Περισσότερο με profit taking, παρά με την αλλαγή της τάσης, μοιάζει η εξέλιξη και η τροπή της σημερινής συνεδρίασης στο Χ.Α. Ο γενικός δείκτης υποχωρεί, στα επίπεδα των 1.046 μονάδων και με απώλειες 1,8%, με τους επενδυτές να σπεύδουν να κατοχυρώσουν ρευστότητα μετά την απογείωση των τιμών το προηγούμενο διάστημα κατά το οποίο μόνο τα κέρδη των τραπεζών πλησίασαν το… 60%.

Οι χρηματιστές εμφανίζονται καθησυχαστικοί, ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα ως προς τους στόχους που έχουν τεθεί, όπως οι αποκρατικοποιήσεις και οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών. Ταυτόχρονα, υπάρχει ένα μεγάλο… πουσάρισμα της οικονομίας και της αγοράς από τους ξένους οίκους, πότε θεωρώντας ότι έχουν γίνει βήματα προς τα μπρος, πότε ότι η κυβέρνηση κλείνει ένα – ένα τα μεγάλα μέτωπα όπως οι αποκρατικοποιήσεις, αρχής γενομένης από τον ΟΠΑΠ (και σήμερα τη ΔΕΠΑ), πότε ότι το Χ.Α. και τα ομόλογα αποτελούν επενδυτική ευκαιρία.

 

Οι συναλλαγές είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικές, κοντά στα 44 εκατ. ευρώ, με τους επενδυτές, αφενός να σπεύδουν να κατοχυρώσουν ρευστότητα, αφετέρου θεωρούν ότι και στην πτώση της αγοράς, υπάρχουν ευκαιρίες.

Ο τραπεζικός κλάδος καταγράφει απώλειες πάνω από 5,5%, στα όρια των 200 μονάδων, με την Alpha να υποχωρεί κατά 11,7%, στο 1,35 ευρώ, Eurobank πάνω από 6%, Πειραιώς άνω του 5% και λιγότερο η ΕΤΕ κατά 1,35%. Από εκεί και πέρα, απώλειες άνω του 4,5% για την ΜΕΤΚΑ, ΣΩΛΚ 3,6%, ΟΠΑΠ 2,58%, ΔΕΗ 3,3% και ΟΤΕ κοντά στο 2%.

Facebook Comments