Η απόκτηση 4.000 πομποδεκτών (ασυρμάτων) για το νέο σύστημα επικοινωνίας της Αστυνομίας επιταχύνεται από τη Λεωφόρο Κατεχάκη, μετά τις «μαύρες τρύπες» που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της τραγωδίας στο Μάτι πριν από λίγες ημέρες! Εκεί όπου υπήρξαν αναφορές πολλών αστυνομικών της Άμεσης Δράσης που επιχειρούσαν να απεγκλωβίσουν δεκάδες πολίτες, ότι είχαν διακοπές στην επικοινωνία τους.

Κι όπως φαίνεται, αυτό που συνέβη έχει άμεση σχέση με την εν λόγω προβληματική προμήθεια και το πολυετές παρασκήνιο που εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης σε σχέση με τις επικοινωνίες των Αρχών ασφαλείας.

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ αρχικά αυτό το κενό στη Ραφήνα αποδόθηκε στα προβλήματα ραδιοκάλυψης του δικτύου κεραιών. Ομως φαίνεται ότι κλειδί αποτελεί η μη έγκαιρη απόκτηση νέων ασυρμάτων, αφού φαίνεται ότι αυτοί που χρησιμοποιήθηκαν στο Μάτι του «πύρινου κυκλώνα» είχαν προβλήματα συμβατότητας με το κεντρικό σύστημα εντολής σημάτων. Ποιο όμως είναι το παρασκήνιο της εγκατάστασης του συστήματος επικοινωνιών της Αστυνομίας και πώς επηρέασε τις κινήσεις των αστυνομικών;

Τον Δεκέμβριο του 2014 υπήρξε δωρεά του τηλεπικοινωνιακού συστήματος TetraSepura από την εταιρεία Lamas Pinto Consultants Corporation για την κάλυψη των επικοινωνιακών αναγκών της Αστυνομίας στην περιοχή της Αττικής.

Κι αυτό γιατί την ίδια χρονιά έκλεινε η δεκαετής σύμβαση του ελληνικού Δημοσίου με την εταιρεία Siemens για τη χρήση του ολυμπιακού συστήματος επικοινωνιών Tetra. Και η δικαστική διερεύνησή της είχε οδηγήσει σε διώξεις εναντίον υπηρεσιακών παραγόντων. Προτιμήθηκε αντί να υπάρξει χρονοβόρος διαδικασία νέου διαγωνισμού, να γίνει αποδοχή της αναφερόμενης «δωρεάς», η οποία ωστόσο από πολλούς θεωρήθηκε εικονική. Με κύριο στόχο της δωρήτριας εταιρείας να αναλάβει την ετήσια συντήρησή του. Τελικά τον Οκτώβριο του 2017 υπήρξε νέα συμφωνία μεταξύ Αστυνομίας και βρετανικής εταιρείας που προέβλεπε μείωση της ετήσιας συντήρησης από 2.200.000 ευρώ σε 1.600.000 ευρώ, ενώ η εγκαταστάτρια εταιρεία προέβλεπε ότι θα προβεί αντισταθμιστικά σε δωρεά σημαντικού αριθμού αστυνομικών αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της νέας σύμβασης, η εταιρεία θα προχωρούσε σε εγκατάσταση νέου δικτύου κεραιών, το οποίο για αποφυγή πληρωμής ενοικίων θα τοποθετούνταν σε αστυνομικές υπηρεσίες. Σε εκείνη τη φάση προβλεπόταν ότι το νέο σύστημα επικοινωνιών της Αστυνομίας θα χρησιμοποιούσε τους παλιούς ασυρμάτους του συστήματος Tetra.

Όμως τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν ήταν πολλά. Αρχικά στην τριετή, μεταβατική περίοδο η ΕΛ.ΑΣ. χρησιμοποιούσε τους παλιούς αναλογικούς ασυρμάτους, με διάτρητες, προβληματικές επικοινωνίες που εγκυμονούσαν πολλούς κινδύνους για τους αστυνομικούς. Πολλοί από αυτούς τους ασυρμάτους χρησιμοποιήθηκαν και στην πολύνεκρη πυρκαγιά της Ραφήνας σαν «εφεδρικοί», χωρίς και πάλι να επιλυθεί οποιοδήποτε πρόβλημα.

Ωστόσο, και τους τελευταίους μήνες που άρχισε η σταδιακή χρήση του νέου συστήματος επικοινωνιών παρουσιάστηκαν τα πρώτα προβλήματα λόγω της ελλιπούς κάλυψης της Αττικής από το δίκτυο των κεραιών. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. συγκέντρωναν τις αναφορές των αστυνομικών για τα κενά στις επικοινωνίες στις διάφορες περιοχές, ενώ βρίσκονταν σε συνεννόηση με την εταιρεία για να αυξηθούν οι περιοχές με πλήρες σήμα που ήταν της τάξης περίπου 80% της Αττικής.

Από τις 15 Ιουνίου 2018 και ύστερα από μια μακρά περίοδο δοκιμών, το νέο σύστημα θεωρούνταν ότι ήταν σε πλήρη λειτουργία.

Όμως στην πορεία των διαδικασιών έγινε αντιληπτό ότι υπήρξε καθοριστικό πρόβλημα συμβατότητας των παλιών ασυρμάτων του Tetra με το νέο σύστημα επικοινωνίας Sepura. Κάτι που οφείλεται στην αρχική κακή εκτίμηση υπηρεσιακών παραγόντων ότι τέτοιο ζήτημα δεν θα παρουσιαζόταν. Ετσι αρχικά υπήρξε προσπάθεια αναβάθμισης και της επονομαζόμενης «παραμετροποίησης» περίπου 6.000 πομποδεκτών του Tetra για να προσαρμοστούν στα δεδομένα του νέου βρετανικού συστήματος.

Ωστόσο, κι αυτό θεωρείται ότι παρουσίαζε νέα κενά και προβλήματα. Κι έτσι κρίθηκε αναγκαία η απόκτηση 4.000 νέων ασυρμάτων, κόστους περίπου 2.000.000 ευρώ, μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, όπου τον πρώτο λόγο αναμενόταν να έχει η βρετανική εταιρεία που είχε καταθέσει σχετική προσφορά. Μια διαδικασία που επιταχύνεται μετά την πολύνεκρη πύρινη λαίλαπα που ανέδειξε κενά στις επικοινωνίες.
Ακόμη πιο προβληματική είναι η κατάσταση στην Πυροσβεστική που χρησιμοποιεί τους παλιούς αναλογικούς ασυρμάτους, οι οποίοι είχαν προκαλέσει σύγχυση και αλληλεπικάλυψη στις επικοινωνίες των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Πηγή: Tanea.gr

Facebook Comments