Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

 

  • Τσίπρας: Αναφέρθηκα χτες και στην παραχώρηση του χώρου για την ανοικοδόμηση των νέων εγκαταστάσεων της ΔΕΘ, σε βάθος 8 ετών
     
  • Τσίπρας: Σέβομαι τα δικαίωμα της διαδήλωσης. Η μεγάλη πλειοψηφία όσων διαφωνούν με τη λύση στο Σκοπιανό, είμαι σίγουρος ότι θα δουν τα διαχρονικά οφέλη και θα συμφωνήσει. Αυτοί που εκπροσώπησαν χθες την διαφορετική άποψη δεν είναι άνθρωποι που σέβονται τη δημοκρατία και την άλλη άποψη. Δεν πρέπει να ταυτίσουμε τους ακραίους φανατικούς που είδαμε χτες με όσους ήταν τον Φλεβάρη στα συλλαλητήρια.
     
  • Τσίπρας: Το έργο αυτό στην Καβάλα δίνει μια άλλη διάσταση και αναβαθμίζει και τη γεωπολιτική σημασία της χώρας – Οραματιζόμαστε τη δημιουργία ενός δακτυλίου διασυνδεσιμότητας. 
     
  • Τσίπρας: Ο κ.Τόσκας ήταν έναν πολύ καλός υπουργός – Εκτιμώ ιδιαίτερα ότι την επόμενη ώρα έθεσε στη διάθεσή μου την παραίτησή του, λόγω του ηθικού κομματιού της υπόθεσης (αναφερόμενος στο Μάτι). Αυτό που διαφοροποιεί εμάς είναι το ηθικό πλεονέκτημα, και σωστά ο κ.Τόσκας μου έδωσε την παραίτησή του τότε, σωστά εγώ αποφάσισα να μείνει εκείνες τις κρίσιμες ώρες και σωστά άλλαξε στη συνέχεια. Κανείς από τους εμπλεκόμενους δεν έχει ασυλία – Και έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη
     
  • Τσίπρας: Οι αυτοδιοικητικές εκλογές με το νέο νόμο δίνουν την ευκαιρία σε όλους να τις δουν με άλλο πρίσμα και στους υποψηφίους να επιδιώξουν συγκλίσεις. Τις τελικές αποφάσεις για τις υποψηφιότητες στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές θα τις πάρει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
     
  • Τσίπρας: Ο ΟΑΣΘ ήταν μια πολύ αμαρτωλή ιστορία. Η προσπάθεια που κάναμε αφορούσε τον εξορθολογισμό και το τέλος της κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος. Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν περισσότερα λεωφορεία, σε σχέση με την κατάσταση πριν παραλάβουμε τον ΟΑΣΘ. Το επόμενο διάστημα πρέπει να παραγγελθούν νέα λεωφορεία. Ίσως να βρεθεί μια λύση με την ΕΛΒΟ. Κάθε προσπάθεια εξυγίανσης βρίσκει εμπόδια. Τα βρήκαν μπροστά όσοι προσπάθησαν να εξυγιάνουν τον ΟΑΣΘ. Ζητώ από τους πολίτες να δώσουν μια παράταση χρόνου στην προσπάθεια.
     
  • Τσίπρας: Κάτω από την πίεση της μεταναστευτικής κρίσης και ακραίων δυνάμεων, η Ευρώπη κάνει μια στροφή επικίνδυνη και αντιευρωπαϊκή. Το επόμενο διάστημα στην Ευρώπη πρέπει να οικοδομήσουμε συνθήκες συνεργασίας ώστε να δημιουργήσουμε ανάχωμα σε αυτή την τάση. Θα είναι λάθος αν η Καγκελάριος Μέρκελ υποχωρήσει από θέσεις αρχών που κράτησε, έχω δώσει τα εύσημα, χάρη της ατζέντας της ακροδεξιάς.Χρειάζεται συμμαχία να ανασχεθεί το ρεύμα ανόδου ακροδεξιάς.
     
