Είναι από εκείνα τα άρθρα που εύχεσαι να έχουν χρόνο μόνο λίγες ώρες ή μερικά εικοσιτετράωρα και μετά να διαψευστούν με κρότο. Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε στους θεσμούς και τη Βουλή την πρόταση της για συμφωνία. Και οι περισσότεροι θεωρούν δεδομένο ότι οδεύουμε σε τρίτο μνημόνιο και αποφεύγουμε το grexit. Είναι όμως έτσι;

Στην πολιτική είτε μιλάμε για κράτη ή για οικονομικές ενώσεις υπάρχουν νόμοι, κανόνες, θεσμοί. Πράγματα για να μπορεί να συνεννοηθεί ο ένας με τον άλλον. Αυτά ισχύουν, όμως, για να μπορούν να εξασφαλίσουν, κυρίως, την ομαλή λειτουργία της καθημερινότητας και όχι του έκτακτου και παράδοξου. Εκεί ρόλο παίζουν οι αποφάσεις των ηγετών.

Για όλες, λοιπόν, τις μεγάλες αποφάσεις στην πολιτική, όπως και στις ανθρώπινες σχέσεις, η εμπιστοσύνη είναι μια από τις βασικότερες “συγκολλητικές” ουσίες.

 Η εμπιστοσύνη από τους εταίρους μας έχει χαθεί. Πέντε χρόνια τώρα οι μεταρρυθμίσεις περνούν με το ζόρι και ελάχιστες από αυτές εφαρμόζονται. Οι κοινωνικές αντιστάσεις, από τη γιγάντωση του αντιμνημονιακού μετώπου και μετά, έχουν γίνει τεράστιες σε οποιαδήποτε ουσιαστική αλλαγή. Και το κερασάκι στην τούρτα ήρθε με την κυβέρνηση Τσίπρα.

Μετά από 5 μήνες εγκληματικών λαθών, με αποκορύφωμα το τελευταίο 15νθήμερο, η εμπιστοσύνη των εταίρων μας, έχει διαρραγεί ανεπανόρθωτα στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού. Αρκεί να δει κανείς τις δηλώσεις των Γιούνγκερ, Ολάντ και Ρέντζι την Τρίτη και θα καταλάβει. Τριων βασικών, μέχρι πρότινος, συμμάχων μας.

 Για να μπορέσουμε να έχουμε ελπίδες για συμφωνία οπότε, εκτιμώ ότι πρέπει να συντρέχουν όχι κάποιες αλλά και οι τρείς παρακάτω προϋποθέσεις:

1) Η συμφωνία που θα προτείνουμε να καλύπτει πλήρως τους θεσμούς. Τόσο σε άμεσα δημοσιονομικά μέτρα όσο και σε μεταρρυθμίσεις. Να έχει συνυπολογιστεί δε η ζημιά στην ελληνική οικονομία τις τελευταίες δυο εβδομάδες.

2) Η συμφωνία αυτή να έχει την πλήρη στήριξη της αντιπολίτευσης. ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι να δηλώσουν ξεκάθαρα ότι θα στηρίξουν την εφαρμογή της.

3) Οι εταίροι μας να είναι βέβαιοι ότι θα υπάρξει σταθερή κυβέρνηση, τουλάχιστον για το επόμενο δωδεκάμηνο. Να αποκλειστούν οι περιπτώσεις να συρθούμε σε εκλογές μέσα στο φθινόπωρο, δηλαδή.

Αν τα παραπάνω σας φαίνονται απλά να θυμίσω ότι η πρόταση που καταθέσαμε δε φαίνεται να καλύπτει τις ζημιές των τελευταίων εβδομάδων. Ζημιές που μερικές θα χρειαστούν χρόνια να διορθωθούν.

 Από την άλλη εφόσον η κυβέρνηση θελήσει να εφαρμόσει την συμφωνία, περνώντας την από τη Βουλή. Σήμερα, αύριο, από Δευτέρα μικρή σημασία έχει. Πόσο βέβαιοι είμαστε ότι δε θα χάσει την δεδηλωμένη; Ποιος τους εγγυάται ότι σε ένα ενδεχόμενο εκλογών το φθινόπωρο, το νέο κόμμα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ (τυχαίο το όνομα), με επικεφαλής τη Ζωή, τον Βαρουφάκη και τον Λαφαζάνη δε θα επωφεληθεί της αντιμνημονιακής υστερίας για να συγκεντρώσει ποσοστά που θα τρίβουμε τα μάτια μας;

Που θέλω να καταλήξω με όλα αυτά τα “τρομακτικά” που περιγράφω. Η δήλωση των εταίρων την Τρίτη είναι ότι αυτή την Κυριακή θέλουν να τελειώνουν οριστικά με το θέμα, Ελλάδα. Να μην περάσουν, δηλαδή, ξανά τα ίδια. Με το καλό ή το κακό σενάριο. Και όλα τα σημάδια παραμένουν σημαντικά δυσοίωνα για το πιο σενάριο τελικά θα επικρατήσει. Υπομονή μέχρι την Κυριακή λοιπόν. Και εύχομαι αυτό το άρθρο να το ακυρώσουν εντελώς οι εξελίξεις.

Facebook Comments