'

Ο εφιάλτης της Τουρκίας μήνυμα για την ιταλική κυβέρνηση

Bloomberg

Ο εφιάλτης της Τουρκίας μήνυμα για την ιταλική κυβέρνηση, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Υπάρχουν κάποιοι πολιτικοί στη νέα ιταλική κυβέρνηση που ονειρεύονται την απόδραση από τα δεσμά που συνεπάγεται συμμετοχή στη νομισματική ένωση και στην Ε.Ε. τονιζει το Bloomberg και προσθέτει:

«Ο εφιάλτης που έχει τυλίξει την Τουρκία πρέπει να αποτελέσει μήνυμα πως η ελευθερία δεν είναι χωρίς προβλήματα. Τα τουρκικά χρεόγραφα συνθλίβονται από τον συνδυασμό της διπλωματικής αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ και του ραγδαία επιδεινούμενου οικονομικού κλίματος. Η πολύμηνη διαμάχη μεταξύ κυβέρνησης και κεντρικής τράπεζας για την προτιμότερη νομισματική πολιτική επιταχύνει την φυγή κεφαλαίων. Βέβαια, η Ιταλία δεν είναι Τουρκία. Όμως οι διαφωνίες μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων για τον τρόπο διαχείρισης της οικονομίας έχουν προξενήσει τις ανησυχίες των επενδυτών για τα ιταλικά ομόλογα.

Οι προεκλογικοί φόβοι ότι η νέα κυβέρνηση θα επιδιώξει την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ έχουν υποχωρήσει. Αν όμως οι πολιτικοί θελήσουν να αρχίσουν πόλεμο με τους ευρωπαίους εταίρους τους καταρτίζοντας έναν λαϊκιστικό προϋπολογισμό που θα παραβιάζει τους κανόνες, τότε οι επενδυτές θα απαιτήσουν διαρκώς αυξημένα ασφάλιστρα για να δανείζουν την χώρα. Η εκτίναξη του κόστους δανεισμού της Τουρκίας συνιστά υπενθύμιση πως όταν το χρέος ανέρχεται πάνω από το 130% του ΑΕΠ, τότε εξαρτάσαι από την καλοσύνη των ξένων. Και οι επενδυτές ψηφίζουν για την οικονομική πολιτική όχι μόνο την ημέρα των εκλογών, αλλά και μετά.