Μέσα στο κατακαλόκαιρο, με τα μπάνια του λαού αλλά και τις καταστροφικές πυρκαγιές, που συγκλόνισαν την Αττική, η χώρα έχει εισέλθει, έστω ατύπως, σε μια μακρά προεκλογική περίοδο, η οποία θα διαρκέσει το πολύ δέκα μήνες, μέχρι τον Μάϊο 2019, οπότε έχει ορισθεί να πραγματοποιηθούν οι ευρωεκλογές αλλά και οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο, επικρατεί πυρετός καθώς καθίσταται προφανές ότι τα περιθώρια ελιγμών ενόψει της επερχόμενης εκλογικής ήττας, που πιστοποιούν όλες οι έρευνες της κοινής γνώμης, έχουν περιορισθεί σημαντικά και το αφήγημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ περί «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια και ανάκαμψης της οικονομίας είναι πλέον ελάχιστα πειστικά για την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών.

«Όσες φιέστες κι αν πραγματοποιήσει ο Τσίπρας για να πανηγυρίσει την έξοδο από τα μνημόνια, είναι βέβαιο ότι ελάχιστη επίπτωση θα έχει στην ψυχολογία του κόσμου. Υπάρχει μάλιστα ο κίνδυνος ότι τέτοιες ενέργειες, να έχουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα, από αυτό που επιδιώκει ο πρωθυπουργός. Να έχουν μια αίσθηση γραφικότητας κι ιλαρότητας, που μόνο κακό θα προξενήσουν στο κυβερνητικό σχήμα, όπως συνέβη με την πρόσφατη φιέστα του Ζαππείου και την κόκκινη γραβάτα, που φόρεσε ο πρωθυπουργός», μας έλεγε κορυφαίος πολιτικός αναλυτής, που σπάνια πέφτει έξω στις εκτιμήσεις του. Και συνεχίζει: «Είναι σαφές ότι ο κ. Τσίπρας και το επιτελείο του αναζητούν εναγωνίως τρόπο να ξεφύγουν από το πολλαπλό αδιέξοδο, που σε μεγάλο βαθμό έχουν οι ίδιοι διαμορφώσει, και στην οικονομία και στα μείζονα εθνικά ζητήματα, όπως είναι το Σκοπιανό, αλλά τίποτα δεν τους βγαίνει. Επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά πως όταν ένα κυβερνών κόμμα κι ένας πρωθυπουργός αμφισβητηθούν έμπρακτα από την κοινωνία και βρεθούν σε διαδικασία αποδρομής στην συνείδηση των πολιτών, τίποτα δεν τους σώζει. Ούτε οι παροχές, ούτε οι φιέστες, ούτε οι όποιες καλές ειδήσεις. Από δώ και πέρα, η μόνη φροντίδα του Μαξίμου είναι να επιλέξουν τον προσφορότερο χρόνο των εκλογών, όχι για να μην τις χάσουν, αλλά για να μην υποστούν συντριβή».

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, το πρωθυπουργικό επιτελείο έχει ως στόχο τη διενέργεια πολλαπλών εκλογών τον Μάϊο 2019, έχοντας κλείσει το Μακεδονικό, για να μην πάρουν οι εκλογές τον χαρακτήρα δημοψηφίσματος για το εθνικό αυτό ζήτημα, που ευαισθητοποιεί την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, αλλά και για να μπορέσει μέσω της σύγχυσης που θα προκαλέσουν οι πολλές, διαφορετικές κάλπες, 4-5, να πετύχει τους δύο στόχους, που του έχουν απομείνει. Δηλαδή, πρώτον, να μην κερδίσει η ΝΔ την αυτοδυναμία, που θα καθιστούσε τον Κυριάκο και το κόμμα του απόλυτους κυρίαρχους της επόμενης μέρας, και να διασώσουν υψηλά ποσοστά για τον ΣΥΡΙΖΑ, άνω του 22-25%. Ποσοστά, που θα επέτρεπαν στον κ. Τσίπρα να μην αμφισβητηθεί άμεσα την επόμενη μέρα των εκλογών και να μπορέσει να διατηρήσει την ηγετική του θέση στον ΣΥΡΙΖΑ, που ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα μπορούσε να καταστεί ο έτερος πόλος του πολιτικού μας συστήματος, περιορίζοντας τον ρόλο του ΚΙΝΑΛ και της Φώφης Γεννηματά και προσδοκώντας σε στραβοπάτημα της κυβέρνησης της ΝΔ έτσι ώστε να παίζει σημαντικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας, μια κι οι μεθεπόμενες εκλογές θα πραγματοποιηθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Αλλά για να τους βγει ο σχεδιασμός αυτός, θα πρέπει να πάνε σε εκλογές τον Μάϊο χωρίς να έχουν περικόψει τις συντάξεις, που μοιραία έχουν καταστεί το μεγαλύτερο διακύβευμα της προεκλογικής περιόδου, στην οποία ήδη βρισκόμαστε. Κι αυτό διότι όλοι γνωρίζουν ότι με τις συντάξεις κομμένες, δεν υπάρχει περίπτωση να μην συντριβεί ο ΣΥΡΙΖΑ εκλογικά και να μην έλθει αυτοδύναμη η ΝΔ στην εξουσία, καθώς οι εκλογές θα πάρουν και πάλι δημοψηφισματικό χαρακτήρα οι εκλογές εναντίον αυτή τη φορά του κ. Τσίπρα προσωπικά.

Ετσι, μολονότι δεν αποκλείουν πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, προτού έλθει η ώρα των περικοπών σε συντάξεις, ύψους 3,4%, στο Μαξίμου επεξεργάζονται το σενάριο να μην πάνε καν σε αυτό το ενδεχόμενο και σε συνεννόηση με κάποιους εκ των δανειστών, κυρίως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να κατορθώσουν να παρουσιάσουν τον Οκτώβριο έναν προϋπολογισμό, που θα εξασφαλίζει τον στόχο του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος, χωρίς περικοπές συντάξεων. Θα το καταφέρουν αυτό; Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού βεβαιώνουν ότι θα το καταφέρουν, ακόμα κι αν κάποιοι εκ των δανειστών, κυρίως το ΔΝΤ αλλά κι ο Κλάους Ρέγκλινγκ του ΕΣΜ, αντιδράσουν. Αφού δεν υπάρχει ανάγκη άμεσης προσφυγής στις αγορές για δανεισμό, εκτιμούν ότι μπορούν να συγκρουσθούν με τους δανειστές και να μην κόψουν τις συντάξεις. Αλλά από τον σχεδιασμό μέχρι την υλοποίηση, υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση. Και σήμερα όλα είναι στον αέρα. Και μην ξεχνάμε. Σε μια κυβέρνηση σε αποδρομή, τίποτα δεν της βγαίνει. Ιδίως τώρα, που τα μεγέθη του υπό εκτέλεση προϋπολογισμού του 2018, δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκα, όπως η υστέρηση των φορολογικών εσόδων κατά το α’ πεντάμηνο του έτους, κατέδειξε. Η κατάσταση στην πραγματική οικονομία παραμένει πολύ άσχημη. Και στην κοινωνία, ακόμα χειρότερη. Και με φιέστες και με προπαγάνδα, δεν αρκεί για να μεταστραφεί το εκλογικό σώμα

Facebook Comments