«Στην ελληνική κυβέρνηση κάνουμε το καλύτερο για να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι πιστωτές μας θα πάρουν τα χρήματά τους και ταυτόχρονα ότι και οι συνταξιούχοι μας και οι συνεργάτες μας θα πάρουν έγκαιρα τα χρήματά τους», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη στο γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ARD και απηύθυνε έκκληση για σύναψη «λογικών συμφωνιών», οι οποίες θα επιτρέψουν στη χώρα να αναπτυχθεί και να αποπληρώσει τα χρέη της.

Κατά την διάρκεια της εκπομπής προβλήθηκε βίντεο με αναφορές στην καριέρα του κ. Βαρουφάκη, στο οποίο περιλαμβανόταν και στιγμιότυπο από ομιλία του στο Ζάγκρεμπ, όπου αναφερόμενος στους Γερμανούς, εμφανίζεται να κάνει μια άσεμνη χειρονομία.

Ο κ. Βαρουφάκης διέψευσε ότι έχει κάνει ποτέ αυτή την κίνηση και έκανε λόγο για μονταρισμένο βίντεο: «Δεν έδειξα ποτέ το δάχτυλο. Είναι ένα ψεύτικο βίντεο, όπως υπάρχει και άλλο ένα που δείχνουν στην Ελλάδα, στο οποίο δήθεν δίνω το χέρι μου σε ξένο πολιτικό και το τραβάω την τελευταία στιγμή πίσω», τόνισε και, αναφερόμενος ειδικά στον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι ουδέποτε τον προσέβαλε, αλλά το ακριβώς αντίθετο.

Τόνισε δε πως πιστεύει στην εμβάθυνση της ενοποίησης της Ευρώπης, το σημείο όπου θα ξεπεραστούν οι αμιγώς εθνικές ταυτότητες και οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μιλούν ως «ένας λαός».

«Θεωρώ τραγικό ότι έφεραν το ένα περήφανο έθνος εναντίον του άλλου, αντί να μας φέρουν μαζί εναντίον ενός κοινού προβλήματος το οποίο λέγεται ευρωκρίση. Είναι καιρός στην Ευρώπη να καταφέρουμε να μιλάμε ως ένας λαός, όπως οι Αμερικανοί – να μιλάμε ως Ευρωπαίοι. Η Ευρώπη είναι η πατρίδα μας. Είναι αναγκαίο να γκρεμίσουμε τα στερεότυπα που λένε ‘αυτοί οι Έλληνες’ ή ‘αυτοί οι Γερμανοί’», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων, ο κ. Βαρουφάκης διευκρίνισε ότι δεν είναι νομικός και ότι η άποψη που εκφράζει είναι η προσωπική του και όχι αυτή του υπουργού. Θα χαιρόταν, είπε, αν αυτό το θέμα έφευγε τώρα από το τραπέζι και αν μπορούσαμε κάποτε να το διευθετήσουμε μια κι έξω.

«Δεν πρόκειται για τα χρήματα, είναι ηθικό θέμα και δεν θεωρώ ιδιαίτερα ιδιοφυές να λέγεται ότι έχει οριστικά διευθετηθεί. Ο μέσος Έλληνας δεν το αντιλαμβάνεται έτσι», σημείωσε, και υποστήριξε ότι θα έπρεπε να διαχωρίσουμε το θέμα του χρέους από το ηθικό ζήτημα που πάει πίσω στην δεκαετία του 40.

Facebook Comments