Μετά και την παραίτηση Τόσκα, ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης είναι επί θύραις. Το ξέρουν όλοι. Οι υπουργοί έχουν κατεβάσει τα μολύβια και αλληλοτηλεφωνιούνται μπας και μάθουν από σπόντα τίποτα που αφορά την τύχη τους. Η αντιπολίτευση ακονίζει τα μαχαίρια της για να πει το κλασικό  ‘’άλλαξε ο Μανολιός’’, ενώ η κοινωνία περιβάλλει την βεβαιότητα αυτή με άκρα αδιαφορία. Έχει περάσει προ πολλού ο καιρός που η αλλαγές υπουργών των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σήμαιναν κάτι για τις ελπίδες του μέσου Έλληνα, ίσως και των ίδιων (λιγοστών πια) των οπαδών τους.

Κανένας ανασχηματισμός κυβέρνησης δεν αναπλήρωσε το χαμένο πολιτικό κεφάλαιο μιας παράταξης που βρίσκεται επί μακρόν στην εξουσία. Βέβαια οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κυβερνούν μόνο τριάμισι χρόνια, φαίνεται όμως ότι ο πολιτικός τους  χρόνος έχει πια λοκληρωθεί. Παγίως οι ανασχηματισμοί ξεκινούσαν με σοβαρές πρωθυπουργικές προσδοκίες και πάντα κατέληγαν μικροπολιτικά ατομικά ή ομαδικά παζάρια. Τώρα μάλιστα που ο συνδυασμός του Μακεδονικού, της ασθμαίνουσας οικονομίας και κυρίως της καταστροφής στο Μάτι με τους 90 νεκρούς έχει μετατρέψει την νυν κυβέρνηση σε καταρρακωμένο πολιτικό οργανισμό, τα φαινόμενα των παζαριών θα ενταθούν. Όλοι το γνωρίζουν αυτό, το ψυχανεμίζεται και ο ίδιος ο Τσίπρας που όσο πιο ισχυρός θαρρεί πως είναι, τόσο λιγότερες επιλογές έχει στην πραγματικότητα.

Όταν το εσωτερικό δίλημμα για έναν κυβερνητικό βουλευτή είναι μήπως προτιμήσει να παραμείνει απλός βουλευτής παρά να γίνει υπουργός, τότε η παράταξη του ως σύνολο είναι σε αποδρομή και όλες της οι ενέργειες αποτελούν διαχείριση ήττας. Τώρα –το ‘χω ξαναγράψει εδώ- προσπαθούν να αποφύγουν την πιθανότητα να μπουν στην γκρίζα ζώνη που ονομάζεται ‘’διαχείριση συντριβής’’. Ο ανασχηματισμός εκεί στοχεύει, αλλά όπως σε όλα τα κόμματα που ασκούν εξουσία κι έχουν παγιωμένα μέτωπα εντός τους,  κάθε είδους διαχείριση αντικατοπτρίζει τον εσωτερικό συσχετισμό δυνάμεων ανθρώπων και ομάδων.

Θα έχει ένα κάποιο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον να δούμε τι θ’ απογίνει ο Σκουρλέτης, ο Κουρουμπλής ή ο Πολάκης. Ποιους θα φάει, ποιους θα αναβαθμίσει, ποιους θα μετακινήσει. Όχι για να δούμε αν θα αναθερμανθεί η λαϊκή υποστήριξη προς την κυβέρνηση, αυτό είναι ανέκδοτο, αλλά για να αντιληφθούμε επιτέλους δια της τεθλασμένης αν ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι υπάρχουν κάποιες ευθύνες για την τραγωδία και που τις αποδίδει. Βέβαια, η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία. Η ανάρτηση του αναπληρωτή υπουργού υγείας τα λέει όλα: Καταλήγει με το «η 21η Αυγούστου είναι κοντά, όση τυμβωρυχία κι αν κάνετε». Κοντολογίς, πιστεύουν ακόμα ότι τα πανηγύρια για την έξοδο απ’ τα μνημόνια θα ‘’καθαρίσουν’’ την θολωμένη εικόνα τους. Μωραίνει Κύριος όν βούλεται απωλέσσαι.»

Facebook Comments