Τρεις αμερικανικές τράπεζες, οι Goldman Sachs, JPMorgan Chase και Morgan Stanley υστερούν έναντι των ανταγωνιστών τους όσον αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια, σύμφωνα με τα crash tests που διεξήγαγαν οι αμερικανικές κανονιστικές αρχές.

Ειδικότερα, τη μεγαλύτερη απόκλιση παρουσιάζει η Goldman Sachs καθώς υπολογίζει ότι σε περίπτωση οικονομικής ύφεσης ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα υποχωρούσε στο 8,6%, ενώ η κεντρική τράπεζα υπολογίζει ότι θα υποχωρούσε στο 5,8%.

Οι διαφορές, περιλαμβανομένης της διαφοράς 1,3% για την JPMorgan, υποδηλώνουν ότι ορισμένες τράπεζες πιθανώς ήταν υπερβολικά γενναιόδωρες όσον αφορά την πρόθεση τους για καταβολή μερισμάτων και την επαναγορά μετοχών τους. Το ελάχιστο όριο κεφαλαιακής επάρκειας που ισχύει στις ΗΠΑ είναι το 5%, ενώ η Fed θα δημοσιοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα πόσα και ποια από τα αιτήματα των τραπεζών για διανομή μερισμάτων και επαναγορά μετοχών δέχεται να ικανοποιηθούν.

Η Citigroup, η μοναδική από τις έξι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες της οποίας το σχέδιο για επιστροφή κεφαλαίου είχε απορριφθεί πέρυσι από τη Fed, υποστήριξε χθες ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώνεται στο 8,6% σε περίπτωση ύφεσης.

Facebook Comments