  • Τσίπρας: Με τα Αναλογικά Διόδια προχωράμε σε εξορθολογισμό τους κόστους τους για τους πολίτες, Για την Εγνατία θα υπάρχουν πολύ μεγάλες εκπτώσεις για τους κατοίκους της περιοχής. 
     
  • Τσίπρας: Έχουμε μια σειρά μέτρων που έχουν συνολικά αναπτυξιακό πρόσημο και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την ανάπτυξη.
     
  • Τσίπρας: Δεν είναι ο ΣΕΒ ο μοναδικός κοινωνικός εταίρος, υπάρχουν κι άλλοι. Από εσάς το ακούω ότι απειλεί με απολύσεις. Ιδεολογική είναι η διαφωνία του, ο ΣΕΒ δεν πληρώνει με τον κατώτατο μισθό. Όσους [επιχειρηματικούς] φορείς αφορά η αύξηση του κατώτατου μισθού, είναι διαλλακτικοί – Ο διάλογος θα κρατήσει 4 μήνες, θα ακολουθήσει Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και μετά θα αποφασίσει το υπουργείο Εργασίας. Η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου θα συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας.
     
  • Τσίπρας: Η συμφωνία (των Πρεσπών) θα έρθει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και η χώρα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Και είμαι πεπεισμένος ότι θα υπερψηφιστεί. Κάποια στιγμή τον Φλεβάρη (2019) με τον Κυβερνητικό εταίρο, θα αποφασίσουμε ποια θα είναι η πορεία με την συμφωνία. Μη βιάζεστε, κάθε φορά που προβλέπουν κάποιοι αρνητικές εξελίξεις έχουν διαψευστεί. 
     
  • Τσίπρας: Έχει προχωρήσει η σημερινή συνεργασία (με ΑΝΕΛ). Έχουμε συνεργαστεί και με άλλες πολιτικές δυνάμεις για συγκεκριμένα νομοσχέδια. Η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ έχει προχωρήσει και είναι αποτελεσματική, παρά τις διαφωνίες μας
     
  • Τσίπρας: Η συμφωνία Πρεσπών θα έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο κανονικά και θα υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία των βουλευτών. 
     
  • Τσίπρας: Αν την κουλτούρα της συνεννόησης δεν την ξεκινήσουμε από το πρώτο κύτταρο, που είναι ο δήμος, δεν θα υπάρξει ποτέ (αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο για ΟΤΑ). Δεν διαισθάνομαι ότι υπάρχει κίνδυνος αδιεξόδου στους Δήμους από την Απλή Αναλογική. Να ξεκινήσει η κουλτούρα συνεννόησης στο κύτταρο της Δημοκρατίας, την Αυτοδιοίκηση. Δεν υπάρχει λόγος να θεσμοθετηθεί όριο εκπροσώπησης 3% στα Δημοτικά Συμβούλια.
     
  • Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πολιτική δύναμη με απόλυτα διακριτή ταυτότητα, αλλά δεν έχει κλειστά μάτια, αυτιά και πόρτες. Συγκυβερνάμε με μια δύναμη της δεξιάς και τους Οικολόγους. Αυτό που δεν μπορoύμε να κάνουμε, είναι να αλλοιώσουμε τη στρατηγική μας και τον στρατηγικό μας προσανατολισμό. Η επόμενη μέρα δεν μπορεί να περιέχει συμφωνίες με όσους θέλουν να μας γυρίσουν πίσω. Δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με τη σημερινή ΝΔ, που δεν έχει σχέση με τη λαϊκή κεντρώα ΝΔ του παρελθόντος, αλλά έχει ενσωματώσει ακροδεξιά στοιχεία. Υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με άλλες δυνάμεις. 
     
  • Τσίπρας: Η επιλογή μας να άρουμε αδικίες της προηγούμενες περιόδου, βασικό κριτήριο έχει τη δικαιοσύνη και όχι τη διεύρυνση της εκλογικής επιρροής.
     
