Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στην τραγωδία που συγκλόνισε τη χώρα μας την 23η Ιουλίου χαρακτηρίζοντάς την ως τον θλιβερό επίλογο μιας αποτυχημένης κυβέρνησης και επεσήμανε ότι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης φέτος αποκτά ξεχωριστή σημασία, «είναι το βήμα όπου ερχόμαστε να αναπτύξουμε τη στρατηγική μας και, κυρίως, να μιλήσουμε για το μέλλον». «Στο χαμηλότερο σημείο ενός κατήφορου, που διαρκεί περίπου τέσσερα χρόνια. Και στο κλείσιμο μιας γκρίζας εποχής, την οποία οι Έλληνες θέλουν να αφήσουν οριστικά πίσω τους», προσέθεσε.

Αναφερόμενος στο «συμβόλαιο» μεταξύ κοινωνίας και κράτους το οποίο κρατά ενωμένη την κοινωνία είπε ότι έχει σπάσει μεταξύ παραγωγής. «Το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, το κράτος δικαίου ως τελευταίο καταφύγιο των πιο αδύναμων, μια οικονομία που δημιουργεί καλές δουλειές και ευκαιρίες προόδου για τους πολλούς συνθέτουν το συμβόλαιο εμπιστοσύνης μεταξύ κοινωνίας και κράτους», κατέληξε ότι όλα αυτά τίθενται υπό αμφισβήτηση.

Επανήλθε στην τραγωδία στο Μάτι μιλώντας για μια μεγάλη καταστροφή που συνέβη εξαιτίας της ανικανότητας της Πολιτείας να ανταποκριθεί ακόμη και στις στοιχειώδεις λειτουργίες της. Και όρισε ως θεμελιώδη υπόσχεση που οφείλει να προσφέρει κάθε οργανωμένη κοινωνία, ότι η επόμενη γενιά θα ζει καλύτερα και ασφαλέστερα από την προηγούμενη, σήμερα δεν ισχύει στη χώρα μας.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο φαινόμενο brain drain στο οποίο η Νέα Δημοκρατία δίνει έμφαση. Χαρακτηριστικά είπε «πολλοί μαζεύουν εφόδια μπορούν και φεύγουν στο εξωτερικό. Άλλοι μένουν, αποστρεφόμενοι όμως όλο και περισσότερο τα κοινά και την πολιτική, υποκύπτοντας συχνά στη γοητεία του ανορθολογισμού και της συνωμοσιολογίας.»

Όσον αφορά τον «κοινωνικό ανελκυστήρα» είπε ότι έχει βραχυκυκλώσει με αποτέλεσμα να κρατάει χαμηλά τους φτωχούς και κατεβάζει πιο κάτω τη μεσαία τάξη. Εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία του για την υπογεννητικότητα χαρακτηρίζοντάς την ως τεράστιο κίνδυνο για το έθνος καθώς η Ελλάδα σταδιακά γερνάει και χάνει τον οικονομικό της δυναμισμό.

Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου καθώς –σύμφωνα με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας- ο κίνδυνος για την πατρίδα μας δεν έχει περάσει όσο η χώρα δεν δανείζεται από τις αγορές η θέση της παραμένει εξαιρετικά επισφαλής

Το ενδεικτικότερο σημείο της ομιλίας και παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: «Αν όμως πιστεύετε, όχι απλά ότι αξίζουμε καλύτερα από τη σημερινή παρακμή και μιζέρια, αλλά και ότι μπορούμε να πάμε επιτέλους την Ελλάδα μπροστά, να κάνουμε την πατρίδα μας μια χώρα ασφαλή, υπερήφανη, ευημερούσα, τότε πάρτε τις τύχες του τόπου στα χέρια σας».

Ζήτησε ένα νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης που θα στηρίζεται πάνω στην αξιοκρατία, την εργατικότητα, την ασφάλεια, τη δικαιοσύνη, τις ευκαιρίες για όλους. «Μπορούμε. Και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε», είπε εμφατικά.

Για την επόμενη ΔΕΘ είπε ότι, με τη στήριξη των πολιτών, θα έρθει μια εβδομάδα νωρίτερα για να την εγκαινιάσω σε μια στιγμή που η χώρα θα έχει πάρει πραγματικά μπροστά ενώ βέβαια θα αγωνίζεται ακόμη για να κλείσει πληγές.

Αναφερόμενος για τρίτη φορά στην τραγωδία του Ματιού είπε ότι ξεπήδησε, από τα σπλάχνα της ίδιας της κοινωνίας μια αχτίδα ελπίδας την οποία προσέφεραν ανώνυμα χιλιάδες Έλληνες με τη μαζική τους κινητοποίηση και την αλληλεγγύη τους, οι απλοί πυροσβέστες, οι αστυνομικοί, οι άνθρωποι του συστήματος υγείας που με αυταπάρνηση βοήθησαν, όπως και όσο μπορούσαν.

 Και έτσι συνέχισε μιλώντας για τους ήρωες της καθημερινότητας που δεν το βάζουν κάτω, που δεν χάνουν το κουράγιο τους.

Απαρίθμησε παραδείγματα εργαζομένων τα οποία αποτελούν μια Ελλάδα με χίλια πρόσωπα και ζωντανή ελπίδα, μια Ελλάδα που δεν το έχει βάλει κάτω και που έχουμε υποχρέωση να μην τη διαψεύσουμε, μια Ελλάδα που δεν περιμένει μόνο να της δώσουμε μια ανάσα αλλά να της ανοίξουμε την πόρτα στο μέλλον («Τι ζητάει ένας νέος που δουλεύει ντελίβερι στο Περιστέρι; Να δουλεύει ασφαλισμένος, ο εργοδότης του να του παρέχει κράνος, γάντια και αδιάβροχο και αν, ο μη γένοιτο, χτυπήσει με το μηχανάκι του, να αναγνωριστεί από την πολιτεία το εργατικό του ατύχημα και να αποζημιωθεί/ Τι ζητά ο εξαγωγέας βιοτέχνης στη Θεσσαλονίκη που επιβιώνει με νύχια και δόντια; Να του επιστρέψει το κράτος τον ΦΠΑ που του χρωστάει/ Τι ζητά o φοιτητής στο Αριστοτέλειο; Να αφεθούν ελεύθεροι οι καθηγητές του να διδάξουν και να μην είναι το πανεπιστήμιό του όμηρος των τραμπούκων/ Τι ζητά ο ευσυνείδητος δημόσιος υπάλληλος; Να υπάρχει σαφής στοχοθεσία και αξιολόγηση της δουλειάς του, σωστοί και εφαρμόσιμοι νόμοι ώστε να υπηρετεί αποτελεσματικά τους πολίτες και το δημόσιο συμφέρον και να αισθάνεται πραγματικά χρήσιμος και υπερήφανος για τη δουλειά του).

Συνεχίζοντας την επίθεση στην κυβέρνηση: «Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατέστρεψαν ό,τι θετικό υπήρχε από το χθες και ανέδειξαν τις χειρότερες όψεις του». Και συμπέρανε ότι «δε ζούμε σήμερα το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου της νέας μεταπολίτευσης. Αλλά το τελευταίο. Τον θλιβερό επίλογο μιας εποχής που τελειώνει με πόνο και βουβή παραίτηση». Και τόνισε για την κυβέρνηση ότι «θα φύγουν όπως τους αξίζει. Όχι απλώς ηττημένοι αλλά κυρίως απαξιωμένοι».

 «Ο ΣΥΡΙΖΑ φεύγει, αλλά η αναγεννημένη Ελλάδα έρχεται», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

6 μεγάλους εθνικούς στόχους «για να αναγεννηθεί η πατρίδα μας»

  • Στόχος πρώτος: Μία κοινωνία που δίνει ευκαιρίες προόδου και ευημερίας σε όλους. Που κάνει πράξη το χρέος αλληλεγγύης προς τους πιο αδύναμους. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος να μειωθούν οι ανισότητες. Τα τελευταία χρόνια ζήσαμε την εισοδηματική καθίζηση της μεσαίας τάξης, τη φορολογική αφαίμαξη, τους μισθούς πείνας για τους νεότερους. Ο ιμάντας της κοινωνικής ανόδου πρέπει να ξαναμπεί σε λειτουργία δίνοντας ευκαιρίες στα παιδιά των σκληρά εργαζόμενων Ελλήνων να ζήσουν καλύτερα από τους γονείς τους. Η διαφορά μας με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι αυτό δεν θα συμβεί με αναδιανομή της μιζέριας, αλλά με την παραγωγή νέου πλούτου, και αυτό με πάει στο δεύτερο στόχο.  Μία οικονομία παραγωγική, ψηφιακή, καινοτόμο που θα προσελκύει επενδύσεις σε υγιείς βάσεις αυτήν τη φορά.
     
  • Με εθνικό Σχέδιο για τον Τουρισμό, την Πρωτογενή παραγωγή, τη Βιομηχανία, την Ενέργεια, τη Ναυτιλία, τις Υπηρεσίες. Με οδικό χάρτη για τις Επενδύσεις, τις συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα και τους Μικρομεσαίους. Με στροφή της επιχειρηματικότητας στην υγιή δράση, μακριά από το σάπιο κρατικοδίαιτο καπιταλισμό.
     
  • Στόχος τρίτος: Ένα πολιτικό σύστημα λειτουργικό και ένα κράτος αποτελεσματικό. Αυτό σημαίνει εμβάθυνση της Δημοκρατίας με περισσότερα δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις για τους πολίτες. Φυσικά, επέκταση του δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού. Αλλά και τολμηρή Συνταγματική αναθεώρηση για να αντιμετωπιστούν οι θεσμικές στρεβλώσεις του παρελθόντος. Ενίσχυση της λογοδοσίας του πολιτικού προσωπικού και της διαφάνειας του κράτους, μία Διοίκηση ευέλικτη για τον πολίτη και όχι για τη γραφειοκρατία. Με  χρήση της τεχνολογίας και με στελέχη που θα αξιολογούνται και θα επιμορφώνονται συνεχώς.
     
  • Στόχος τέταρτος: Παιδεία, που προετοιμάζει το μέλλον, παρακολουθώντας την οικονομία. Αυτό σημαίνει: Ενίσχυση της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης και άμεση χρήση της τεχνολογίας παντού. Σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Σύγχρονα προγράμματα και εγκαταστάσεις, σαφές και αξιόπιστο εξεταστικό σύστημα και ενημερωμένοι καθηγητές. Αξιολόγηση παντού. Και φοιτητές σε πανεπιστήμια αξιοκρατικά, ανταγωνιστικά, ανοιχτά στον κόσμο. Με ελευθερία πρόσβασης στη γνώση και στις ιδέες, αλλά όχι στην ανομία.
     
  • Στόχος πέμπτος: Μία χώρα που αντιμετωπίζει το κράτος δικαίου και την ασφάλεια ως προϋποθέσεις της Δημοκρατίας. Αυτό σημαίνει: Αποτελεσματική και ποιοτική Δικαιοσύνη, Αστυνομία που επιτελεί απερίσπαστη την αποστολή της. Πολίτες που χαίρονται τις γειτονιές τους, πανεπιστήμια και κτίρια ελεύθερα από καταλήψεις και γιάφκες της βίας. Όχι με τρομοκράτες και παράνομους που βγαίνουν κάθε τόσο από τις φυλακές.
     
  • Στόχος έκτος: Μία χώρα που δεν θα ανήκει, απλώς, στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ. Αλλά θα μετέχει στη διαμόρφωσή τους, συνδυάζοντας εθνικές προτεραιότητες, κοινοτικές ευθύνες και συμμαχικές αναγκαιότητες. Αυτό σημαίνει πως επανακτούμε την ισότιμη σχέση μας με τους εταίρους μας. Πως έχουμε άποψη και σχέδιο δράσης για κάθε εξέλιξη σε έναν κόσμο που αλλάζει. Και που αξιοποιούμε τη δύναμη του Ελληνισμού παντού στον κόσμο.

Επανήλθε και στην εμφάνισή του προς διετίας στη ΔΕΘ κατά την οποία μίλησε για τη Συμφωνία Αλήθειας και τήρησε και θα συνεχίσει να τηρεί, όπως και στην περσινή του εμφάνιση στην οποία είπε ότι αξίζουμε καλύτερα. Φέτος δήλωσε ότι είναι εδώ για να εξηγήσει τι πρέπει να γίνει και πώς θα γίνει για να ξαναπάρει η χώρα την αξία που της αναλογεί.

Μιλώντας για το χρέος είπε ότι «μπορεί να μειωθεί δραματικά και η χώρα μπορεί να αναπτυχθεί στα επόμενα δέκα χρόνια με μέσο ρυθμό 4%.

Τα επόμενα πέντε χρόνια να δημιουργηθούν 700.000 νέες θέσεις εργασίας και να δοθεί το μήνυμα στους Έλληνες του εξωτερικού να γυρίσουν στην πατρίδα τους.

Όλοι οι αυτόματοι σταθεροποιητές της οικονομίας, επενδύσεις, απασχόληση, αξίες γης, αξίες ακινήτων, χρηματιστήριο, είναι τόσο συμπιεσμένοι, ώστε κρύβουν 7-8 μονάδες πρόσθετης ανάπτυξης αν τους απελευθερώσεις.  Μόνο οι επενδύσεις, που σήμερα είναι οι χαμηλότερες στην Ευρώπη, μπορούν και μόνες τους ακόμα να μας δώσουν αυτό το πρόσθετο ποσοστό».

 Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε επίθεση και στους πιστωτές για τα πρωτογενή πλεονάσματα ενώ χαρακτηριστικά είπε ότι υποτιμούν την Ελλάδα και ότι και με τη δική τους υπογραφή εφαρμόζεται ένα καταστροφικό πρόγραμμα.

«Γιατί λοιπόν οι πιστωτές μας εγκλωβίζουν σε εξοντωτικά πρωτογενή πλεονάσματα; Η απάντηση δεν είναι οικονομική, είναι πολιτική. Γιατί δεν πιστεύουν ότι υπάρχει η θέληση να φτιαχτεί το κράτος, να ελευθερωθεί η οικονομία από τα δεσμά του πελατειακού κρατισμού και να αφεθεί ο ιδιωτικός τομέας να δημιουργήσει πλούτο και θέσεις εργασίας.

