Σκληρά τα μέτρα για συνταξιούχους και μισθωτούς. Σκληρότερα για εμπόρους, βιοτέχνες, ελεύθερους επαγγελματίες και γενικά για τη μικρομεσαία επιχείρηση.

 Φόροι Φόροι Φόροι

 Που; Σε μια αγορά που κούτσαινε και που τώρα έχει ολική παράλυση.

17 μέρες κλειστές οι τράπεζες και ποιος ξέρει για πόσο ακόμα (πάντως όχι σύντομα). Ακόμα κι αν ανοίξουν τι θα αλλάξει; Τα 60 € θα γίνουν 100€; Και λοιπόν;

Θα ξαναλειτουργήσει η οικονομία;

Θα κάνουν τζίρο οι επιχειρήσεις;

Θα μπορέσουν να κρατήσουν το προσωπικό τους;

Θα ήθελα να αναφέρω μια ιστορία μιας υγιούς επιχείρησης.

Μιας μικρομεσαίας επιχείρησης που είχε αυξήσει τους τζίρους της τα τελευταία χρόνια.

Μιας επιχείρησης που έκανε προσλήψεις τους τελευταίους μήνες. Μιας επιχείρησης που μέχρι το Δεκέμβρη του 2014 δεν έκανε καμία μείωση μισθών.  

Μιας επιχείρησης που το Μάρτη έδωσε αυξήσεις στους εργαζομένους της και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/15.

Η επιχείρηση αυτή πάντοτε πλήρωνε τους εργαζομένους πριν τις 31 του μήνα. 17 μέρες με κλειστές τράπεζες πρώτη φορά δε θα πληρώσει ένσημα. Για πρώτη φορά δε θα πληρώσει ΦΠΑ. Για πρώτη φορά δε θα πληρώσει φόρο εισοδήματος. Για πρώτη φορά δε θα πληρώσει τα 700€ στον ΟΑΕΕ.

Ήδη έχει κάνει δύο απολύσεις και ετοιμάζει άλλες δύο και οργανώνει το πλάνο για να βάλει το προσωπικό της σε εκ περιτροπής εργασία.

Δεν ξέρει αν θα καταφέρει να πληρώσει τους μισθούς της στο τέλος του μήνα.  Ούτε συζήτηση για την πληρωμή του επιδόματος αδείας και της άδειας (μισθός Αυγούστου).

Τους προμηθευτές τους έχει ξεχάσει. Καθώς και κάποιες επιταγές που έχει λάβει, πιθανότατα να τις κορνιζάρει.

Είναι άθλος, επιχειρήσεις σαν κι αυτή, που με νύχια και με δόντια κρατήθηκαν ζωντανές την πενταετία των μνημονίων σε δυο βδομάδες να έχουμε καταφέρει να τις ωθούμε στο λουκέτο. Φανταστείτε αυτές που είχαν προβλήματα και οφειλές σε τι κατάσταση βρίσκονται.

Όμως ας αφήσουμε τον εγκληματία έμπορο (αργά ή γρήγορα η έναρξη επιχείρησης θα ενσωματωθεί σαν κακούργημα στον Ποινικό Κώδικα). Στους μισθωτούς ποιος θα δώσει μια απάντηση; Ποιος θα τους ζητήσει μια συγγνώμη; Ποιος θα μεριμνήσει που δεν θα έχουν ούτε τα ελάχιστα για το σπίτι τους; Πώς θα πληρώσει ο ΟΑΕΔ τα επιδόματα ανεργίας τους; Πώς θα πληρώσουν τον αυξημένο ΦΠΑ στα τρόφιμα, τον ΦΠΑ στα φροντιστήρια;

Αλλά με τι ασχολούνται οι εθνοπατέρες και οι εθνομητέρες τις τελευταίες μέρες; Με ατελείωτες και ατέρμονες συζητήσεις στα τηλεοπτικά παράθυρα, με αναλύσεις επί παντός επιστητού, έστω κι αν από οικονομικά γνωρίζουν ότι και οι υπόλοιποι Έλληνες από αστροφυσική και με το κρυφτούλι αν θα ψηφίσουν και ποιοι τη νέα συμφωνία (μνημόνιο). Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν ασχολούνται με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πληρώνουν και υπέρογκους φόρους και δίνουν δουλειά σε εκατομμύρια εργαζομένους. Σίγουρα όχι με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Τα θερμά μου συγχαρητήρια

 Παντελής Παναγιώτης

Έλληνας πολίτης και φορολογούμενος

Facebook Comments