Για πρώτη φορά έπειτα από τρεις δεκαετίες, οι Βρετανοί δαπανούν περισσότερα απ’ όσα κερδίζουν, κάνοντας χρήση των αποταμιεύσεών τους ή αυξάνοντας τα χρέη τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας, οι δαπάνες των βρετανικών νοικοκυριών ξεπέρασαν τα εισοδήματά τους κατά τη διάρκεια του περυσινού έτους. Το γεγονός ότι χρησιμοποιούν τις αποταμιεύσεις τους ή δανείζονται να συμπληρώσουν το εισόδημά τους ενδεχομένως να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλη την οικονομία της χώρας.

Ο καθαρός δανεισμός των βρετανικών νοικοκυριών, δηλαδή έσοδα μείον δαπάνες, διαμορφώθηκε στα 22,6 δισ. στερλίνες κατά τη διάρκεια του 2017. Την τελευταία φορά που σημειώθηκε «έλλειμμα» στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών ήταν το 1988, όταν είχε φθάσει μόνον τα 396 εκατ. στερλίνες.

Τα περισσότερα δάνεια σήμερα είναι στεγαστικά και αντανακλούν τις υψηλές τιμές των ακινήτων στη χώρα.

Παράλληλα, η αναλογία των αποταμιεύσεων ως προς το διαθέσιμο εισόδημα υποχώρησε πέρυσι στο ιστορικό χαμηλό του 3%. Εφθασε μόνον το 4,3%, κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου του 2018. Τα πρόσφατα στοιχεία διαμορφώνουν μιαν ανησυχητική εικόνα για την οικονομία. Ηδη έχουν διατυπωθεί φόβοι για περαιτέρω αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των Βρετανών, αν αυξηθεί περαιτέρω ο πληθωρισμός. Η στερλίνα έχει υποχωρήσει αρκετά έναντι του δολαρίου και, κατά συνέπεια, έχει οδηγήσει σε άνοδο των τιμών στην πραγματική οικονομία. Η Βρετανία διανύει μιαν αρκετά δύσκολη περίοδο σε πολιτικό επίπεδο ενόψει Brexit και αυτό εντείνει το κλίμα αβεβαιότητας που πλήττει την εμπιστοσύνη στην οικονομία.

Ηδη οι υποχρεώσεις των νοικοκυριών είχαν αρχίσει να αυξάνονται την περίοδο της μεγάλης πιστωτικής επέκτασης, πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση. Οπως επισημαίνεται από τον βρετανικό Τύπο, το χρέος των νοικοκυριών, μη συμπεριλαμβανομένων των φοιτητικών δανείων, ως προς το ΑΕΠ έφθασε το 95% προ 18ετίας και κορυφώθηκε στο 144% προ 10ετίας.  Από το 2008 έως το 2015, όμως, η αναλογία χρέους των νοικοκυριών ως προς το ΑΕΠ μειωνόταν σταδιακά και περιορίστηκε στο 121%, διότι τα νοικοκυριά περιόριζαν τον δανεισμό τους.

Τα δεδομένα ανατράπηκαν εκ νέου την τελευταία τριετία. Ο δανεισμός τους άρχισε να αυξάνεται ξανά, φθάνοντας το 125% του ΑΕΠ. Αν και το μεγαλύτερο ποσοστό του δανεισμού ανήκει στη στεγαστική πίστη, άνοδος έχει επίσης καταγραφεί στις πιστώσεις των πιστωτικών καρτών και στα δάνεια για την αγορά αυτοκινήτων.

Facebook Comments