Μετά από σχεδόν 2 μήνες στην εξουσία, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταφέρει κάτι όχι και τόσο δύσκολο: Να γίνει ιδιαίτερα αρεστή στην ελληνική κοινωνία (απόλυτα λογικό) και να δημιουργήσει ένα πραγματικά αρνητικό κλίμα με ευρωπαίους εταίρους της.

Δεν θα αναφερθώ καν στις δηλώσεις Καμμένου και Μπαλτά περί “μεταναστών και τζιχαντιστών” ή ακόμη και στις αναφορές Φλαμπουράκη για το ότι “Το ευρωπαϊκό χρέος είναι αέρας και θα πληρώσουμε με… αέρα”. Όχι γιατί είναι ασήμαντες, αλλά γιατί αυτό το κείμενο γράφτηκε για την σοβαρότητα, οπότε ας μη χάσει το νόημα του.

Ας πάμε λοιπόν στον Γιάννη Βαρουφάκη που θεωρείτε -και καλά- το πρόσωπο κλειδί στην διαπραγματευτική πορεία της Ελλάδας. Η εικόνα του υπουργού Οικονομικών έχει αν μη τι άλλο χαρακτηριστεί από τις δεκάδες συνεντεύξεις, φωτογραφίσεις και τις ακόμη περισσότερες δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη – τις οποίες βέβαια, λίγο μετά διαψεύδει. Το βίντεο με την χειρονομία, ήταν απλά το κερασάκι στην τούρτα…

Την ίδια στιγμή οι απαξιωτικές δηλώσεις από όλη την Ευρώπη, έρχονται η μία μετά την άλλη. “Η νέα ελληνική κυβέρνηση κατέστρεψε όλη την εμπιστοσύνη που είχε επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια” είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκαγκ Σόιμπλε ενώ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι είπε ψέματα στον ελληνικό λαό. Με τη σειρά του ο Eπικεφαλής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, δήλωσε πως η χώρα μας θα πρέπει να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πιστωτών ενώ τόνισε πως «Θα ήταν ωραίο αν μπορούσαμε να αντιμετωπίζουμε με περισσότερη αξιοπιστία τις ανακοινώσεις της Αθήνας».

Τέλος, ο ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και επικεφαλής του SPD εξαπέλυσε μύδρους προς την κυβέρνηση της Ελλάδας θεωρόντας πως το ποτήρι έχει ξεχειλίσει: «Ειλικρινά, φτάνει πια! Δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι. Δεν μπορείς να φέρεσαι έτσι στον άλλον! Θέλουμε όλοι μια κοινή λύση και βοήθεια για την Ελλάδα. Και θέλουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ. Οι γερμανοί φορολογούμενοι έχουν αναλάβει για αυτό στο παρελθόν ρίσκο δισεκατομμυρίων ευρώ».

Το Μαξίμου φυσικά τα γνωρίζει όλα αυτά, όμως αυτό που δεν έχω καταλάβει ακόμη, είναι αν η ελληνική κυβέρνηση έχει αντιληφθεί το μέγεθος της πολιτικής της ευθύνης. Ή ακόμη πιστεύει σε μπλόφες, εχθρούς σε όλα τα μέτωπα, κοκ. Η στιγμή όμως είναι κρίσιμη και ο χρόνος κυλάει αντίστροφα για εμάς… Ήρθε λοιπόν η ώρα να σοβαρευτούμε σύντροφοι, έστω και την τελευταία στιγμή.

Facebook Comments