Μπορεί πράγματι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να μην ήθελε να στοχοποιήσει τους 70άρηδες συνταξιούχους, που είπε ότι με «φυσικό τρόπο» θα μειώσουν την επιβάρυνση στο ασφαλιστικό καθώς φεύγουν από τη ζωή, αλλά η αναφορά του προκάλεσε έντονη πολιτική αντιπαράθεση. Διότι απέδειξε δύο σοβαρά πράγματα: Κατ’ αρχάς επιβεβαιώσε αυτό που λέμε εδώ και καιρό ότι στην πραγματικότητα ΟΛΕΣ οι συντάξεις έχουν μειωθεί (ελάχιστες μπορεί και να αυξήθηκαν) με τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου. Κι ότι το τέχνασμα της  «προσωπικής διαφοράς», δεν αρκεί για να εμποδίσει τις νέες  μειώσεις, που θα ισχύσουν με τον έναν η τον άλλο τρόπο μέσα στο επόμενο διάστημα.Και το δεύτερο είναι ότι ο χρόνος  εκλογών θα εξαρτηθεί από το αν οι δανειστές θα εγκρίνουν η όχι την αναστολή η την κατάργηση της ψηφισμένης  μείωσης  των συντάξεων. Το μόνον βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν πρόκειται να έρθει σε ρήξη με τους δανειστές όποια κι αν είναι η τελική απόφαση τους. Αν συμφωνήσουν να μην μειωθούν, πιθανότερος χρόνος  εκλογών είναι ο Μάϊος του 2019. Αν δεν συμφωνήσουν, οι εκλογές θα  γίνουν άμεσα.

Δεν είναι μόνο το θέμα των συντάξεων, που σηματοδοτεί τις πολιτικές εξελίξεις. Η παροχολογία του κ. Τσίπρα από βήματος της ΔΕΘ δεν ήταν ιδιαίτερα σημαντικές. Δεν έπεισαν τους πολίτες, που έτσι κι αλλιώς είναι πολύ επιφυλακτικοί με ότι ο κ. Τσίπρας υπόσχεται, αλλά οι περισσότερες εξαγγελίες του, όπωσς η μείωση ασφαλιστικών εισφορών, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, αποτελούν εδώ και δύο χρόνια μέρος του προγράμματος της ΝΔ που έχει ήδη εξαγγείλει ο Κυρ. Μητσοτάκης από βήματος της ΔΕΘ τα προηγούμενα χρόνια. Ετσι κι αλλιώς όταν μια κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή, όπως η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ότι κι αν υπόσχεται το αποτέλεσμα εκλογικά είναι μικρό. Ακόμα και χρήματα να μοιράσει στον κόσμο, αυτός θα τα πάρει και μετά θα πάει να ψηφίσει το κόμμα που εκτιμά ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, κι αυτό αν αμφίβολα είναι η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, που λαμβάνει διαστάσεις ισχυρού αντιΣΥΡΙΖΑ ρεύματος.

Το πιό σημαντικό ομως είναι ότι ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε αυτό που γράφουμε εδώ και καιρό. Ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί να δανείζεται σημαντικά ποσά κάθε χρόνο αλλά πλέον όχι από τους Ευρωπαίους εταίρους μας αλλά τις αγορές, που είναι απείρως πιό αμείλικτες από τον Σόϊμπλε και την Μέρκελ, και τιμωρούν αυξάνοντας το κόστος του δανεισμούς με την άνοδο του επιτοκίου. Γιά να μπορεί να δανείζεται η Ελλάδα πρέπει να εξασφαλίζει χαμηλό επιτόκιο και για να το πετύχει αυτό, πρέπει να πείθει για την αποτελεσματικότητα, την υπευθυνότητα και την σοβαρότητα  της οικονομίας, της δημόσιας διοίκησης και της κυβέρνησης της. Μέχρι στιγμής αυτό δεν ισχύει. Η Ελλάδα δεν πείθει κι οι αγορές καθώς είναι επιφυλακτικές, κρατούν τα επιτόκια σε υψηλά, άνω του 4% επιτόκια. Που είναι απαγορευτικά για την έξοδο μας στις αγορές, όπως ουσιαστικά παραδέχτηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ισχυριζόμενος ότι θα βγούμε μόλις οι συνθήκες είναι ευνοϊκές. Μέχρι τότε, είπε, θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε το «μαξιλαράκι» των 22 περίπου δις ευρώ, που έχουμε εξασφαλίσει απότους Ευρωπαίους.

Αυτό, που δεν είπε ο κ. Τσίπρας είναι ότι από την στιγμή, που αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε το «μαξιλαράκι», το οποίο πράγματι επιτρέπει να μην βγούμε στις αγορές για δύο χρόνια, τα επιτόκια θα αυξάνονται κι η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα θα μειώνεται. Αυτό δεν φαίνεται ναανησυχεί τον κ. Τσίπρα, που το μόνο, που δείχνει να τον ενδιαφέρει είναι η διαχείριση της εκλογικής του ήττας και να φορτώσει την δύσκολη κατάσταση, στην οποίαν θα περιέλθει η ελληνική οικονομία  στην επόμενη κυβέρνηση, που χωρίς αμφιβολία θα είναι αυτή του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ.

Όμως δεν είναι δυνατόν να παίζουμε με το μέλλον της χώρας. Στο όνομα μικροκομματικών παιχνιδιών και προεκλογικών σκοπιμοτήτων, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δείχνει να είναι έτοιμη να εγκαταλείψει πλήρως όποια μεταρρυθμιστική προσπάθεια για εφήμερα εκλογικά οφέλη, υπονομευόντας οριστικά την πορεία της Ελλάδας, που, ας είμαστε ειλικρινείς, δεν έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας…

Facebook Comments