Για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες συναντάται η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Αυτή το φορά στο Ανάκτορο Μέζεμπεργκ, κοντά στο Βερολίνο. Κύριο θέμα των συνομιλιών είναι η Συρία και η ανατολική Ουκρανία. Ένα ακόμα θέμα κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα είναι σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ και ο σχεδιαζόμενος αγωγός Nord Stream 2.

Τον αγωγό διαχειρίζεται η εταιρεία Nord Stream ΑΕ, θυγατρική της εταιρείας φυσικού αερίου. Εκτός από τους ρωσικούς κολοσσούς συμμετέχει ο γερμανικός όμιλος Wintershall και Eon Ruhrgas με ποσοστό 15,5 %, η Gasuine από την Ολλανδία και η Engie από την Γαλλία με ποσοστό 9% αντίστοιχα.

Η Ουκρανία, η ΕΕ αλλά και οι ΗΠΑ ωστόσο εκφράζουν σοβαρές αντιρρήσεις όσον αφορά την κατασκευή του αγωγού μήκους 1.200 χιλιομέτρων.  Η Πολωνία και οι βαλτικές χώρες επικρίνουν την κατασκευή του διότι αυξάνει την εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό αέριο. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επικρίνει την γερμανορωσική συνεργασία και θα ήθελε να πουλάει μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Η Ουκρανία, ενδιάμεσος σταθμός στη μεταφορά ρωσικού αερίου σήμερα, φοβάται πιθανή απομόνωσή της και ενδεχόμενες απώλειες εξαιτίας του σχεδιαζόμενου αγωγού.

Η αντίσταση της Δανίας

Η Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν διαβεβαιώσεις ότι μετά την κατασκευή του αγωγού σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου θα πηγαίνουν μέσω του ουκρανικού δικτύου στη Δύση, αναφέρει η εφημερίδα FAZ. Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλίζονταν τα έσοδα για το Κίεβο, τα οποία ανέρχονται σε περίπου τρία δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Η ίδια η Ουκρανία πάντως εξαιτίας της διένεξης με την Μόσχα δεν προμηθεύεται  πλέον φυσικό αέριο από τη Ρωσία για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες.

Εν τω μεταξύ ο σχεδιασμός για τον Nord Stream 2 συνεχίζεται. Την ώρα που έχει ξεκινήσει η κατασκευή κοντά στις γερμανικές ακτές του Γκράιφσβαλντ, ο κατασκευαστικός όμιλος υπέβαλε αίτηση στη Δανία για διάνοιξη μιας νέας οδού.

Ο αγωγός θα μπορούσε να περάσει και βορειοδυτικά της νήσου Μπορνχόλμ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του κατασκευαστικού ομίλου στην Ελβετία. Η Δανία δεν έχει εγκρίνει την κατασκευή, θέλοντας πρώτα να εξετάσει θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας, καθώς δεν επιθυμεί ο αγωγός να περάσει μέσα από περιοχές που άπτονται των δικών της κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Ο κατασκευαστικός όμιλος ελπίζει να ξεπεραστούν τα εμπόδια, ούτως ώστε τουλάχιστον ο ένας από τους δυο νέους αγωγούς να είναι έτοιμος μέχρι το τέλος του 2019.

Facebook Comments