  • Τσίπρας: Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να κάνουμε δημοψήφισμα (για τη Συμφωνία των Πρεσπών). Θα την κυρώσουμε σαν κάθε άλλη εθνική συνθήκη. Θα ήταν πρωτοφανής ιστορικά εξέλιξη να κάνει μια χώρα δημοψήφισμα για το όνομα και το Σύνταγμα μιας γειτονικής χώρας. Εμείς δεν αλλάζουμε όνομα, ίσα ίσα κατοχυρώνουμε την ταυτότητά, δεν έχουμε λόγο. 
     
  • Τσίπρας: Ήθελα να μου κάνει κάποιος αυτό το ερώτημα για να έχω την ευκαιρία να απαντήσω (για την τραγωδία στο Μάτι)… Θα ήμασταν ανόητοι αν το μέλημά μας, το τραγικό εκείνο βράδυ, ήταν να κρύψουμε τους νεκρούς. Πώς γίνεται αυτό; Έχω ασκήσει κριτική κι εγώ αλλά γνωρίζω ότι όταν περάσεις ένα όριο η κριτική παίρνει το χαρακτήρα μιας προπαγάνδας που τελικά είναι επωφελής γι αυτόν που τη δέχεται. Ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε εκείνο το βράδυ ότι υπήρχαν νεκροί – Τι νόημα έχει η διαρκής και επαναλαμβανόμενη κατηγορία ότι προσπαθήσαμε να τους κρύψουμε; Υπάρχουν διαχρονικές παθογένειες που, με αφορμή την τραγωδία στο Μάτι, πρέπει να αντιμετωπίσουμε, όπως τα αυθαίρετα. Υπουργοί είναι στο Μάτι καθημερινά, όχι για να κάνουν σόου αλλά για να ακούσουν και το παράπονο και την οργή και να δουλέψουν. Είναι δύσκολη η μάχη για την αποκατάσταση, είναι ένα μεγάλο στοίχημα για εμένα και την κυβέρνηση. Για πρώτη φορά έχει κινητοποιηθεί σε τόσο μεγάλο εύρος η διαδικασία γκρεμίσματος αυθαιρέτων και άλλες παρεμβάσεις που δεν έγιναν ποτέ γιατί είχαν πολιτικό κόστος. Στη μνήμη των αθρώπων που χάθηκαν εμείς είμαστε αποφασισμένοι να αναλάβουμε αυτό το πολιτικό κόστος.
     
  • Τσίπρας: Μας απασχολεί η στήριξη της εγχώριας βιομηχανίας, αλλά και το θέμα των τιμών. Έχουν δρομολογηθεί μέτρα με στόχο να προλάβουν το έλεγχο ζήτησης και κόστους. 
     
  • Τσίπρας: Κανείς άλλος δεν μπορεί να προχωρήσει στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που προχώρησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι άλλοι έχουν δεσμεύσεις διαπλοκής και πελατειακού κράτους. Αυτό το αναγνωρίζουν στο εξωτερικό.
     
  • Τσίπρας: Τα φάρμακα στην Ελλάδα ήταν αμαρτωλή υπόθεση, το είδαμε με το Novartis κλπ. Στη μεταμνημονιακή περίοδο θα υπάρξει σταδιακή αύξηση του ορίου δαπανών για τα φάρμακα. 
     
  • Τσίπρας: Ο στόχος, την επόμενη τριετία να μπούμε στην επενδυτική βαθμίδα, είναι εφικτός. Η δική μας απόφαση να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις είναι που προσέλκυσε το ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας.Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Μόνο εμείς μπορούμε. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν τις έκαναν οι προηγούμενοι. Γιατί δεν προχώρησαν; Γιατί είχαν δεσμεύσεις διαπλοκής. 
     
  • Τσίπρας: Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών για τα ναυπηγεία της Ελευσίνας και Σκαραμαγκά.
     
  • Τσίπρας: Αυξήσαμε τον προϋπολογισμό στην Έρευνα. δημιουργήσαμε ταμείο για Καινοτομία και Νεοφυείς Επιχειρήσεις. Η συνολική μας παρέμβαση το επόμενο διάστημα αφορά τους νέους επιστήμονες για να ανατρέψουμε το BrainDrain. 
     
