Μετά από σχεδόν εννέα χρόνια κρίσης, την εφαρμογή αυστηρής λιτότητας και τέσσερις κυβερνήσεις, η Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα θα βγει από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης. Ωστόσο ο σκεπτικισμός παραμένει, γράφει ο Guardian.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα σε αντίθεση με τη γειτονική Τουρκία η οποία βρίσκεται μέσα στην κρίση.

Στις 20 Αυγούστου τα μεσάνυχτα η Αθήνα θα διεκδικήσει εκ νέου την ανεξαρτησία της σε αυτό που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει αποκαλέσει μία στιγμή υπέρβασης.

Είναι χαρακτηριστικός ο τίτλος του Guardian: «Τελευταίες ωδίνες για το ελληνικό δράμα διάσωσης αλλά οι δυσκολίες δεν έχουν ακόμα τελειώσει» και συνεχίζει: «Τα σημάδια από την ελληνική κρίση παραμένουν βαθιά με αδύναμες τράπεζες, μεγάλα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους, κανένα περιθώριο για δημόσιες δαπάνες και το υψηλότερο χρέος στην ΕΕ, της τάξης του 180% του ΑΕΠ».

Παρά «το φως που αχνοφαίνεται», όπως τονίζει η δημοσιογράφος, «ο σκεπτικισμός παραμένει, όχι μόνο στο ΔΝΤ. Αν και η Αθήνα έχει κάνει σημαντική πρόοδο στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, έχει ακόμα να αντιμετωπίσει “συγκεκριμένα εξωτερικά και εγχώρια ρίσκα”. Η πρόσφατη ελάφρυνση του χρέους έδωσε κάποια ελπίδα η οποία, όμως, μειώθηκε από “τις υπεραισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη του ΑΕΠ και τη δυνατότητα της Ελλάδας να έχει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα”».

«Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 26%, ένα πέμπτο του εργατικού δυναμικού – 2/5 των νέων – έχουν μείνει άνεργοι ενώ περίπου 500.000 έχουν φύγει στο εξωτερικό κυρίως στα πιο πλούσια κράτη μέλη του ευρωπαϊκού νότου. «Και τα δύσκολα δεν έχουν τελειώσει ακόμα. Η αριστερή κυβέρνηση έχει υπογράψει μια απίθανη σειρά φιλόδοξων στόχων. Η μεταμνημονιακή Ελλάδα έχει δεσμευθεί να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, ένας στόχος που έχει επιτευχθεί από ελάχιστες χώρες μετά το 70, και 2,2% έως το 2060» αναφέρει η εφημερίδα.

Ο επικεφαλής του ελληνικού παρατηρητηρίου στο London School of Economic, Κέβιν Φέδερστοουν αποκαλεί τα επίμαχα μέτρα «διαρκές καθαρτήριο». «Καμία άλλη κυβέρνηση στην Ευρώπη δεν θα είχε διαλέξει αυτό το δρόμο. Η Ελλάδα σώθηκε στη λογική να αποφευχθεί ο Αρμαγγεδών της εξόδου απο τη ζώνη του ευρώ αλλά ο τρόπος με τον οποίο σώθηκε είναι τόσο δυσανάλογος που δεν μπορεί να γίνεται λόγος για έξοδο από την κρίση».

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται υπό ενισχυμένη παρακολούθηση ενώ έρχεται περαιτέρω μείωση των συντάξεων.

«Καμία προετοιμασία, όμως, δεν μπορεί να κρύψει το πόσο ευάλωτη είναι η χώρα στις αναταράξεις εκτός των συνόρων».

«Η κρίση διήρκεσε τόσο πολύ ώστε πολλοί Έλληνες δεν θυμούνται πια τη χώρα τους ‘’κανονική’’ ή τις τσέπες τους γεμάτες. Η μεσαία τάξη έχει πληγεί περισσότερο με φόρους μέχρι το 70% του εισοδήματος. Αμφιλεγόμενοι φόροι ιδιοκτησίας έχουν προσθέσει στα βάρη» αναφέρει η Guardian.

«Στην πραγματικότητα, αυτή η έξοδος θα είναι μια τυπικότητα, διότι στην πραγματικότητα δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι» σχολίασε στη βρετανική εφημερίδα ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς.

Πηγή: TheToc

Facebook Comments