «WSJ» ενστερνίζεται και η Morgan Stanley, που συγκαταλέγει τα ελληνικά ομόλογα «σε μία από τις κορυφαίες αγορές σταθερού εισοδήματος για εφέτος». Ηδη τα ελληνικά ομόλογα σημειώνουν ράλι από την προηγούμενη εβδομάδα, με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου να υποχωρεί την Παρασκευή, για πρώτη φορά από την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας, κάτω από το 10%. Περίπου πριν από ένα χρόνο η απόδοσή τους είχε αγγίξει το 30%…

…Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων προδιαγράφουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εφέτος και την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς το 2014. Το ενδεχόμενο νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους δεν απασχολεί τους αναλυτές, καθώς εάν αυτό συμβεί θα αφορά τον επίσημο τομέα και όχι τον ιδιωτικό…

…Τη δρομολόγηση Ιδρύματος για την Ανάπτυξη (ΙγΑ) στην Ελλάδα γνωστοποιεί η Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα στην τελευταία της τριμηνιαία έκθεση. Οι σχετικές προεργασίες γίνονται ήδη στο υπουργείο Ανάπτυξης με την τεχνική υποστήριξη της Ομάδας Δράσης και, όπως επισημαίνεται, «τα επόμενα πιθανά βήματα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την κατάρτιση λεπτομερούς επιχειρηματικού σχεδίου, τη νομική συγκρότηση του ΙγΑ, την επιλογή της διευθυντικής ομάδας και τη συγκέντρωση κεφαλαίου από επενδυτές του ιδιωτικού τομέα»…

…«Η Ελλάδα υποφέρει από έλλειψη εξειδικευμένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (π.χ. χρηματοδοτική μίσθωση, διαχείριση επιχειρηματικών απαιτήσεων, κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου), υπογραμμίζεται επίσης στην έκθεση, η οποία ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη «ιδρυμάτων μικροπιστώσεων στην Ελλάδα», τα οποία θεωρεί ως «ελκυστική εναλλακτική λύση αντί των τραπεζικών δανείων» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας…

…Για το ζήτημα της μικροχρηματοδότησης στην Ελλάδα, όπως αναφέρεται, έχει εκπονηθεί έκθεση από την ADIE International (Ενωση για το δικαίωμα στην οικονομική πρωτοβουλία – Γαλλία)…

…«Οι ελληνικές Αρχές εξετάζουν επί του παρόντος τις τροποποιήσεις που πρέπει να επέλθουν στο νομικό και κανονιστικό πλαίσιο ώστε να διευκολύνουν τις επιλογές μικροχρηματοδότησης μέσω τραπεζών και μη τραπεζικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων», σημειώνεται στην έκθεση. «Η Ομάδα Δράσης συμμετέχει ενεργά στις προκαταρκτικές συζητήσεις και υποστηρίζει τις εν λόγω πρωτοβουλίες ικανοποιώντας κατά περίπτωση αιτήματα πληροφόρησης και παρέχοντας στα αρμόδια υπουργεία και στην Τράπεζα της Ελλάδος συγκριτικά παραδείγματα χωρών από άλλα μέλη»…

…Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, διερευνάται η δυνατότητα να δρομολογηθεί πιλοτικό έργο μικροχρηματοδότησης ως συμπλήρωμα της εν εξελίξει αναθεώρησης του νομικού, κανονιστικού και εποπτικού πλαισίου…

…Στο κεφάλαιο των μεταφορών, εξάλλου, η Ομάδα Δράσης δίνει και μία ενδιαφέρουσα είδηση: Εκφράζει την ανησυχία της ότι η ιδιωτικοποίηση αερολιμένων «θα αποκαλύψει την αδυναμία του κανονιστικού πλαισίου και των εποπτικών μηχανισμών». «Ορισμένες υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας της ΕΕ (ιδίως της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου) έχουν εκφράσει την προθυμία τους να βοηθήσουν τους Ελληνες εταίρους τους, αλλά μέχρι σήμερα αυτή η προσφορά δεν έχει γίνει δεκτή», τονίζεται στην έκθεση. Επίσης, «ο Eurocontrol έχει εκπονήσει πρόταση για την αντιμετώπιση των αδυναμιών στην ελληνική διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας. Οι συζητήσεις για την εφαρμογή των εν λόγω δράσεων δεν έχουν ακόμη αρχίσει»…

Facebook Comments