  • Τσίπρας: Χτες ανακοίνωσα σειρά παρεμβάσεων, όπως η πρόσληψη 10.000 νέων με μισθούς αντίστοιχους των προσόντων τους. Δεν πρόκειται για κάποιο ρουσφέτι. Τους χρειαζόμαστε για μακρόπνοα έργα, όπως η ψηφιοποίηση. Μπορεί να τρομάξαμε κάποιους στη χώρα, αλλά όχι τους επενδυτές, με όσα εξαγγείλαμε χτες…
     
  • Τσίπρας: Είμαι περήφανος που παρά τις συνθήκες που επικρατούσαν το 2015, ένα από τα πρώτα μέτρα που πήραμε ήταν να αυξήσουμε το κονδύλι για την έρευνα στο 1% του ΑΕΠ, που διαρκώς θα αυξάνεται. 
     
  • Τσίπρας: Εθνικός στόχος του επόμενου διαστήματος είναι να σταματήσουμε αυτή τη διαρροή και οι νέοι επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης να επιστρέψουν στην Ελλάδα. 
     
  • Τσίπρας: Το ρεκόρ (επενδύσεων) του 2017 πιστεύουμε ότι θα το επαναλάβουμε. Δίνουμε μια καθημερινή μάχη με τη γραφειοκρατία. 
     
  • Τσίπρας: Τα ληξιπρόθεσμα χρέη Δημοσίου προς ιδιώτες μειώνονται 4,7 δισ (Ιούνιος 16) στα 2,7 δισ € (Ιούνιος 18) Για πρώτη φορά μετά το 13 μειώνονται ληξιπρόθεσμα ιδιωτών προς Δημόσιο αλλά και κόκκινα δάνεια. Δεν πανηγυρίζουμε για το 19% της ανεργίας. Αλλά έχουμε σταθερή αποκλιμάκωση που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Εξήγγειλα χτες στόχο την επόμενη 5ετία να γίνουμε πρότυπο σεβασμού εργασ. δικαιωμάτων και η ανεργία να πέσει στο 10%. 
     
  • Τσίπρας: Η εργασία βρίσκεται πολύ ψηλά στον ατζέντα της κυβέρνησης. 
     
  • Τσίπρας: Έχω πρόσκληση να επισκεφθώ τον Πούτιν εντός 2018. Περάσαμε μια κρίση στις σχέσεις μας, δώσαμε τα μηνύματα που έπρεπε να δώσουμε, τώρα εργαζόμαστε για αποκατάσταση.
     
  • Τσίπρας: Η πιστοληπτική γραμμή δεν θα εξασφάλιζε τον ιδιωτικό τομέα. Δεν καταλαβαίνω γιατί θα ήταν σημαντικό για τον ιδιωτικό τομέα η χώρα να συνεχίσει να βρίσκεται σε μνημόνια (γιατί αυτό είναι η πιστοληπτική γραμμή). Πρέπει το επόμενο διάστημα να δούμε πώς οι τράπεζες θα στηρίξουν την ελληνική οικονομία και όχι πώς η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να στηρίζει τις τράπεζες.
     
  • Τσίπρας: Τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς ιδιώτες μειώνονται, με στόχο να φτάσουν στο μηδέν. 
     
  • Τσίπρας: Έχουμε έναν καθαρό διάδρομο (για το χρέος) έως το 2032. Το χρέος μας καθίσταται πλέον βιώσιμο. Αυτό αναγνωρίζεται από τις αγορές και το βλέπουμε και με επενδυτές που σπεύδουν στην Ελλάδα.
     
  • Τσίπρας: Τα μέτρα που ανακοινώσαμε χτες είναι άμεσης εφαρμογής από 1/1/2019. Η μόνη προνομοθέτηση αφορά τον ΕΝΦΙΑ. Μιλάμε για δομική αλλαγή στον ίδιο τον φόρο.
     
  • Τσίπρας: Αν ο κ.Μητσοτάκης έχει σχέδιο να τα ακυρώσει αυτά και να εφαρμόσει σχέδιο Πινοσέτ, ας το πει στην ελληνικό λαό. 
     
  • Τσίπρας: Σκοπός το 2020 ο ΕΝΦΙΑ να γυρίσει στο ποσό του φόρου ακίνητης περιουσίας. Ο σχεδιασμός για την ΕΝΦΙΑ είναι να μην είναι ένα λαϊκό χαράτσι, αλλά να αφορά τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.
     
  • Τσίπρας: Οι δημοσκοπήσεις πολλές φορές δίνουν μια εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές τάσεις που κυριαρχούν στην ελληνική κοινωνία. 
     
  • Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέδιο και όραμα για τη χώρα. Το δίλημμα για τις επόμενες εκλογές είναι αν θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω, στις σπατάλες, στη διαπλοκή και στη ρεμούλα. 
     
  • Τσίπρας: Στο Κόσοβο θα μπορούσε να δρομολογηθεί προοπτική επίλυσης, εάν υπάρξει συμφωνία δεν έχουμε κανέναν λόγο να μην την χαιρετήσουμε. Η ενεργοποίηση του διπλωματικού παράγοντα είναι κάτι που αφορά χώρες που ο παράγοντας αυτός μπορεί να παίζει καθοριστικό ρόλο. Η Ελλάδα δεν είναι τέτοια χώρα,είναι κυρίαρχη και υποδείξεις δεν δέχεται από κανέναν. 
     
  • Τσίπρας: Θα επιδιώξω να πάμε σε εκλογές στο τέλος της θητείας μας. Θα καταφέρουμε να είμαστε η πρώτη κυβέρνηση μετά την κρίση που ολοκληρώνει τη θητείας της. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές του Οκτωβρίου 2019. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέδιο και όραμα για τη χώρα. Το δίλημμα είναι αν οι πολίτες θέλουν να επιστρέψουν πίσω στη διαπλοκή. 
     
  • Τσίπρας: Το ερώτημα αυτό πρέπει μάλλον να το απευθύνεται στον κ. Ζάεφ (για αναγνώριση του Κοσόβου από την Ελλάδα). Η ενεργοποίηση του διπλωματικού παράγοντα των ΗΠΑ μπορεί να αφορά χώρες όπου αυτό παίζει ρόλο. Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα, υποδείξεις δε δέχεται από κανέναν.
     
  • Τσίπρας: Η διαδικασία αξιοποίησης στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης δεν θα είναι η ίδια με της Θεσσαλονίκης, θα υπάρξουν υποπαραχωρήσεις δραστηριοτήτων και όχι πώληση μετοχών. H πλωτή δεξαμενή υγροποιηση αερίου FSRU θα προχωρήσει μέσα στο 2019 και θα δώσει νέα πνοή στην περιοχή. Ο αγωγός IGB θα βοηθηθεί από αυτό το έργο. Μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου 2018 θα υπάρξουν οι προσφορές για το λιμάνι Αλεξανδρούπολης, υπάρχει ήδη ενδιαφέρον
     
  • Τσίπρας: Η μεγάλη αλλαγή είναι η δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να καθορίσει πολιτικές. Οι στόχοι θα καλύπτονται, αλλά ο τρόπος να τους πιάνουμε, όσο η οικονομία πάει καλά, είναι δική μας δουλειά. Εμείς θα συζητάμε λίγο πιο τακτικά με τους θεσμούς, γιατί οι άλλες χώρες δεν έχουν χρέος 180%. 
     
  • Τσίπρας: Ιστορικού χαρακτήρα αλλαγή η έξοδος από το Μνημόνιο, λίγοι το πίστευαν. 
     
  • Τσίπρας: Διεξάγεται έρευνα από τη Δικαιοσύνη για την τραγωδία στο Μάτι, κάλεσα εμπειρογνώμονα από το εξωτερικό.  Συνιστώ στη ΝΔ να σταματήσει να παίζει με μία εθνική τραγωδία. 
     
