Για πρώτη εβδομάδα μετά από ενάμιση μήνα συνεχούς φυγής, τα αμερικάνικα funds αύξησαν τις τοποθετήσεις τους στις ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς οι προσδοκίες για περαιτέρω νομισματική τόνωση και η δημιουργία νέας κυβέρνησης στην Ιταλία που έδωσε τέλος στο πολιτικό αδιεξόδο της χώρας, ενίσχυσαν την επενδυτική ψυχολογία.

Το καλάθι της Lipper που αποτελείται από 90 funds που επενδύουν σε ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν εισροές 197,3 εκατ. δολαρίων κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, βάζοντας τέλος στο σερί εκροών έξι εβδομάδων, που ήταν το μεγαλύτερο από το Μάιο του 2012.

Οι στρατηγικοί αναλυτές της Deutsche Bank συμβουλεύουν τώρα τους επενδυτές να τοποθετηθούν κατάλληλα έτσι ώστε να είναι έτοιμοι για ένα ράλι στον χρμητοοικονομικό κλάδο της Ευρώπη.

Η DB στηρίζει τον τραπεζικό κλάδο και γενικότερα τον χρηματοοικονομικό, λόγω των προσδοκιών ότι οι κυκλικές μετοχές – οι πιο «ευαίσθητες» δηλαδή στην κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, όπως οι τράπεζες ή οι εταιρείες ορυκτών – θα ξεπεράσουν σε αποδόσεις τους αμυντικούς κλάδους, καθώς το οικονομικό περιβάλλον βελτιώνεται.

Το ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών νωρίτερα αυτό το χρόνο οδηγήθηκε από τις αμυντικές μετοχές και όχι τις κυκλικές – τις οποίες η Deutsche Bank αναμένει ότι θα επωφεληθούν περισσότερο από το re-rating. Eντός των κυκλικών κλάδων, η τράπεζα εκτιμά ότι ο χρηματοοικονομικός θα είναι ο πιο ελκυστικός καθώς το κόστος των ιδίων κεφαλαίων (cost of equity) πλησιάζει τα επίπεδα των μέσων της κρίσης, και μια θετική έκπληξη στην πιστωτική αγορά θα ωφελήσει τις τράπεζες το περισσότερο.

Η Deutsche Bank συστήνει το κτίσιμο θέσεων για ένα πιθανό ράλι στις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές με την αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στον δείκτη Euro STOXX 50 των τραπεζών της ευρωζώνης και στον ευρύτερο πανευρωπαϊκό τραπεζικό δείκτη Stoxx Europe 600.

Ο Euro STOXX 50 των τραπεζών έχει μειθεί κατά 0,4% από την αρχή του 2013, υποαποδίδοντας της αύξησης της τάξης του 3% στον ευρύτερο Euro STOXX 50, ενώ ο τραπεζικός Stoxx Europe 600 έχει αυξηθεί 5%, υποαποδίδοντας σε σχέση με την αύξηση του 6% στον ευρύτερο ευρωπαϊκό Stoxx 600.

 

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments