Το Κρεμλίνο ζητεί από τους ολιγάρχες της ρωσικής οικονομίας να επενδύσουν 120 δισ. δολάρια ή 8 τρισ. ρούβλια επιπλέον μέχρι το τέλος της θητείας του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, το 2024, σε συγκεκριμένα σχέδια που θα έχουν συμφωνηθεί με την κυβέρνηση. Η ρωσική οικονομία βρίσκεται σε τέλμα, καθώς οι κυρώσεις της Δύσης έχουν βάλει φρένο στις εισροές ξένων κεφαλαίων και έχουν περιορίσει την πρόσβαση της χώρας σε καινοτομίες τεχνολογίας. Και το Κρεμλίνο αναζητεί τρόπους για να επιτύχει την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Αρχικά, η κυβέρνηση Πούτιν είχε εξετάσει την αύξηση της φορολογίας των κολοσσών της χώρας. Αλλά τα σχέδια αυτά εγκαταλείφθηκαν μετά τις αντιδράσεις μεγαλοεπιχειρηματιών και επενδυτών. Επειτα το Κρεμλίνο επέλεξε ηπιότερη προσέγγιση, προσφέροντας νομικά και φορολογικά κίνητρα στους ομίλους που αναλαμβάνουν την εκπόνηση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων.

Η κυβέρνηση Πούτιν στοχεύει σε αύξηση των συνολικών επενδύσεων μέχρι το ένα τέταρτο του ΑΕΠ, όσο ισχύει στην Τουρκία. Θα είναι το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ από την εποχή της Σοβιετικής Ενωσης. Για να γίνει κάτι τέτοιο, οι συνολικές επενδύσεις πρέπει να αυξηθούν κατά 19 τρισ. ρούβλια από τα τρέχοντα επίπεδα μέχρι το 2024. Και πάλι, όμως, θα απέχει από το 42% που ισχύει σήμερα στην Κίνα.

Facebook Comments