Έλληνες fund managers σε οίκους στο Λονδίνο ήταν από τους… πρωταγωνιστές της χθεσινής μεγάλης κούρσας της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς, κατά την οποία ο τραπεζικός κλάδος απογειώθηκε καταγράφοντας την τρίτη μεγαλύτερη άνοδο στην ιστορία του και συγκεκριμένα από το 1985 που συστάθηκε ο εν λόγω δείκτης, με κέρδη 25,81%.

Κι όχι μόνο αυτό! Ζήτηση προέκυψε για τα ελληνικά ομόλογα, ενώ συνάμα σημειώθηκε υπερκάλυψη σχεδόν κατά δύο φορές στην έκδοση εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας.

Σύμφωνα με τους ίδιους, είναι πολύ σημαντικό ότι η αγορά και η οικονομία απαλλάσσεται από δύο σημαντικά αγκάθια.

Το πρώτο αγκάθι είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που σε ό,τι αφορά στις συστημικές τράπεζες Εθνική, Alpha και Πειραιώς παίρνει το δρόμο της και για δε τη Eurobank αναμένεται η… ιδιωτικοποίησή της.

Το δεύτερο μεγάλο γκάθι ήταν η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ. Με το μέσο τίμημα να διαμορφώνεται κοντά στα 6,5 ευρώ, η αγορά το αφήνει πίσω της και προεξοφλεί το δυναμικό management που θα σχηματιστεί με τη συμμετοχή της Lottomatica, με το χαρτί, να καταγράφει χθες νέα υψηλά έτους. Το ίδιο ισχύει ακόμα για τον ΟΤΕ που ανακοίνωσε αποτελέσματα καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις και τους Γερμανούς να… αποθεώνουν την αποδοτικότητα του management. Και όχι μόνο αυτό, ο Οργανισμός πώλησε με επιτυχία θυγατρική του στη Βουλγαρία και ταυτόχρονα είδε την επιβράβευση από την Morgan Stanley καθώς τον… ανέβασε κατηγορία στους δείκτες της.

Τα καλά νέα συνεχίζονται από τις θετικές συστάσεις του ΔΝΤ, παρά τις παραινέσεις προς την κυβέρνηση για προώθηση των δομικών αλλαγών, ότι η οικονομία βρίσκεται σε σωστή τροχιά. Επιπρόσθετα, θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός ότι οι αγορές ανοίγουν για τις Ελληνικές επιχειρήσεις και τις τράπεζες. Τα ΕΛΠΕ κατάφεραν να εκδώσουν ευρωομόλογο 500 εκατ. ευρώ με απόλυτη επιτυχία και groups ισχυρών διεθνών τραπεζών, όπως η Deutsche Bank, η Βarclays κ.ά, αναλαμβάνουν την εγγύηση της επιτυχίας των αυξήσεων κεφαλαίου που διοργανώνουν οι Ελληνικές τράπεζες.

Μέσα σε όλα αυτά, τα δείγματα που έρχονται από το εξωτρικό είναι αισιόδοξα, επισημαίνουν οι αναλυτές που πλέον μιλούν για το… «ελληνικό φαινόμενο, buy it» (!), που σημαίνει αγορές σε κάθε επίπεδο, μετοχές και ομόλογα. Να σημειωθεί δε, ότι ξένοι οίκοι επισημαίνουν την επιστροφή αμερικανικών κεφαλαίων στην Ευρωπαϊκή αγορά, έπειτα από ένα διάστημα μακράς απουσίας, μετά μάλιστα την μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ και τα δείγματα προόδου σε Ελλάδα και Ιρλανδία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι για το roadshow του Χ.Α. στις 5 και 6 Ιουνίου, υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από μεγάλους οίκους, ενώ χορηγός αναμένεται να είναι η Morgan Stanley.

Morgan Stanley

Με εγκωμιαστικά σχόλια αναφέρεται στην ελληνική οικονομίας ο όμιλος της Morgan Stanley, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Σε φόρουμ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, ο Πάολο Μπατόρι, επικεφαλής του τμήματος ομολογιακής πολιτικής προέτρεψε τους επενδυτές να στραφούν προς τα ελληνικά ομόλογα: «Αγοράστε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Morgan Stanley, τα ελληνικά ομόλογα, αν και ακόμη αντιμετωπίζονται σαν επένδυση που πιθανότατα θα καταλήξει στον κάλαθο των αχρήστων, τον τελευταίο καιρό σημειώνουν ράλι, επισημαίνοντας ότι την περασμένη Παρασκευή η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς υποχώρησε κάτω από το 10%, για πρώτη φορά από την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας.

«Αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτά τα ομόλογα το Μάρτιο του 2012 βρίσκονταν στο 30%, οφείλει να παραδεχτεί ότι έχει σημειωθεί πρόοδος». Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις του, το ποσοστό θα πέσει στο 9,5% μέχρι το τέλος του χρόνου.

Για ποιο λόγο να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα; Διότι, σύμφωνα με Μπατόρι, η ανάπτυξη δεν είναι μακριά. «Πιστεύουμε ότι η ελληνική οικονομία θα βελτιωθεί φέτος και του χρόνου. Η Ελλάδα θα ανακάμψει φέτος και θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς την επόμενη χρονιά», δηλώνει χαρακτηριστικά.


Αποδόσεις

Αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες. Η εξέλιξη αυτή, η οποία αντανακλά τη βελτίωση του κλίματος, έχει ως αποτέλεσμα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου να υποχωρήσει στα επίπεδα του Οκτωβρίου του 2010. Πριν δηλαδή η χώρα υπαχθεί στο καθεστώς του Μνημονίου.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά (στοιχεία από τη διαπραγμάτευση μέσω Βloomberg) χθες κυμαίνονταν στο 9,5% με 9,6%, όσο περίπου ήταν και στις 15 Οκτωβρίου 2010. Ενδεικτική του θετικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί αναφορικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, είναι και η προτροπή της Morgan Stanley προς τους επενδυτές προκειμένου να τοποθετηθούν σε ελληνικά ομόλογα. Οι εξελίξεις αυτές συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού για το ελληνικό Δημόσιο μέσω των εντόκων γραμματίων. Στη δημοπρασία 6μηνων εντόκων που πραγματοποίησε σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών η απόδοση των τίτλων διαμορφώθηκε στο 4,20% από 4,30% που ήταν τον Ιανουάριο του 2013.

Η μείωση των αποδόσεων έχει συμπαρασύρει και το περιθώριο (spread), με αποτέλεσμα αυτό να κυμαίνεται στο 8,1%.

Εκτός από τα κρατικά ομόλογα σημαντικά κέρδη καταγράφουν και τα εταιρικά, διαμορφώνοντας έτσι ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για τον δανεισμό τουλάχιστον των μεγάλων επιχειρήσεων. Έτσι, η τιμή του ομολόγου που εξέδωσε πρόσφατα ο ΟΤΕ κατέρριψε σήμερα νέο ιστορικό ρεκόρ (108,3 μονάδες βάσης) με αποτέλεσμα η απόδοσή του να υποχωρήσει στο 5,83%. Αναλόγως κινείται και το ομόλογο των ΕΛΠΕ το οποίο διαπραγματευόταν χθες στις 103,7 μονάδες βάσης.


Έντοκα

Καλύτερα της προηγούμενης έκδοσης εξελίχθηκε η χθεσινή δημοπρασία εξάμηνων εντόκων, από την οποία το ελληνικό δημόσιο απορρόφησε κεφάλαια ύψους 1,3 δισ. ευρώ.

Το κουπόνι της έκδοσης εμφανίστηκε οριακά μειωμένο, καθώς διαμορφώθηκε τελικώς στο 4,2% έναντι 4,25% στην προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση.

Ο δείκτης υπερκάλυψης των προσφερόμενων τίτλων έδειξε μεγαλύτερη ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα, καθώς ανήλθε στο 1,71 έναντι 1,6 στην προηγούμενη σχετική δημοπρασία.


Η ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ

Χθες διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους ενός (1) δισεκατομμυρίου ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,20%. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1,705 δισ. ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 1,71 φορά.

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers) και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 10 Μαΐου 2013.

Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι το ύψος του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς, μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 9 Μαΐου 2013, στις 12 μ.

Facebook Comments