  • Τσίπρας: Θέλουν να κρυφτούν και δεν μπορούν, ο Καραγκούνης (ΝΔ) έκανε λόγο για ασφαλιστικό σύστημα Πινοσέτ. Θέση της αντιπολίτευσης είναι οι περικοπές. Πολύ φοβάμαι ότι το σχέδιο της ΝΔ δεν μπορεί να εφαρμοστεί δίχως την παρουσία του ΔΝΤ στη χώρα. Διορθώνουμε τις αδικίες που υπάρχουν στο ασφαλιστικό σύστημα. Ο Μητσοτάκης μιλά για οριζόντια μείωση των εισφορών στο 15%, αυτό θα οδηγήσει τη χώρα πίσω και θα δημιουργήσει “μαύρη τρύπα” στα ταμεία, θα μας γυρίσει πίσω στα Μνημόνια. 
     
  • Τσίπρας: Μία ακραία φιλελεύθερη κυβέρνηση, όπως το κόμμα του Μητσοτάκη, επανέφερε τη χώρα στην κρίση και τα Μνημόνια. Η Ελλάδα δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Αργεντινής. 
     
  • Τσίπρας: Κάθε πράγμα στον καιρό του (για το αφορολόγητο)… Και το 2020 θα είμαστε πάνω από τον στόχο του 3,5% στο πρωτογενές πλεόνασμα. Η μη εφαρμογή στη μείωση του αφορολόγητου θα επιτευχθεί αν συνεχιστεί η αναπτυξιακή πορεία της χώρας, η ΝΔ δεν σχεδιάζει τη εφαρμογή του μέτρου, ετοιμάζει ασφαλιστικό σύστημα τύπου Πινοσέτ.
     
  • Τσίπρας: Δεν έχουν πλέον αυστηρή εποπτεία, είμαστε όμως μέλος της ΕΕ και πρέπει να τηρούμε τους νόμους για τον προϋπολογισμό. Το 2019 το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπερνά εύκολα τον στόχο του 3,5%. Δε θα κάνουμε πισωγύρισμα στη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας. Ό,τι περιέγραψα χτες συμβαίνει με όλες τις χώρες, που βγάζουν προϋπολογισμούς. Εμεις θα καταθέσουμε τον δικό μας έχοντας καλύτερη εικόνα για την επίτευξη τους στόχου για πλέονασμα 3,5%. Έχουμε κερδίσει την αξιοπιστία των εταίρων ως κυβέρνηση, θα πετύχουμε τον στόχο μας στον προϋπολογισμό.
     
  • Τσίπρας: Για πράγματα που αποτελούν ξεκάθαρα συμφέρον της χώρας θα ήταν ανόητο να πιεστούμε. Κι αν επρόκειτο για κάτι μη επωφελές για τη χώρα, δεν υπήρχε περίπτωση να ενδώσουμε
     
  • Τσίπρας: Έχουμε έναν εξαιρετικό ΠτΔ, δεν καταλαβαίνω για ποιον λόγο έχει ξεκινήσει όλη η συζήτηση για τον ΠτΔ. 
     
  • Τσίπρας: Ουδείς μας ενόχλησε ή μας πίεσε για το ζήτημα αυτό (τη Συμφωνία των Πρεσπών), εμένα ή τον κ. Κοτζιά.
     
  • Τσίπρας: Η Ελλάδα ήταν ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια έως τα τέλη του 2000, έχασε δυστυχώς αυτήν την ταυτότητα. Η Ελλάδα του Σαμαρά ήταν πάντα απούσα από τη συζήτηση για την προοπτική των Βαλκανίων. Η Ελλάδα θα γίνει μέλος της πρωτοβουλίας 16+1 (θα γίνει 17+1) για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, 
     
  • Τσίπρας: Αδράξαμε τις ευκαιρίες που έδωσε η πολιτική αλλαγή στην ΠΓΔΜ. Η προηγούμενη κυβέρνηση έκλεβε καθημερινά την ελληνική ιστορία. Στην ΠΓΔΜ εξελέγη μία προοδευτική κυβέρνηση και εκμεταλλευτήκαμε την ευκαιρία. Η συμφωνία αποτελεί βήμα προς την ειρήνη, ικανοποιεί τη διεθνή κοινότητα, αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή. Η Ελλάδα ήταν ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια έως τα τέλη του 2000, έχασε δυστυχώς αυτήν την ταυτότητα. Η Ελλάδα του Σαμαρά ήταν πάντα απούσα από τη συζήτηση για την προοπτική των Βαλκανίων
     