 Δεν πιστεύουν ότι υπάρχει βούληση για μεταρρυθμίσεις και ότι θα τηρηθούν οι συμφωνίες.  Ότι τα λάθη του παρελθόντος έγιναν μάθημα και ότι έχει ληφθεί η απόφαση για αλλαγή πορείας. Αντιμετωπίζουν συχνά με επιφύλαξη ακόμη και εμάς. Τη δική μας παράταξη. Κάνουν λάθος και είμαστε αποφασισμένοι να τους αποδείξουμε ότι έχουμε αλλάξει.

 Έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα, έχω πάει παντού, έχω μιλήσει με χιλιάδες πολίτες, σας λέω ήρεμα και απλά ότι κάποιοι εταίροι μας κάνουν λάθος. Υποτιμούν την Ελλάδα. Υποτιμούν τους Έλληνες και το πόσο έχουμε ωριμάσει μέσα από αυτή την επώδυνη περιπέτεια. Υποτιμούν όμως και κάτι άλλο, ή μάλλον προτιμούν να το ξεχνάνε. Το πόσο λάθος, το πόσο καταστροφικό είναι το πρόγραμμα που σήμερα -και με τη δική τους συμφωνία και υπογραφή- εφαρμόζεται στην Ελλάδα.

Ένα πρόγραμμα που στη χώρα με τη μεγαλύτερη ανεργία και τις μικρότερες επενδύσεις στην Ευρώπη σκότωσε τα κίνητρα για δημιουργία και εργασία με παρανοϊκούς φόρους και εισφορές. Φόρεσαν μια θηλιά που στραγγαλίζει τον ιδιωτικό τομέα, τις παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις του Έλληνα και στη συνέχεια αναρωτιούνται γιατί αυτός διαμαρτύρεται ότι πνίγεται».

Συνέχισε την επίθεσή του ρωτώντας τους αν θα συμφωνούσαν σε μία τέτοια πολιτική αν αφορούσε τη δική τους χώρα και δηλώνοντας ότι «αυτή την θηλιά θα την κόψουμε».

Τα αποτελέσματα του σχεδίου της ΝΔ:

  • Το πρώτο που θα τελειώσει είναι η πρακτική των υπερπλεονασμάτων. Υπερπλεονάσματα που προήλθαν από την εμμονή της κυβέρνησης να υπερφορολογεί απαλλοτριώνοντας την παραγωγική Ελλάδα για να μοιράζει στη συνέχεια  κρατικοδίαιτη επαιτεία.
     
  •  Αυτό και θα κάνουμε, μειώνοντας παντού τη φορολογία και τις εισφορές. Επαναφέροντας στην οικονομία τα κίνητρα για εργασία και επιχειρηματικότητα, που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερο εισόδημα άμεσα αλλά προπαντός θα πυροδοτήσουν ανάπτυξη, επενδύσεις και εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
     
  • Η μείωση της φορολογίας θα πάρει πολλές μορφές. Ο μισθωτός των 650 ευρώ και ο συνταξιούχος που παίρνει κάτω από 1.000 ευρώ, που απειλούνται να χάσουν ένα με τρία μηνιάτικα με τη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων που ψήφισε ο κ. Τσίπρας, θα δουν άμεσα το εισόδημά τους να βελτιώνεται από τη δραστική μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, από 22% που ισχύει σήμερα.  
     
  • Στον αγρότη, θα δώσουμε και κίνητρα εξωστρέφειας και συνεργειών, με φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με φορολογικό συντελεστή μόλις 10%. Γιατί μόνο με τη συνεργασία μπορεί να εξασφαλίσει ποιότητα και ποσότητα και να πουλήσει το προϊόν του σε τιμή ακόμα και διπλάσια στις μεγάλες ξένες αγορές.
     
  •  Στον εργοδότη και στον εργαζόμενο στον τομέα του τουρισμού, από το ξενοδοχείο μέχρι το καφέ και το εστιατόριο, θα δώσουμε άλλες προοπτικές τζίρου, ρευστότητας και κερδοφορίας με δραστική μείωση του ΦΠΑ εστίασης, άμεσα, στο 13% από 24% και στη συνέχεια στο 11% για όλο το τουριστικό πακέτο της εστίασης και των ξενοδοχείων.
     
  •  Στον επιχειρηματία, θα δώσουμε ισχυρό κίνητρο για επενδύσεις. Με τη μείωση του εταιρικού φόρου και του φόρου στα μερίσματα ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής που επιβαρύνει τα επιχειρηματικά κέρδη θα μειωθεί στο 24%, από 40% σήμερα. 
     
  •  Και με επιπλέον φορολογικά κίνητρα για νέες παραγωγικές επενδύσεις στη βιομηχανία και τη μεταποίηση όπως οι επιταχυνόμενες αποσβέσεις και οι υπεραποσβέσεις σε επενδύσεις έρευνας και καινοτομίας. Ώστε το κέρδος να αποκατασταθεί στη συνείδηση όλων ως αυτό που πράγματι είναι: κίνητρο για δημιουργία, αναγκαίος και αναντικατάστατος μοχλός της οικονομικής προόδου.
     
  • Στους μικρομεσαίους θα δώσουμε εργαλεία και χρηματοδότηση για να οργανώσουν αποτελεσματικότερα τις επιχειρήσεις τους και να διαφοροποιήσουν το προϊόν τους ώστε να μπορούν να διεισδύσουν σε νέες αγορές.
     
  • Και μέχρι το 2021 καταργούμε σταδιακά το τέλος επιτηδεύματος.  Έναν άδικο κεφαλικό φόρο που είναι ταυτισμένος με την Ελλάδα της κρίσης.
     
  • Ισχυρά κίνητρα θα προσφέρουμε και για την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων. Δεν μπορούμε να πετύχουμε σημαντική αύξηση επενδύσεων αν δεν ξανασταθεί στα πόδια της η οικοδομή.
     
  • Υλοποιούμε στα επόμενα δύο χρόνια τη δέσμευση που είχα δώσει από αυτό το βήμα το 2016. Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%. Ο κ. Τσίπρας αφού μας είπε από αυτό το βήμα ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ τον αύξησε κυρίως στις λαϊκές γειτονιές. Τώρα είναι απλά ένας κακός αντιγραφέας.
     
  • Ταυτόχρονα αναστέλλουμε τον Φ.Π.Α. στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και παρέχουμε έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης που -με νόμιμα παραστατικά- καταβάλλονται για λειτουργική, αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση υφιστάμενων κατοικιών. Έτσι ώστε τα σπίτια μας να γίνουν φιλικά στο περιβάλλον, να ομορφύνουν οι πόλεις και τα χωριά και να αυξηθεί η αξία τους στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά.

«Θέλω να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος. Ποτέ ξανά δεν θα επιτρέψουμε να φτάσει στο σημείο η πατρίδα μας να ικετεύσει για ένα ακόμα πρόγραμμα διάσωσης. Η Ελλάδα δεν θα γίνει Αργεντινή. Και σίγουρα δεν θα γίνει Βενεζουέλα», υπογράμμισε.

Μία εκ των πρώτων αποφάσεων της κυβέρνησης θα είναι η πλήρης κατάργηση των capital controls. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε σίγουρος ότι, αντί να φύγουν χρήματα από τις τράπεζες, θα επιστρέψουν κεφάλαια σε αυτές. Ξεκινώντας με τις εταιρικές καταθέσεις ύψους 12 δις. που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Αναφέρθηκε ξανά στα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% που δέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας τα οποία χαρακτήρισε ως εξοντωτικά

Ειδική εκτενή μνεία έκανε και στο ασφαλιστικό δεσμευόμενος ότι θα καταργήσει το νόμο Κατρούγκαλου, χαρακτηρίζοντάς των ως τιμωρητικό για τη δημιουργικότητα και την εργασία. Η εθνική σύνταξη διατηρείται και ο πρώτος πυλώνας, αλλά το σύστημα γίνεται πιο ανταποδοτικό.

Υποσχέθηκε ότι οι εισφορές για κύρια σύνταξη από 20%, που είναι σήμερα, θα μειωθούν σταδιακά εντός τετραετίας στο 15%. Έτσι θα βελτιωθεί το διαθέσιμο εισόδημα για τους μισθωτούς και θα διευκολύνουμε τις προσλήψεις για τους ανέργους.

 Όλοι οι νέοι εργαζόμενοι θα αποκτήσουν προσωπικούς ατομικούς λογαριασμούς που αντικαθιστούν τις σημερινές επικουρικές συντάξεις.

Η εισφορά του 7% ναι μεν θα διατηρηθεί αλλά τα χρήματα θα μπαίνουν στον ατομικό λογαριασμό του κάθε ασφαλισμένου. Ο ίδιος θα επιλέγει αν τα χρήματά του θα πηγαίνουν στο δημόσιο ή σε ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία. Και προπαντός θα ξέρει ότι τα χρήματα αυτά ανήκουν στον ίδιο και κανείς δεν θα έχει δικαίωμα να του στερήσει τις ασφαλιστικές αποταμιεύσεις του. Όποιος επιθυμεί, θα μπορεί προαιρετικά να επιλέγει συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση με γενναία φορολογικά κίνητρα.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στην τραγωδία που συγκλόνισε τη χώρα μας την 23η Ιουλίου χαρακτηρίζοντάς την ως τον θλιβερό επίλογο μιας αποτυχημένης κυβέρνησης και επεσήμανε ότι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης φέτος αποκτά ξεχωριστή σημασία, «είναι το βήμα όπου ερχόμαστε να αναπτύξουμε τη στρατηγική μας και, κυρίως, να μιλήσουμε για το μέλλον». «Στο χαμηλότερο σημείο ενός κατήφορου, που διαρκεί περίπου τέσσερα χρόνια. Και στο κλείσιμο μιας γκρίζας εποχής, την οποία οι Έλληνες θέλουν να αφήσουν οριστικά πίσω τους», προσέθεσε.

Αναφερόμενος στο «συμβόλαιο» μεταξύ κοινωνίας και κράτους το οποίο κρατά ενωμένη την κοινωνία είπε ότι έχει σπάσει μεταξύ παραγωγής. «Το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, το κράτος δικαίου ως τελευταίο καταφύγιο των πιο αδύναμων, μια οικονομία που δημιουργεί καλές δουλειές και ευκαιρίες προόδου για τους πολλούς συνθέτουν το συμβόλαιο εμπιστοσύνης μεταξύ κοινωνίας και κράτους», κατέληξε ότι όλα αυτά τίθενται υπό αμφισβήτηση.

Επανήλθε στην τραγωδία στο Μάτι μιλώντας για μια μεγάλη καταστροφή που συνέβη εξαιτίας της ανικανότητας της Πολιτείας να ανταποκριθεί ακόμη και στις στοιχειώδεις λειτουργίες της. Και όρισε ως θεμελιώδη υπόσχεση που οφείλει να προσφέρει κάθε οργανωμένη κοινωνία, ότι η επόμενη γενιά θα ζει καλύτερα και ασφαλέστερα από την προηγούμενη, σήμερα δεν ισχύει στη χώρα μας.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο φαινόμενο brain drain στο οποίο η Νέα Δημοκρατία δίνει έμφαση. Χαρακτηριστικά είπε «πολλοί μαζεύουν εφόδια μπορούν και φεύγουν στο εξωτερικό. Άλλοι μένουν, αποστρεφόμενοι όμως όλο και περισσότερο τα κοινά και την πολιτική, υποκύπτοντας συχνά στη γοητεία του ανορθολογισμού και της συνωμοσιολογίας.»

Όσον αφορά τον «κοινωνικό ανελκυστήρα» είπε ότι έχει βραχυκυκλώσει με αποτέλεσμα να κρατάει χαμηλά τους φτωχούς και κατεβάζει πιο κάτω τη μεσαία τάξη. Εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία του για την υπογεννητικότητα χαρακτηρίζοντάς την ως τεράστιο κίνδυνο για το έθνος καθώς η Ελλάδα σταδιακά γερνάει και χάνει τον οικονομικό της δυναμισμό.

Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου καθώς –σύμφωνα με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας- ο κίνδυνος για την πατρίδα μας δεν έχει περάσει όσο η χώρα δεν δανείζεται από τις αγορές η θέση της παραμένει εξαιρετικά επισφαλής

Το ενδεικτικότερο σημείο της ομιλίας και παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: «Αν όμως πιστεύετε, όχι απλά ότι αξίζουμε καλύτερα από τη σημερινή παρακμή και μιζέρια, αλλά και ότι μπορούμε να πάμε επιτέλους την Ελλάδα μπροστά, να κάνουμε την πατρίδα μας μια χώρα ασφαλή, υπερήφανη, ευημερούσα, τότε πάρτε τις τύχες του τόπου στα χέρια σας».

Ζήτησε ένα νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης που θα στηρίζεται πάνω στην αξιοκρατία, την εργατικότητα, την ασφάλεια, τη δικαιοσύνη, τις ευκαιρίες για όλους. «Μπορούμε. Και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε», είπε εμφατικά.

 =Για την επόμενη ΔΕΘ είπε ότι, με τη στήριξη των πολιτών, θα έρθει μια εβδομάδα νωρίτερα για να την εγκαινιάσω σε μια στιγμή που η χώρα θα έχει πάρει πραγματικά μπροστά ενώ βέβαια θα αγωνίζεται ακόμη για να κλείσει πληγές.

Αναφερόμενος για τρίτη φορά στην τραγωδία του Ματιού είπε ότι ξεπήδησε, από τα σπλάχνα της ίδιας της κοινωνίας μια αχτίδα ελπίδας την οποία προσέφεραν ανώνυμα χιλιάδες Έλληνες με τη μαζική τους κινητοποίηση και την αλληλεγγύη τους, οι απλοί πυροσβέστες, οι αστυνομικοί, οι άνθρωποι του συστήματος υγείας που με αυταπάρνηση βοήθησαν, όπως και όσο μπορούσαν.

Και έτσι συνέχισε μιλώντας για τους ήρωες της καθημερινότητας που δεν το βάζουν κάτω, που δεν χάνουν το κουράγιο τους.

Απαρίθμησε παραδείγματα εργαζομένων τα οποία αποτελούν μια Ελλάδα με χίλια πρόσωπα και ζωντανή ελπίδα, μια Ελλάδα που δεν το έχει βάλει κάτω και που έχουμε υποχρέωση να μην τη διαψεύσουμε, μια Ελλάδα που δεν περιμένει μόνο να της δώσουμε μια ανάσα αλλά να της ανοίξουμε την πόρτα στο μέλλον («Τι ζητάει ένας νέος που δουλεύει ντελίβερι στο Περιστέρι; Να δουλεύει ασφαλισμένος, ο εργοδότης του να του παρέχει κράνος, γάντια και αδιάβροχο και αν, ο μη γένοιτο, χτυπήσει με το μηχανάκι του, να αναγνωριστεί από την πολιτεία το εργατικό του ατύχημα και να αποζημιωθεί/ Τι ζητά ο εξαγωγέας βιοτέχνης στη Θεσσαλονίκη που επιβιώνει με νύχια και δόντια; Να του επιστρέψει το κράτος τον ΦΠΑ που του χρωστάει/ Τι ζητά o φοιτητής στο Αριστοτέλειο; Να αφεθούν ελεύθεροι οι καθηγητές του να διδάξουν και να μην είναι το πανεπιστήμιό του όμηρος των τραμπούκων/ Τι ζητά ο ευσυνείδητος δημόσιος υπάλληλος; Να υπάρχει σαφής στοχοθεσία και αξιολόγηση της δουλειάς του, σωστοί και εφαρμόσιμοι νόμοι ώστε να υπηρετεί αποτελεσματικά τους πολίτες και το δημόσιο συμφέρον και να αισθάνεται πραγματικά χρήσιμος και υπερήφανος για τη δουλειά του).

 Συνεχίζοντας την επίθεση στην κυβέρνηση: «Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατέστρεψαν ό,τι θετικό υπήρχε από το χθες και ανέδειξαν τις χειρότερες όψεις του». Και συμπέρανε ότι «δε ζούμε σήμερα το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου της νέας μεταπολίτευσης. Αλλά το τελευταίο. Τον θλιβερό επίλογο μιας εποχής που τελειώνει με πόνο και βουβή παραίτηση». Και τόνισε για την κυβέρνηση ότι «θα φύγουν όπως τους αξίζει. Όχι απλώς ηττημένοι αλλά κυρίως απαξιωμένοι».

 «Ο ΣΥΡΙΖΑ φεύγει, αλλά η αναγεννημένη Ελλάδα έρχεται», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

6 μεγάλους εθνικούς στόχους «για να αναγεννηθεί η πατρίδα μας»

  • Στόχος πρώτος: Μία κοινωνία που δίνει ευκαιρίες προόδου και ευημερίας σε όλους. Που κάνει πράξη το χρέος αλληλεγγύης προς τους πιο αδύναμους. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος να μειωθούν οι ανισότητες. Τα τελευταία χρόνια ζήσαμε την εισοδηματική καθίζηση της μεσαίας τάξης, τη φορολογική αφαίμαξη, τους μισθούς πείνας για τους νεότερους. Ο ιμάντας της κοινωνικής ανόδου πρέπει να ξαναμπεί σε λειτουργία δίνοντας ευκαιρίες στα παιδιά των σκληρά εργαζόμενων Ελλήνων να ζήσουν καλύτερα από τους γονείς τους. Η διαφορά μας με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι αυτό δεν θα συμβεί με αναδιανομή της μιζέριας, αλλά με την παραγωγή νέου πλούτου, και αυτό με πάει στο δεύτερο στόχο.  Μία οικονομία παραγωγική, ψηφιακή, καινοτόμο που θα προσελκύει επενδύσεις σε υγιείς βάσεις αυτήν τη φορά.
     
  • Με εθνικό Σχέδιο για τον Τουρισμό, την Πρωτογενή παραγωγή, τη Βιομηχανία, την Ενέργεια, τη Ναυτιλία, τις Υπηρεσίες. Με οδικό χάρτη για τις Επενδύσεις, τις συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα και τους Μικρομεσαίους. Με στροφή της επιχειρηματικότητας στην υγιή δράση, μακριά από το σάπιο κρατικοδίαιτο καπιταλισμό.
     
