«Η κρίση της τουρκικής λίρας καλεί την ΕΚΤ να συγκροτήσει ένα σχέδιο. Οι ανησυχίες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες με ενδεχόμενη ισχυρή εμπλοκή στην Τουρκία γίνονται όλο και μεγαλύτερες», τονίζει η γερμανική FAZ.

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο ως προς αυτό έχουν ήδη τράπεζες από μια χώρα που έχει εξίσου προβλήματα, γεγονός που θα αρχίσει να το διαισθάνεται και το ευρώ. Κυρίως οι τραπεζικοί κολοσσοί BBVA, BNP Paribas και Unicredit βρίσκονται για το λόγο στο «μικροσκόπιο», αναφέρουν ενδεικτικά οι Financial Times, επικαλούμενοι εμπιστευτικές πηγές. Αλλά η κατάσταση δεν είναι ακόμα κρίσιμη, όπως επισημαίνεται.

Σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών αυτή τη στιγμή τράπεζες στην Τουρκία έχουν εκδώσει δάνεια ύψους 148 δισ. δολαρίων και 100 δισ. ευρώ – το μεγαλύτερο μέρος των οποίων προέρχεται από το εξωτερικό. Τον υψηλότερο κίνδυνο διατρέχουν σύμφωνα με στοιχεία της τράπεζας οι μεγάλες ισπανικές τράπεζες με δάνεια ύψους περίπου 83 δισ. δολαρίων, ενώ από τη Γαλλία και την Ιταλία προέρχονται δάνεια ύψους 38 δισ. και 17 δισ. δολαρίων αντίστοιχα. Εκπρόσωποι των τραπεζών και της ΕΚΤ δεν θέλησαν να σχολιάσουν της πληροφορίες της εφημερίδας, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της FAZ.

Facebook Comments