Τελικά αυτή η Θεσσαλονίκη αποδεικνύεται μοιραία και για την οικονομική ζωή του τόπου και για την αξιοπιστία των πολιτικών μας δυνάμεων, κυβερνήσεων και αντιπολιτεύσεων. Ανεβαίνουν εθιμικά εκεί πάνω κάθε Σεπτέμβρη οι πρωθυπουργοί και οι αρχηγοί των κομμάτων, υπόσχονται ένα κάρο ανεφάρμοστα πράγματα και στο τέλος ξεφτιλίζονται, για να μην πω τίποτα χειρότερο. Είναι κι αυτός ο λαός που αρνείται να πάρει μαθήματα από τα παθήματα του, αλλά σπρώχνει διαρκώς τους νυν ή μελλοντικούς πρωθυπουργούς του να του τάζουν λαγούς με πετραχήλια. Δίχως αυτά δεν κάνουν οι πολιτικοί, αλλά φαίνεται πως δεν κάνουν μήτε οι ψηφοφόροι.

Φέτος, εν όψει ΔΕΘ, έχουμε να κάνουμε μ’ έναν πρωθυπουργό που έχει ανοίξει το πουγκί και βγάζει από μέσα δυο-δυο τους λαγούς, με δυο πετραχήλια ο καθένας στον λαιμό του. Το αντίπαλο δέος, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης κρατιέται ακόμα αλλά δεν ξέρω για πόσο. Η πίεση να «μοιράσει» κι αυτός είναι μεγάλη, καθώς ο Αλέξης συμπεριφέρεται σα να βρήκε πετρελαιοπηγές στην αυλή του. Κι επειδή οι ψηφοφόροι, όσο πιο πολύ παραμύθι έχουν φάει τόσο περισσότερο ζητούν (τίποτα δεν μάθαμε απ’ την κρίση), φοβούμαι ότι κι αυτός στο τέλος θα ενδώσει.

Και φέτος ξέρετε, οι εξαγγελίες παροχών δεν πρόκειται να τρακάρουν ούτε στους κακόβουλους δανειστές που βγάζουν κόκκινες κάρτες, ούτε στα περιορισμένα δημοσιονομικά περιθώρια του δημόσιου ταμείου. Φέτος, φοβούμαι ότι θα πάρουμε φόρα από την Θεσσαλονίκη και θα πάμε κατ’ ευθείαν να τρακάρουμε μετωπικά με τις αγορές. Οι οποίες αγορές δεν έχουν ούτε την νευρικότητα των τροϊκανών που έμεναν στο Χίλτον, ούτε την στατιστική ακρίβεια του Euro working group. Αυτές μια είδηση θα διαβάσουν στο Bloomberg, θα κουνήσουν το κεφάλι τους για τους αιώνιους Έλληνες, θα γυρίσουν αδιάφορα την πλάτη και θα στείλουν τα λεφτά τους αλλού. Και κάθε στρίψιμο της πλάτης τους σημαίνει μια-δυο μονάδες άνοδο του επιτοκίου δανεισμού της χώρας. Που για να ξαναπέσει θέλει εξάμηνα και εξάμηνα.

Δεν τα ξέρουν αυτά οι πολιτικοί μας άνδρες; Μα φυσικά τα ξέρουν, απλώς ο πειρασμός είναι μεγάλος και το λάφυρο εξαιρετικά πολύτιμο για να το αγνοήσουν. Η εξουσία βλέπετε… Φυσικά, την αρχή θα την κάνει ο Τσίπρας, που θα ανέβει πρώτος εκεί πάνω και πρώτος θ’ αρχίσει να μοιράζει επιδόματα και απαλλαγές, τις περισσότερες απ’ τις οποίες αυτός τις είχε επιβάλλει. Ο Κυριάκος θ’ ακολουθήσει στον ρυθμό του πρωθυπουργού, πιο συγκρατημένα προφανώς αλλά δίχως ν’ αφήσει και μεγάλο χάντικαπ ανάμεσα τους για ευνόητους λόγους. Ας ελπίσουμε να μην ξεφύγει αυτή η ιστορία και βρεθούμε πάλι με επιτόκια που προαναγγέλλουν μελλοντικά μνημόνια. Διότι τότε θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

Facebook Comments