Προαιρετική πρόταση επαναγοράς με discount όπως συνηθίζεται, υβριδικών τίτλων παλαιότερων εκδόσεων, ανακοίνωσε  η Εθνική Τράπεζα, απευθυνόμενη σε πελάτες της, θεσμικούς επενδυτές.

Πρόκειται για 5 σειρές τίτλων, τρεις σε ευρώ, μία σε δολάρια και μία σε λίρες Αγγλίας, που ευρωποιημένες αντιστοιχούν σε ονομαστική αξία 170 εκατ ευρώ.

 

Η Εθνική, που επιδιώκει σημαντική ενίσχυση των βασικών της κεφαλαίων από τη συγκεκριμένη πρόταση, θα αποπληρώσει τους τίτλους που θα της παραδωθούν στο 40% της ονομαστικής τους αξίας , δηλαδή με ένα discount της τάξεως του 60%. Οι επενδυτές κάτοχοι των τίτλων των συγκεκριμένων 5 σειρών θα πρέπει μέχρι τις 22 Μαϊου να απαντήσουν στην Τράπεζα αν και πόσοι αποδέχονται την προαιρετική, όπως προαναφέρθηκε, πρόταση.

 

Σε περίπτωση κατά την οποία αποδέχονταν όλοι οι επενδυτές την πρόταση της Εθνικής, η Τράπεζα θα κατέβαλε για την αποπληρωμή των τίτλων ποσό 68 εκατ ευρώ, αλλά θα είχε κέρδος της τάξεως των 102 εκατ ευρώ.

 

Στόχος της προαιρετικής πρότασης είναι η ενίσχυση των βασικών κεφαλάιων της κατηγορίας Core Tier I και δεν έχει καμία σχέση με τη διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης και την προσπάθεια συγκέντρωσης ποσών έως 1.171 εκατ ευρώ, ώστε να συγκεντρώσει το 12% που χρειάζεται, για να αποφύγει και την έκδοση cocos (διαφορετικά, για το ελάχιστο 10% που απαιτείται στην ανακεφαλαιοποίηση, της αρκούν 800 εκατ ευρώ, αλλά μαζί με cocos).

 

Μεταξύ άλλων, στην εξασέλιδη προαιρετική πρόταση της Εθνικής για «πέντε σειρές προνομιούχων τίτλων μη σωρευτικού μερίσματος άνευ δικαιώματος ψήφου, έκδοσης National Bank of Greece Funding Limited για τους οποίους έχει χορηγηθεί εγγύηση μειωμένης εξασφάλισης από την Εθνική Τράπεζα», επισημαίνονται τα εξής:

 

«Ο σκοπός των Προτάσεων είναι η δημιουργία κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1 capital) για τον Όμιλο και η ενίσχυση της ποιότητας της κεφαλαιακής του βάσης. Οι Προτάσεις παρέχουν επίσης την ευκαιρία στους επενδυτές να προβούν σε ρευστοποίηση των επενδύσεών τους στη σχετική Τιμή Αγοράς.

Οι Προτάσεις αντανακλούν το στόχο του Ομίλου για τη δημιουργία κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1 capital) προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές μακροοικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα σήμερα. Αυτό επηρεάζει όλα τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με αρνητικό τρόπο και συγκεκριμένα τις θέσεις κεφαλαίων τους.

Οι Προτάσεις απευθύνονται υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που περιλαμβάνονται στο από 8 Μαΐου 2013 Πληροφοριακό Δελτίο.

 

Ειδικότερα, οι πέντε σειρές εγγυμένων προνομιούχων τίτλων έχουν την ακόλουθη υφιστάμενη ονομαστική αξία:

— πρώτη σειρά, 55,846 εκατ ευρώ

—δεύτερη σειρά, 38,237 εκατ ευρώ

—τρίτη σειρά 34,822 εκατ δολάρια

—τέταρτη σειρά 38,744 εκατ ευρώ

—πέμπτη σειρά 9,158 εκατ ευρώ

Η Τράπεζα δεν θα καταβάλει Δεδουλευμένα Μερίσματα αναφορικά με τους Τίτλους που θα γίνουν αποδεκτοί για αγορά σύμφωνα με τις Προτάσεις.

Facebook Comments