Το πρόβλημα παραμένει. Η κυβέρνηση ωστόσο «μιλάει» πλέον την γλώσσα των Eurogroup. «Το Eurogroup πρέπει να παραμείνει πολιτικό σώμα. Δεν πρέπει να συζητάει τεχνικές λεπτομέρειες» έλεγε χτες η «ενημέρωση» του Μαξίμου. Η αλήθεια είναι ότι τους πήρε 45 μέρες αλλά εν τέλει το κατάλαβαν και ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα..

Οι συζητήσεις θα γίνονται με δύο αντιπροσωπείες για κάθε πλευρά, μια πιο επίσημη που θα συνεδριάζει στις Βρυξέλλες, μια άλλη λιγότερο επίσημη, θα συσκέπτεται στην Αθήνα. Η κυβέρνηση  δεσμεύτηκε ότι θα παρέχει πλήρη πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που ζητούν τα τεχνικά κλιμάκια.

Η Ελλάδα μετά από δύο εβδομάδες «αφλογιστίας» θα υποβάλλει και νέες λίστες «μεταρρυθμίσεων». Μέχρι τώρα έχει υποβάλλει 7 προτάσεις (μάλλον απορρίφθηκαν), ακολούθησαν άλλες 3 (πιο ενδιαφέρουσες σύμφωνα με την τρόικα) και έπονται άλλες 7 προτάσεις (μαθαίνω ότι θα υπάρχουν και δύο ιδιωτικοποιήσεις!).

Το μνημόνιο, φυσικά, είναι πανταχού παρών, αλλά έτσι είναι οι συμβιβασμοί.

Το πρώτο σταυροδρόμι του μικρού δρόμου που μόλις ξεκίνησε έχει έναν μεγάλο τοίχο: Πως θα διαχειριστεί η κυβέρνηση το σχεδόν βέβαιο δημοσιονομικό κενό που θα προκύψει και τις συνακόλουθες πιέσεις για νέα μέτρα. Αυτό θα είναι και το επόμενο μεγάλο στοίχημα της χώρας, από το οποίο θα εξαρτηθεί αν θα λάβει δόση και αν κυβέρνηση θα πάει στην επόμενη συμφωνία που θέλει να κάνει από τον Ιούλιο και μετά.
 
Για την ώρα η χώρα ωστόσο απέφυγε την πιστωτική ασφυξία, καθώς η ρευστότητα έχει πιάσει πάτο στις τράπεζες. Ενώ ο Κλάους Ρέγκλινγκ το αφεντικό του EFSF αποδέχτηκε σιπωπηλά την χρησιμοποίηση των 500 εκατ. ευρώ που έχουν απομείνει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας περιορίζοντας σημαντικά το χρηματοδοτικό κενό του κράτους για την πληρωμή των εξωτερικών υποχρεώσεων, καθώς και των μισθών και των συντάξεων στο εσωτερικό. Αν κάνει και ο Ντράγκι αυτό που πολλοί περιμένουν δηλαδή να αυξήσει την Πέμπτη την ρευστότητα μέσω του ELA κατά 5 δις. ευρώ, τότε η κατάσταση εξομαλύνεται προσωρινώς. Σταματάνε οι εκροές καταθέσεων, βελτιώνεται η κατάσταση στο χρηματιστήριο και στα ομόλογα.
 
Η 9η Μαρτίου ήταν σημαντική μέρα για την οικονομία αλλά και για την κυβέρνηση. Σημαντικότερη από την 20η Φεβρουαρίου και δεν αποκλείεται ακόμα και από την 25η Ιανουαρίου, φτάνει να συνεχιστεί η κωλοτούμπα…

 

Facebook Comments