Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά. Ακόμα και αν το παιδί πάει για πρώτη του φορά στο σχολείο, ας δείξουμε ψυχραιμία. Δε χάλασε κι ο κόσμος. Μια νέα περίοδος ξεκινά.

Περάστε μια βόλτα από το σχολείο

Μπορούμε να επισκεφτούμε μαζί με το παιδί το σχολείο, λίγες μέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Όσο άσχημο και αν φαίνεται, το να το ξέρει εκ των προτέρων ένα τουλάχιστον από τα καινούρια πράγματα που έχει να αντιμετωπίσει, το χώρο, θα το βοηθήσει να προσαρμοστεί καλύτερα.

Συνοδέψτε το την πρώτη μέρα

Την πρώτη μέρα θα ήταν καλό να το συνοδεύσουμε στο σχολείο και να παραμείνουμε για λίγο στο προαύλιο. Η παρουσία μας εκεί θα το ανακουφίσει, καθώς δεν θα αισθάνεται μόνο του τουλάχιστον τα πρώτα λεπτά επαφής με το καινούριο περιβάλλον. Προσοχή, όμως να μην το παρακάνουμε και μείνουμε εκεί περισσότερο ή το συνοδεύουμε καθημερινά. Ο σκοπός μας είναι να του δώσουμε θάρρος στην αρχή για να αισθάνεται στη συνέχεια άνετα να πηγαίνει μόνο του.

Πείτε του για εσάς

Η πρώτη ημέρα στο σχολείο , ήταν δύσκολη για όλους μας. Μπορούμε για παράδειγμα να του διηγηθούμε πως γνωρίσαμε την πρώτη μας φίλη ή φίλο στο προαύλιο του σχολείου, και πως γυρίσαμε χαρούμενοι στο σπίτι. Αν υπάρχει ο φόβος των μαθημάτων, ας του πούμε για παράδειγμα, ότι τα μαθήματα του δεν θα είναι δύσκολα και ότι είμαστε βέβαιοι πως θα τα πάει περίφημα σε όλα.

Δώστε του Κίνητρα

Το σχολείο εκτός από το διάβασμα και υποχρεώσεις, έχει πολλά θετικά στοιχεία για το παιδί: θα μάθει α διαβάζει μόνο του τις αγαπημένες του ιστορίες, θα μάθει νέα ομαδικά παιχνίδια, θα κάνει καινούριους φίλους και τόσα ακόμη ενδιαφέροντα πράγματα.

Αγοράστε μαζί τη σχολική τσάντα

Η σχολική τσάντα θα γίνει το απόλυτο αξεσουάρ του. Η ποικιλία στην αγορά είναι τεράστια. Αφού επιλέξουμε τσάντα καλής ποιότητας και σχεδιασμού, το παιδί μπορεί να επιλέξει μόνο του, το χρώμα και το σχέδιο που του αρέσει περισσότερο.

* Το βάρος της σχολικής τσάντας ίσως και να βοηθά στη σωστή ανάπτυξη των παιδιών αρκεί να μην ξεπερνά το 15% του σωματικού βάρους τους.

Διαλέξτε μαζί τα αξεσουάρ

Μολύβια, κασετίνες, γόμες … είναι μερικά από τα πολλά αξεσουάρ που θα χρησιμοποιήσει φέτος στο σχολείο. Ας τα διαλέξουμε παρέα και ας το αφήσουμε να επιλέξει τα πιο χρήσιμα αλλά και αυτά που θα το κάνουν να νιώθει όμορφα στο νέο του περιβάλλον.

Μικρές Συμβουλές για τους Γονείς

  • Το παιδί πρέπει να ολοκληρώνει το καθημερινό σχολικό πρόγραμμα, όσο και αν ζητά να γυρίσει νωρίτερα σπίτι.
  • Σύμφωνα με τους ειδικούς δεν πρέπει να φανεί η στενοχώρια μας, που το παιδί φεύγει από το σπίτι.
  • Η εμπιστοσύνη μας στους εκπαιδευτικούς είναι σημαντική. Ξέρουν πολύ καλύτερα από εμάς τι πρέπει να κάνουν, αφού έρχονται κάθε χρόνο αντιμέτωποι με δεκάδες παιδιά.

Facebook Comments