Μεσημέρι Παρασκευής 26 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, μια ομάδα περίπου 10 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ένας πρωθυπουργός, ο αντιπρόεδρός του, τρεις υπουργοί και μερικοί τεχνοκράτες, αξιολογούν τα δεδομένα της διαπραγμάτευσης που μόλις έχει ολοκληρωθεί.
 
Ο γηραιός αντιπρόεδρος τάσσεται από την αρχή της συζήτησης υπέρ του κλεισίματος της συμφωνίας, καθώς με παραπομπές στην διαλεκτική του κομμουνιστικού κόμματος από το οποίο προέρχονταν ήξερε ότι αυτή ήταν η μόνη τίμια λύση, αν και αναγνώριζε ότι είχε τα χαρακτηριστικά της ήττας.
 
Μαζί του συμφώνησε ένας ακόμα υπουργός, άλλος ένας ήταν υπέρ αλλά μόνο μετά από μια ακόμα προσπάθεια διορθωτικών αλλαγών, ενώ ο τρίτος υπουργός ήταν αρνητικός. Ο πρωθυπουργός άκουγε χωρίς να μιλάει. Οι τεχνοκράτες για το περιεχόμενο των μέτρων δεν ρωτήθηκαν.
 
Όταν η συζήτηση επεκτάθηκε σε θέματα όπως η διάρκεια της συμφωνίας, η χρηματοδότησης και ο έλεγχος της, το κλίμα άλλαξε. Καταρχήν ρωτήθηκαν όλοι και όλοι εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για το αν ειναι βιώσιμη μια τέτοια συμφωνία.
 
Αυτό που μέτρησε περισσότερο στην ζυγαριά ήταν οι τακτικοί, κάθε τρεις ή τέσσερεις εβδομάδες έλεγχοι τους οποίους δύσκολα θα άντεχε η υπόλοιπη κυβέρνηση η προσκείμενη στο κόμμα δημοσιουπαλληλία. Και τότε ξεκίνησε μια συζήτηση κατά την διάρκεια της οποίας οι τεχνοκράτες εκ νέου σίγησαν με αντικείμενο ποιές θα είναι οι επόμενες κινήσεις για να αλλάξει η κατάσταση.
 
Ο υπουργός που είχε διαφωνήσει και με τα μέτρα, είπε τότε «να μεταφερθούμε στην Αθήνα και να απορρίψουμε τις προτάσεις ώστε να πιεστεί η άλλη πλευρά. Παράλληλα να διαρρεύσουμε ότι είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα, δημοψήφισμα ή εκλογές». Ο πρωθυπουργός που μέχρι τότε άκουγε σιωπηλός, υιοθέτησε αμέσως την πρόταση. «Πάμε και θα διαρρεύσω την μπλόφα στον αρχηγό ενός φίλου κράτους ώστε να το μάθουν όλοι», είπε, σίγουρος ότι το τηλεφωνό του θα χτυπήσει και στην άλλη γραμμή ο συνομιλητής του θα τον παρακαλάει να μην διαλύσει την Ευρώπη.
 
Το τηλέφωνο δεν χτύπησε.
 
Συνομιλητές του πλέον ήταν όλα τα παιδιά του κόμματος που είχε κάνει υπουργούς και στους οποίους ντράπηκε να πει ότι θα κάνει κάτι λιγότερο από (δήθεν) επαναστατικό.
 
Έτσι απλά, μερικοί άνδρες σε ενα δωμάτιο, μια χαμένη μπλόφα και πολύ από προσδοκία μια εικονικής πραγματικότητας, φτάσαμε στην νέα καταστροφή του νέου ελληνικού κράτους…

Facebook Comments