Σχέδια για ένα «νέο οικονομικό μοντέλο» θα παρουσιάσει αύριο Παρασκευή η κυβέρνηση της Τουρκίας, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές και να σταματήσει την κατρακύλα της τουρκικής λίρας.

Οι διαβεβαιώσεις της Άγκυρας δεν έπεισαν πάντως τους επενδυτές, με το τουρκικό νόμισμα να αποδυναμώνεται περαιτέρω έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση. Λίγο πριν τις 17:00 το απόγευμα η ισοτιμία βρισκόταν στις 5,46 λίρες ανά δολάριο.

Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει περίπου το ένα τρίτο της αξίας του έναντι του αμερικανικού από τις αρχές του έτους, εντείνοντας τις ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού και για την βιωσιμότητα του χρέους σε συνάλλαγμα που έχουν χιλιάδες ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Η νέα αποδυνάμωση της λίρας σήμερα αντανακλά τους φόβους ότι οι χθεσινές συναντήσεις τούρκων αξιωματούχων με αμερικανούς ομολόγους τους στην Ουάσιγκτον δεν απέφεραν την επιθυμητή επαναπροσέγγιση ανάμεσα στους δύο NATOϊκούς συμμάχους, οι σχέσεις των οποίων έχουν επιδεινωθεί απότομα το τελευταίο διάστημα.

Άγκυρα και Ουάσιγκτον διαφωνούν σε σειρά σοβαρών θεμάτων, όμως αιχμή της αντιδικίας έχει αναδειχτεί η σχεδόν διετής κράτηση του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, τον οποίο οι τουρκικές Αρχές κατηγορούν για στήριξη του αποτυχημένου προπέρσινου πραξικοπήματος και για κατασκοπεία.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις σε δύο τούρκους υπουργούς την περασμένη εβδομάδα με αφορμή την υπόθεση Μπράνσον και αξιώνουν την άμεση απελευθέρωση του πάστορα, ο οποίος τον περασμένο μήνα μεταφέρθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως τα οικονομικά σχέδιά του αποσκοπούν σε ανάπτυξη 3 έως 4% το ερχόμενο έτος – σαφώς χαμηλότερα από τον προηγούμενο στόχο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,5% το 2019 – και σε περιορισμό του πληθωρισμού σε μονοψήφια επίπεδα.

Facebook Comments