  • Τσίπρας: Θα υπάρξει αδειοδότηση σε περιφερειακούς σταθμούς, θα προχωρήσει η διαδικασία. Μας ταλαιπώρησε η διαδικασία των τηλεοπτικών αδειών, αλλά έπρεπε να γίνει. Μέχρι τώρα υπήρχε ασυδοσία. Εξαιρετικά θετική εξέλιξη για τους δημοσιογράφους, θα υπάρχουν στους σταθμούς 2.000 εργαζόμενοι. Θετική εξέλιξη και για το δημόσιο ταμείο. Έχουν μπει ήδη πάνω από 150 εκατ. ευρώ,τα επόμενα χρόνια θα μπουν πάνω από 155 εκατ. ευρώ, συνολικά θα αποκομισθεί μισό δισ. ευρώ.Η αντιπολίτευση απέδειξε πως ξέρει καλά το παιχνίδι της διαπλοκής και των οικονομικών συμφερόντων – Η διαδικασία τηλεοπτικών αδειών είχε πολιτικό κόστος για εμάς
     
  • Τσίπρας: Είναι προφανές ότι η λύση που θέλει ο Π.Καμμένος για το Σκοπιανό δεν θα ήταν ποτέ εφικτή, με βάση τους διεθνείς συσχετισμούς, όσο κι αν όλοι τη θέλαμε. 
     
  • Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης ήταν από αυτούς που διατυμπάνιζαν πως δεν πρέπει να πάμε σε λύση χωρίς τον όρο Μακεδονία, αλλά ξαφνικά άλλαξε στάση και εξέφρασε ακραίες απόψεις, με ακραίους στο κόμμα, όπως ο Γεωργιάδης. Ο Μητσοτάκης ψαρεύει ψήφους στα θολά νερά της άκρα δεξιάς. Ας μην κάνει τον τσάμπα μάγκα. Ο Μητσοτάκης κοροϊδεύει ψιλοχαζί τους πολίτες, ας πει την αλήθεια. Πάει στη Μέρκελ και διαβεβαιώνει πως θα ψηφίσει τη συμφωνία. Ο Μητσοτάκης παίζει με τα εθνικά θέματα, είναι επικίνδυνος. Ειδικά όταν μιλάμε για κάποιον που διεκδικεί την πρωθυπουργία. 
     
  • Τσίπρας: Ο Π. Καμμένος δεν θα διακινδυνεύσει τη σταθερότητα, σας διαβεβαιώνω
     
  • Τσίπρας: Δεν θα μπορούσε να υπάρξει μία λύση χωρίς τον όρο “Μακεδονία”, αναγνωρίζεται από πάνω από 140 χώρες. Δυστυχώς, αν πληκτρολογήσετε στη Google τον όρο Μακεδονία δεν εμφανίζεται ο Λευκός Πύργος.. Αυτό τελειώνει, η ΠΓΔΜ είναι Βόρεια Μακεδονία. 
     
  • Τσίπρας: Σέβομαι την άποψη του Πάνου Καμμένου για το Σκοπιανό, αν και διαφωνώ απόλυτα
     
  • Τσίπρας: Έχουμε διασφαλίσει την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια και πορευόμαστε με σιγουριά και αποφασιστικότητα. 
     
  • Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης απέδωσε το «τσίμπημα» στο 10ετές στο γεγονός ότι εγώ θα ερχόμουν στη ΔΕΘ, εν μέσω αναταράξεων στις αναδυόμενες αγορές! Όλα αυτά είναι ανοησίες, και θα κριθούν από τον ελληνικό λαό. 
     
