Περίπου 440 άνθρωποι τραυματίστηκαν στα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν χθες βράδυ στη Ρουμανία και συγκεκριμένα στο Βουκουρέστι, κατά τη διάρκεια μιας ογκώδους διαδήλωσης εναντίον της κεντροαριστερής κυβέρνησης, στην οποία συμμετείχαν πολλοί εκπατρισμένοι Ρουμάνοι.

Από τους τραυματίες, εξήντα πέντε διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, ενώ ανάμεσά τους ήταν 24 αστυνομικοί, σύμφωνα με το ρουμάνικο πρακτορείο ειδήσεων Agerpres.

Οι διαδηλώσεις στο Βουκουρέστι και σε άλλες πόλεις της χώρας είχαν αφορμή τις μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα, στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων, αλλά και τις καταγγελίες περί διαφθοράς στις τάξεις της κυβέρνησης των Σοσιαλδημοκρατών (PSD).

Διαδηλωτές πέταξαν μπουκάλια και πέτρες εναντίον αστυνομικών, οι οποίοι ανταπέδωσαν κάνοντας χρήση σπρέι πιπεριού, δακρυγόνων και εκτοξευτήρων νερού υπό πίεση.

Όταν διαδηλωτές αποπειράθηκαν να διασπάσουν τις γραμμές τους μπροστά στην έδρα της κυβέρνησης, περίπου χίλιοι χωροφύλακες και μέλη των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών επενέβησαν για να εκκενωθεί η Πλατεία της Νίκης και ξέσπασαν γενικευμένα επεισόδια τα οποία, σύμφωνα με τη χωροφυλακή, προκάλεσαν «μέλη συλλόγων οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων» και «προβοκάτορες».

Ο κεντροδεξιός πρόεδρος της χώρας Κλάους Γιοχάνις, ο οποίος συγκρούεται συχνά με την κυβέρνηση του PSD, «καταδίκασε σθεναρά τη βάρβαρη επέμβαση της χωροφυλακής, που ήταν δυσανάλογη σε σχέση με τη συμπεριφορά της πλειονότητας των διαδηλωτών», τονίζοντας πάντως πως «κάθε μορφή βίας είναι απαράδεκτη».

«Το υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να δώσει εξηγήσεις για το πώς διαχειρίστηκε τα γεγονότα», πρόσθεσε ο Γιοχάνις σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Facebook Comments