Στο ένα εκατομμύριο τοις εκατό θα εκτοξευτεί έως τα τέλη του έτους ο πληθωρισμός στην Βενεζουέλα, σύμφωνα με τις νεότερες προβλέψεις που δημοσιοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως η κατάσταση στην Βενεζουέλα θυμίζει τις ιστορικές κρίσεις υπερπληθωρισμού που σημειώθηκαν στην Γερμανία το 1923 και στην Ζιμπάμπουε στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας.

Το Ταμείο προβλέπει επίσης πως η άλλοτε πλουσιότερη χώρα της Λατινικής Αμερικής θα υποστεί ύφεση της τάξης του 18% φέτος – τρίτη συναπτή χρονιά διψήφιας μείωσης του ΑΕΠ – καθώς η παραγωγή πετρελαίου πέφτει.

Η ύφεση αναμένεται να συνεχιστεί το 2019, με τον οργανισμό να προβλέπει περαιτέρω συρρίκνωση, της οικονομικής δραστηριότητας κατά 5%.

Ο υπερπληθωρισμός ευτελίζει το εισόδημα των εργαζόμενων και συρρικνώνει την πραγματική αγοραστική τους δύναμη, καθώς οι μισθοί δεν μπορούν να ακολουθήσουν την άνοδο των τιμών.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, ο πληθωρισμός οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η κυβέρνηση τρέχει μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα τα οποία καλύπτει τυπώνοντας χρήμα.

 

Facebook Comments