Ο Οδυσσέας, ο μυθικός ήρωας του Ομήρου, είχε βρει την Ιθάκη του αφού καταπολέμησε τους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες, αφού ξέφυγε από την αγκαλιά της Κίρκης και της Καλυψούς, αφού ξεπέρασε την Σκύλλα και την Χάρυβδη κι αφού ναυάγησε στο Νησί των Φαιάκων (την σημερινή Κέρκυρα, που έχει βουλιάξει στα σκουπίδια). Ο Αλέξης Τσίπρας, ο μυθομανής ήρωας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αντίθετα από τον Οδυσσέα, στην Ιθάκη δεν βρήκε καταφύγιο. Με τον διχαστικό του λόγο «ναυάγησε» στην ίδια την αδυναμία του να υλοποιήσει τις ψευδείς κι απατηλές προσδοκίες, που είχε καλλιεργήσει στους πολίτες, που τον εμπιστεύθηκαν το 2015 και τους πρόδωσε σε όλες του τις φρούδες εξαγγελίες.

Σήμερα, ο κ. Τσίπρας κι οι σύντροφοι του αναζητούν εναγωνίως ένα νέο απατηλό αφήγημα, ένα ακόμα μυθικό «Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης», που αναμένεται να ξεδιπλωθεί πλήρως στην ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο. Μόνο, που τώρα, οι πολίτες είναι πονηρεμένοι. Έχουν καταλάβει την αλήθεια. Κι η παροχολογία του δεν τους αγγίζει πια. Οι υποσχέσεις από πρωθυπουργικά χείλια ελάχιστη αξία έχουν. Και δεν πείθουν παρά μόνο τους φανατικούς, εναπομείναντες οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι διαρκώς απομειώνονται. Επαναφορά συλλογικών συμβάσεων, μείωση φόρων κι εισφορών, «κοινωνικό μέρισμα», κατάργηση των μειώσεων στις συντάξεις, 13η σύνταξη, κοκ, αναμένεται να περιλαμβάνονται στην πρωθυπουργική παροχολογία στην Θεσσαλονίκη. Αλλά αν δεν συνοδεύονται από πρακτική εφαρμογή, δεν πείθουν. Άλλωστε τα περισσότερα εξ αυτών θα εφαρμοσθούν, αν εφαρμοσθούν το 2019. Και κανείς δεν πιστεύει εξαγγελίες, που δεν τις βλέπει. Αλλά κι αυτά, που όντως θα εφαρμοσθούν, όπως η διανομή νέου «κοινωνικού μερίσματος», υπό την μορφή πιθανότατα «13ης σύνταξης», μικρή επίπτωση θα έχει στην εκλογική απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα ακόμα κι αν δώσει όλες τις παροχές, που υπόσχεται, η διαφορά του από τη ΝΔ δεν πρόκειται να συρρικνωθεί, όπως η εμπειρία διδάσκει. Όταν μια κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή, όπως η σημερινή, οι παροχές της τελευταίας στιγμής δεν την σώζουν. Θυμάμαι τον Γεώργιο Ράλλη ως πρωθυπουργό να περιοδεύει σε ολόκληρη την Ελλάδα το καλοκαίρι του 1981 και να μοιράζει επιταγές στους αγρότες. Όλοι τους τις έπαιρναν ευχαρίστως και μέσα στην τρελή χαρά. Και κανά δυό μήνες αργότερα προσήλθαν στις κάλπες και τον «μαύρισαν» μεγαλοπρεπώς, δίνοντας στον Ανδρέα Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ το τεράστιο ποσοστό 48% πανελληνίως, που έκτοτε κανένα άλλο κόμμα δεν έχει φτάσει.

Άλλωστε, ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να το γνωρίζει αυτό. Και το 2016 και το 2017, που έδωσε «κοινωνικό μέρισμα», οι δικαιούχοι το έλαβαν ευχαρίστως αλλά η δημοσκοπική του διαφορά από την ΝΔ δεν μειώθηκε σε καμιά περίπτωση. Οι παροχές δεν σώζουν. Μόνο μια κυβέρνηση με όραμα και μεγαλείο, που μπορεί να εμπνεύσει τον λαό, μπορεί να ξανακερδίσει την ψήφο του. Και αυτή δεν είναι η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα και των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Και τούτο διότι το αφήγημα περί «εξόδου από τα μνημόνια», δεν πείθει τους Ελληνες.

Έχετε παρατηρήσει ότι ακόμα κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός κι οι επιτελείς του έχουν πάψει να ομιλούν περί «καθαρής εξόδου»; Μα φυσικά, γιατί αυτή δεν υπάρχει. Ήταν μια από τις πολλές ψευδαισθήσεις κι αυταπάτες των κυβερνώντων. Απόδειξη ότι δεν μπορούν να βγουν στις αγορές εξαιτίας των υψηλών επιτοκίων. Ορισμένοι Έλληνες ίσως να μην έχουν αντιληφθεί ότι η Ελλάδα από δω και πέρα θα χρειάζεται να δανείζεται από τις αγορές, μεγάλα ποσά, που ορισμένες χρονιές, μπορεί να προσεγγίζουν η να ξεπερνούν τα 10 δις ετησίως. Αυτά είναι τεράστια ποσά, που αν τα επιτόκια θα είναι υψηλά, όπως είναι τώρα, θα καθιστούν τον δανεισμό αυτόν αδύνατον. Αλλά για να πέσουν τα επιτόκια, θα πρέπει να πείσει η ελληνική κυβέρνηση για την αποφασιστικότητα και τα αποτελέσματα της να κάνει την χώρα ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Κι αυτό σήμερα δεν ισχύει. Μπορεί οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, χάρις στα δάνεια των 20 περίπου δις, που έχουν μαζέψει από τους Ευρωπαίους, να έχουν ένα «μαξιλαράκι», που τους επιτρέπει να μην δανεισθούν από τις αγορές την επόμενη διετία. Αλλά αν αρχίζουν να το «τρώνε», τότε τα επιτόκια θα εκτοξευθούν. Κι η χώρα θα μείνει εντελώς απροστάτευτη. Στην πραγματικότητα, η πολιτική της κυβέρνησης είναι κι επικίνδυνη κι ανεύθυνη. Αλλά δεν τους νοιάζει. Ξέρουν ότι θα χάσουν τις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να μην πάρουν ο Κυριάκος κι η ΝΔ την αυτοδυναμία. Κι ας αφήσουν πίσω τους «καμμένη γη»…

Facebook Comments