Τι συμβαίνει με τις μεγάλες γερμανικές τράπεζες; Πενιχρά αποτελέσματα, μετοχές σε ελεύθερη πτώση και τώρα ένας πιθανός αποκλεισμός της Commerzbank από τον δείκτη των 30 κορυφαίων επιχειρήσεων εισηγμένων στο γερμανικό χρηματιστήριο MDax. Τα κακά μαντάτα δεν αφορούν ωστόσο μόνο την τέταρτη σε μέγεθος γερμανική τράπεζα, αλλά και τη μεγαλύτερη. Από τις 24 Σεπτεμβρίου η Deutsche Bank δεν θα ανήκει πια στον δείκτη Eurostoxx50, με τις 50 ισχυρότερες επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο.

Οι κορυφαίες γερμανικές τράπεζες πολεμούν ακόμα με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, εκτιμά ο Κλάους Νίντιγκ αντιπρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Κατόχων Αξιόγραφων (DSW) και τονίζει: «Η αντιμετώπιση της κρίσης κόστισε πολύ χρόνο, ενέργεια και χρήμα. Κι έτσι στον τομέα της ψηφιοποίησης οι τράπεζες έχουν μείνει δέκα χρόνια πίσω».

Το κενό που αφήνουν οι μεγάλες τράπεζες συμπληρώνουν νέες χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις, όπως η Wirecard, που αυτοχαρακτηρίζεται «κορυφαία επιχείρηση χρηματοπιστωτικών συναλλαγών». Υπολογίζεται ότι η βαυαρική επιχείρηση έχει στο χρηματιστήριο αξία 24 δις ευρώ. Η αξία της δηλαδή είναι μεγαλύτερη όχι μόνο από της Commerzbank, αλλά ακόμα και της Deutsche Bank.

Τάση εσωστρέφειας στις γερμανικές τράπεζες

Με κριτήριο την χρηματιστηριακή τους αξία ούτε η Commerzbank ούτε η Deutsche Bank ανήκουν πλέον στους σημαντικούς παίκτες διεθνώς. Ενδεικτικά, η αξία της Deutsche Bank αγγίζει τα 21 δις, ενώ της Commerzbank υπερβαίνει μόλις τα 10 δις ευρώ. Μια ματιά στον ανταγωνισμό ξεκαθαρίζει το τοπίο: Η αξία της γαλλικής PNP Baribas υπολογίζεται σε 95 δις και της ισπανικής Santander σε 71 δις. Οι τράπεζες αυτές απέχουν βέβαια παρασάγγας από αμερικανικά μεγαθήρια, όπως η ισχυρότερη αμερικανική τράπεζα JPMorgan Chase με χρηματιστηριακή αξία 334 δις ευρώ.

Γεγονός πάντως είναι ότι οι ανταγωνιστές των γερμανικών τραπεζών σε ΗΠΑ και Ελβετία έχουν επιστρέψει στην κερδοφορία, ενώ οι γερμανικές τράπεζες ασχολούνται κυρίως με τον εαυτό τους εφαρμόζοντας μεταρρυθμίσεις και ριζικές αλλαγές, όπως η μείωση προσωπικού.

Ο νέος επικεφαλής της Κρίστιαν Σούινγκ παραδέχθηκε πρόσφατα ότι «απομένουν ακόμα να γίνουν πολλά». Μια θέση στον γερμανικό δείκτη DAX ή στο EuroStoxx50 διασφαλίζει στις επιχειρήσεις την προσοχή της αγοράς και έλκει διεθνείς επενδυτές. Όπως λέει ο ειδικός σε τραπεζικά ζητήματα Χόλγκερ Ζάξε της Boston Consulting Group «o δείκτης Dax είναι βιτρίνα. Όποιος βρίσκεται εκεί διασφαλίζει την προσοχή των επενδυτών. Όταν βρεθεί μια επιχείρηση εκτός τότε δεν αποκλείεται επενδυτές να θελήσουν να αποχωριστούν τις μετοχές της».

Facebook Comments