Ανάμεσα στις 10 χειρότερες οικονομίες στον κόσμο, βάσει της ανάπτυξης το 2015, κατατάσσουν την Ελλάδα οι οικονομολόγοι. Στη χείριστη κατάσταση βλέπουν την οικονομία της Ουκρανίας, που εκτιμούν πως θα έχει τη μεγαλύτερη ύφεση στο σύνολο του έτους.

Η εικόνα προκύπτει από δημοσκόπηση που διεξήγαγε το Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων από τον Απρίλιο μέχρι και τον Ιούνιο, και ως εκ τούτου τα πορίσματά της μάλλον θα αποδειχθούν αισιόδοξα εφόσον δεν έχουν συμπεριλάβει τη στάση πληρωμών της Αθήνας προς το ΔΝΤ, τη λήξη του προγράμματος, το δημοψήφισμα και το κλείσιμο των τραπεζών.

Προβλέπουν, έτσι, πως στο τέλος του έτους η ελληνική οικονομία θα έχει σημειώσει ανάπτυξη μόλις 0,9%. Ακόμη και με την αισιόδοξη αυτή πρόβλεψη, όμως, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε χειρότερη θέση από εκείνη του Καζακστάν, που αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη 1,2%, και της Βουλγαρίας, που προβλέπεται να αναπτυχθεί με 1,6%. Παραδόξως, πάντως, οι ίδιες εκτιμήσεις τη φέρουν σε καλύτερη θέση όχι μόνον από την Κροατία και τη Σερβία, αλλά και από την Ελβετία, για την οποία προβλέπεται ανάπτυξη μόλις 0,1%. Η Ελβετία καταλαμβάνει συγκεκριμένα την τέταρτη θέση στην κατάταξη αμέσως μετά από τις οικονομίες που εμφανίζουν συρρίκνωση και το οριακά θετικό πρόσημο αντανακλά το πλήγμα που έχει δεχθεί από την ανατίμηση του ελβετικού φράγκου μετά την αποσύνδεσή του από το ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την καθημαγμένη από τον μακροχρόνιο εμφύλιο Ουκρανία, οι οικονομολόγοι προεξοφλούν συρρίκνωση του ΑΕΠ της κατά 4%, ενώ παρόμοια μοίρα προβλέπουν πως θα έχει η Ρωσία. Εκτιμούν πως το ρωσικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 3,5% στα τέλη του έτους, εξαιτίας των χαμηλών τιμών του πετρελαίου και των οικονομικών κυρώσεων που της έχουν επιβάλει ΗΠΑ και Ε.Ε.

Αλλά και η οικονομία του Καζακστάν, που σημειωτέον είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας, φαίνεται πως πλήττεται αναλόγως, καθώς η ανάπτυξη του 1,2% που εκτιμούν ότι θα σημειώσει υπολείπεται σημαντικά από τις προηγούμενες προβλέψεις για αύξηση του ΑΕΠ του κατά 3,6%. Ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ελλάδα βρίσκονται, άλλωστε, οι δύο χειμαζόμενες οικονομίες της Λατινικής Αμερικής, η Βραζιλία και η Αργεντινή, που πλήττονται από καλπάζοντα πληθωρισμό και ανεργία και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, θα παρουσιάσουν μείωση του ΑΕΠ τους κατά 1,6% και 1,5% αντιστοίχως. Σημειωτέον ότι η οικονομία της Βραζιλίας παρουσιάζει τη μεγαλύτερη επιδείνωση ανάμεσα στις 28 οικονομίες που αξιολογήθηκαν σε παρεμφερή δημοσκόπηση του Bloomberg τον Ιανουάριο. Τότε στην πλειονότητά τους οι οικονομολόγοι προέβλεπαν πως φέτος θα σημείωνε ανάπτυξη 1%.

Στην άλλη άκρη της κλίμακας, βρίσκεται το Βιετνάμ που εντάσσεται πλέον στις αναδυόμενες οικονομίες με ρυθμό ανάπτυξης 6,1%, δηλαδή, μικρότερο μόνον των αντίστοιχων ρυθμών στις δύο ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου: την Κίνα, που, παρά την επιβράδυνση, προβλέπεται να σημειώσει ανάπτυξη 6,9%, κατώτερο όμως του επίσημου στόχου της για 7%, και την Ινδία, που την έχει πλέον ξεπεράσει και επιταχύνεται με 7,5%.

Facebook Comments