  • Τσίπρας: Δεν μπορώ να κρίνω όσους φεύγουν από τις ομιλίες κλπ, υπάρχει και ο ανθρώπινος παράγοντας. Όσα εξήγγειλα είναι απολύτως εφικτά. Η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι ένα επικοινωνιακό εύρημα, είναι μια πραγματικότητα, και θα είναι όταν θα μπορεί να την δει και ο τελευταίος πολίτης στην καθημερινή τους πραγματικότητα. Συμφωνήσαμε με τους θεσμούς να κτίσουμε ένα “μαξιλάρι” 30 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη να βγει στις αγορές για 2,5 χρόνια, σε μία περίοδο αναταράξεων. Η εκτίμησή μας είναι πως θα υπάρχει χώρος για κοινωνικό μέρισμα, πάει καλά η οικονομία. Αν δεν είχαν γίνει όλα αυτά, τότε θα πηγαίναμε σε αυτό που επιθυμούσε η αξιωματική αντιπολίτευση, μία προληπτική γραμμή στήριξης. Ωστόσο υπήρξε καθαρή έξοδος, θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.  Εντός τριετίας η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί εντός επενδυτικής κλίμακας.
     
  • Τσίπρας: Τα βάρη της κρίσης δεν τα σήκωσαν όσοι έβγαλαν τα χρήματα στο εξωτερικό. Η έξοδος από τα Μνημόνια δεν είναι επικοινωνιακό εύρημα, αποτελεί πραγματικότητα. Καταβολή 1 δισ. ευρώ για τα αναδρομικά ενστόλων κλπ, έχει εγκριθεί ήδη από τους θεσμούς. Η ελληνική οικονομία πάει καλά. Το πακέτο των μέτρων που εξήγγειλα χτες είναι ένα μέτρο ισορροπημένο, διότι ενισχύει την ήδη αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας, και αυτός είναι ο στόχος το επόμενο διάστημα. 
     
  • Τσίπρας: Χθες δεν εξήγγειλα και τον Σοσιαλισμό.
     
  • Τσίπρας: Με ενοχλεί ο όρος “παροχολογία”, ειδικά όταν προέρχεται από πολιτικές δυνάμεις που γονάτισαν τη χώρα. Δεν πρόκειται για παροχολογία, αλλά για τις ελάχιστες δυνατές ελαφρύνσεις σε όσους επλήγησαν καίρια από την κρίση. Είχαμε σχέδιο το οποίο υλοποιήθηκε, οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν.
    Οι εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία διαψεύδονται προς το καλύτερο, υπάρχει υπεραπόδοση, μας δίνεται η δυνατότητα να σχεδιάσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την ελληνική κοινωνία. Το πακέτο μέτρων που εξήγγειλα εχθές και αφορά τα επόμενα 2-3 χρόνια, είναι ισορροπημένο.  Ήδη από πέρυσι είχα πει ότι το 2019 θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος. 
     
  • Τσίπρας: Είμαι ο τελευταίος που θα απαγόρευα σε οποιονδήποτε να διαδηλώσει
     
  • Τσίπρας: Η Συμφωνία των Πρεσπών διασφαλίζει την ιστορία της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας. Η Μακεδονία είναι ελληνική. Η συμφωνία των Πρεσπών δίνει την ευκαιρία στη Θεσσαλονίκη να γίνει η ατμομηχανή των Βαλκανίων, η Μακεδονία να γίνει το κέντρο της περιοχής. Η ρητορική των Σκοπιανών ορισμένες φορές ξεπερνά τα όρια της Συμφωνίας. Να μην υπερβαίνονται τα συμφωνηθέντα. 
     
  • Τσίπρας: Ο καθένας να εκφράζει την άποψή του. Υπήρχε μία διαφορά, δεν είδαμε μαζικότητα. Χθες είδαμε ακραία στοιχεία (αναφερόμενος στα συλλαλητήρια). Οι πολίτες να διαχωρίσουν τη θέση τους από όσους αναδεικνύουν ρητορική μίσους. Κανείς να μην παίζει με τις ευαισθησίες των πολιτών, ειδικά σε εθνικά θέματα. 

Facebook Comments