…λένε ΔΝΤ και Μέρκελ, και η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να παίζει με τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων.  Την ώρα που κυβερνητικά στελέχη όπου σταθούν και όπου βρεθούν αφήνουν ένα μεγάλο παράθυρο ελπίδας ότι δεν θα ψαλιδιστούν άλλο οι συντάξεις το 2019, το Υπουργείο Οικονομικών εκδίδει εγκύκλιο με τις… μειώσεις που θα γίνουν. Παράλληλα, και σχεδόν ένα μήνα πριν από τους πανηγυρισμούς που σχεδιάζει να στήσει η κυβέρνηση για το τέλος του τρίτου προγράμματος, και για την αρχή του… μεταμνημονιακού… μνημονίου, τόσο το ΔΝΤ όσο και η Γερμανίδα Καγκελάριος στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα για τις όποιες βλέψεις έχουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για την μη εφαρμογή του μέτρου που ψήφισαν μ…ε δέκα χέρια.

Το ψήφισαν, υπέγραψαν ότι δεν θα το… ξεψηφίσουν (μη αντιστροφή των εφαρμοσμένων αλλά και των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει η μεταμνημονιακή συμφωνία, μην το ξεχνάμε) και παρόλα αυτά, με το θάρρος που πήραν από κάποιες θολές δηλώσεις του (έτσι κι αλλιώς ασήμαντου προς τις αποφάσεις του Eurogroup Μοσκοβισί), δημιουργούν έδαφος (όχι για το… καλό των συνταξιούχων) και αφορμή για προεκλογικά μόττο.

Ωστόσο, η στάση του ΔΝΤ και της Γερμανίας γύρω από αυτό, είναι πέραν από ξεκάθαρη. Παρά την ψυχρολουσία με τον ΦΠΑ στα νησιά, συνεχίζουν να ελπίζουν (ή να ψεύδονται) ότι στο τέλος θα τα καταφέρουν και θα παγώσουν τη μείωση των συντάξεων από 1/1/2019.

Το ΔΝΤ στην έκθεση αξιολόγησης του άρθρου IV του Ταμείου, που θα εγκριθεί την επόμενη Παρασκευή 27 του μήνα, θα καλεί την Ελλάδα να διατηρήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που εφάρμοσε τα τελευταία χρόνια και οι οποίες ενίσχυσαν τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της χώρας και να προχωρήσει σε περαιτέρω παρεμβάσεις στα εργασιακά και τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών. Μάλιστα, οι συστάσεις του Ταμείου θα επικεντρώνονται  στη διατήρηση των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και στην υιοθέτηση νομοθετικών αλλαγών για την ευθυγράμμιση του πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις προκειμένου να εναρμονισθεί με τις καλύτερες πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, τονίζει ότι δεν υπάρχει λόγος, προς το παρόν, και για την αύξηση του κατώτερου μισθού, αποτελώντας έτσι ένα πρόκριμα για τη στάση που θα τηρήσει εάν η κυβέρνηση προχωρήσει στην υλοποίηση του σχετικού της σχεδίου. Το σίγουρο είναι πως το ΔΝΤ δεν θα αποτελεί έναν ανεξάρτητο οργανισμό και έναν απλό παρατηρητή μετά τις 20 Αυγούστου. Θα αξιολογεί και θα… διατάζει , όπως έκανε και τόσα χρόνια.

Εκτός από το ΔΝΤ και η γερμανική κυβέρνηση τίθεται ξεκάθαρα υπέρ της εφαρμογής των προσυμφωνηθέντων στο ασφαλιστικό. Σε ερώτηση την οποία απηύθυνε το Linke το «αδελφό” κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στη Γερμανία, προς την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση για το μέλλον των ελληνικών συντάξεων, η απάντηση της γερμανικής Καγκελαρίας ήταν σαφής και κατηγορηματική  “η νέα συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση ίσχυσε άμεσα μόνο για τους νέους συνταξιούχους”, αλλά “θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2019 για όλους τους ήδη υφιστάμενους συνταξιούχους”. Το Βερολίνο ξεκάθαρα λοιπόν θεωρεί δεδομένη την περικοπή των συντάξεων. Εξάλλου, και η  Μέρκελ  δήλωσε πως η 21η Αυγούστου είναι “μία σημαντική ημέρα τον Αύγουστο, όταν αυτό το πρόγραμμα θα έχει τελειώσει, αλλά η συνέχεια της επίδρασης αυτών των προγραμμάτων δεν έχει τελειώσει”.

Εκτός από την στάση των δανειστών, ξεκάθαρη είναι και η στάση των αγορών. Η S&P η οποία προχώρησε την Παρασκευή σε μία εξαιρετικά συντηρητική αναβάθμιση, αυτή των προοπτικών και όχι της αξιολόγησης της Ελλάδας η οποία παραμένει χιλιόμετρα μακριά από την κατηγορία του «επενδυτικού βαθμού» -δηλαδή την κατηγορία που καθιστά τα ομόλογα μιας χώρας «ασφαλή» και «επενδύσιμα», προειδοποίησε εμμέσως πλην σαφώς για τις κινήσεις γύρω από τα συμφωνηθέντα για τις συντάξεις. Όπως τόνισε, οι προοπτικές της Ελλάδας θα μπορούσαν να υποβαθμιστούν και πάλι εάν σημειωθεί αντιστροφή των εφαρμοσμένων μεταρρυθμίσεων ή αν ο ρυθμός ανάπτυξης είναι τελικά πιο αδύναμος του αναμενόμενου, περιορίζοντας την ικανότητα της Ελλάδας να συνεχίσει τη δημοσιονομική προσαρμογή, τη μείωση του χρέους και την αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Πώς θα φαινόταν στις αγορές μία υποβάθμιση της Ελλάδας στους επόμενους μήνες; Θα ήταν παγκόσμιος… άθλος για μία κυβέρνηση η οποία ολοκλήρωσε ένα πρόγραμμα να τρώει χαστούκι από τους οίκους αξιολόγησης;  Αυτό το σκεφτήκαν ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του;

Όπως και να έχει, το σίγουρο είναι ότι το παιχνίδι της κυβέρνησης με τους συνταξιούχους, έχει έναν και μοναδικό σκοπό. Τις εκλογές και το «πρόσωπο» του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες. Υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι ο Αλέξης Τσίρπας θα πάει σε εκλογές αφού έχουν περικοπεί οι συντάξεις; Θα ρισκάρει την κατάρρευση; Χλωμό.  Θα το θέσει (και καλά) στους δανειστές, θα πάρει ένα ωραιότατο «όχι» και θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές ακόμη και στα τέλη του 2018 ή στις αρχές του 2019, στις οποίες θα πάει χωρίς μείωση των συντάξεων και με κάποιες παροχές στις οποίες σκοπεύει να προχωρήσει (ΔΕΘ)…

Facebook Comments