Μειώνεται και άλλο η φαρμακευτική δαπάνη - «κόφτης» 20% στην συνταγογράφηση

Ελεύθερος Τύπος

Μειώνεται και άλλο η φαρμακευτική δαπάνη - «κόφτης» 20% στην συνταγογράφηση, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Νέα ταλαιπωρία αλλά και οικονομική αιμορραγία αναμένεται για τους ασθενείς από την πρόσφατη απόφαση που φέρει την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Παύλου Πολάκη και αφορά σε νέα, πιο «σφιχτά» όρια συνταγογράφησης.

Σύμφωνα με εκπροσώπους ιατρικών ενώσεων και συλλόγων, τα συνταγογραφικά όρια μειώθηκαν επιπλέον κατά 20%, γεγονός που έχει προκαλέσει… πονοκέφαλο στην ιατρική κοινότητα. «Πρόκειται για έναν εντελώς λογιστικό νόμο. Ούτε ερωτηθήκαμε ως ενώσεις γιατρών, παρά πήραν τα προηγούμενα όρια και απλά τα έκοψαν κι άλλο. Εγινε για λόγους καθαρής οικονομίας και θα βρεθούμε όλοι σε αδιέξοδο, γιατροί και ασθενείς», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος και ταμίας του ΙΣΑ (Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών), Φώτης Πατσουράκος.

Ο κίνδυνος που δημιουργείται, σύμφωνα με τον ίδιο, από τα μειωμένα όρια είναι να εξαντλείται πολύ γρήγορα το μηνιαίο όριο συνταγογράφησης για έναν γιατρό και έτσι ο ασθενής ή να αναγκάζεται να πληρώσει το έξτρα ποσό που δεν θα μπορεί να «γραφτεί» για τα φάρμακά του ή να αναζητήσει γιατρό που δεν θα έχει τελειώσει το δικό του όριο δαπάνης για να του τα γράψει.

Μεγάλο πρόβλημα αναμένεται να προκύψει με τις δίμηνες και τρίμηνες συνταγές που δίδονται στους ασθενείς με χρόνια νοσήματα, καθώς οι θεράποντες γιατροί δεσμεύουν κατ’ αυτόν τον τρόπο ποσοστό του μηνιαίου ορίου των επόμενων μηνών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους υπόλοιπους ασθενείς.

Τη μεγαλύτερη δυσκολία θα αντιμετωπίσουν οι ειδικότητες που έχουν μεγάλο όγκο συνταγογράφησης, όπως παθολόγοι και καρδιολόγοι, καθώς και όσοι συνταγογραφούν ακριβά φάρμακα, όπως είναι οι ογκολόγοι.