  •  Στόχος τρίτος: Ένα πολιτικό σύστημα λειτουργικό και ένα κράτος αποτελεσματικό. Αυτό σημαίνει εμβάθυνση της Δημοκρατίας με περισσότερα δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις για τους πολίτες. Φυσικά, επέκταση του δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού. Αλλά και τολμηρή Συνταγματική αναθεώρηση για να αντιμετωπιστούν οι θεσμικές στρεβλώσεις του παρελθόντος. Ενίσχυση της λογοδοσίας του πολιτικού προσωπικού και της διαφάνειας του κράτους, μία Διοίκηση ευέλικτη για τον πολίτη και όχι για τη γραφειοκρατία. Με  χρήση της τεχνολογίας και με στελέχη που θα αξιολογούνται και θα επιμορφώνονται συνεχώς.
     
  •  Στόχος τέταρτος: Παιδεία, που προετοιμάζει το μέλλον, παρακολουθώντας την οικονομία. Αυτό σημαίνει: Ενίσχυση της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης και άμεση χρήση της τεχνολογίας παντού. Σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Σύγχρονα προγράμματα και εγκαταστάσεις, σαφές και αξιόπιστο εξεταστικό σύστημα και ενημερωμένοι καθηγητές. Αξιολόγηση παντού. Και φοιτητές σε πανεπιστήμια αξιοκρατικά, ανταγωνιστικά, ανοιχτά στον κόσμο. Με ελευθερία πρόσβασης στη γνώση και στις ιδέες, αλλά όχι στην ανομία.
     
  • Στόχος πέμπτος: Μία χώρα που αντιμετωπίζει το κράτος δικαίου και την ασφάλεια ως προϋποθέσεις της Δημοκρατίας. Αυτό σημαίνει: Αποτελεσματική και ποιοτική Δικαιοσύνη, Αστυνομία που επιτελεί απερίσπαστη την αποστολή της. Πολίτες που χαίρονται τις γειτονιές τους, πανεπιστήμια και κτίρια ελεύθερα από καταλήψεις και γιάφκες της βίας. Όχι με τρομοκράτες και παράνομους που βγαίνουν κάθε τόσο από τις φυλακές.
     
  • Στόχος έκτος: Μία χώρα που δεν θα ανήκει, απλώς, στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ. Αλλά θα μετέχει στη διαμόρφωσή τους, συνδυάζοντας εθνικές προτεραιότητες, κοινοτικές ευθύνες και συμμαχικές αναγκαιότητες. Αυτό σημαίνει πως επανακτούμε την ισότιμη σχέση μας με τους εταίρους μας. Πως έχουμε άποψη και σχέδιο δράσης για κάθε εξέλιξη σε έναν κόσμο που αλλάζει. Και που αξιοποιούμε τη δύναμη του Ελληνισμού παντού στον κόσμο.

 Επανήλθε και στην εμφάνισή του προς διετίας στη ΔΕΘ κατά την οποία μίλησε για τη Συμφωνία Αλήθειας και τήρησε και θα συνεχίσει να τηρεί, όπως και στην περσινή του εμφάνιση στην οποία είπε ότι αξίζουμε καλύτερα. Φέτος δήλωσε ότι είναι εδώ για να εξηγήσει τι πρέπει να γίνει και πώς θα γίνει για να ξαναπάρει η χώρα την αξία που της αναλογεί.

Μιλώντας για το χρέος είπε ότι «μπορεί να μειωθεί δραματικά και η χώρα μπορεί να αναπτυχθεί στα επόμενα δέκα χρόνια με μέσο ρυθμό 4%.

Τα επόμενα πέντε χρόνια να δημιουργηθούν 700.000 νέες θέσεις εργασίας και να δοθεί το μήνυμα στους Έλληνες του εξωτερικού να γυρίσουν στην πατρίδα τους.

Όλοι οι αυτόματοι σταθεροποιητές της οικονομίας, επενδύσεις, απασχόληση, αξίες γης, αξίες ακινήτων, χρηματιστήριο, είναι τόσο συμπιεσμένοι, ώστε κρύβουν 7-8 μονάδες πρόσθετης ανάπτυξης αν τους απελευθερώσεις.  Μόνο οι επενδύσεις, που σήμερα είναι οι χαμηλότερες στην Ευρώπη, μπορούν και μόνες τους ακόμα να μας δώσουν αυτό το πρόσθετο ποσοστό».

 Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε επίθεση και στους πιστωτές για τα πρωτογενή πλεονάσματα ενώ χαρακτηριστικά είπε ότι υποτιμούν την Ελλάδα και ότι και με τη δική τους υπογραφή εφαρμόζεται ένα καταστροφικό πρόγραμμα.

«Γιατί λοιπόν οι πιστωτές μας εγκλωβίζουν σε εξοντωτικά πρωτογενή πλεονάσματα; Η απάντηση δεν είναι οικονομική, είναι πολιτική. Γιατί δεν πιστεύουν ότι υπάρχει η θέληση να φτιαχτεί το κράτος, να ελευθερωθεί η οικονομία από τα δεσμά του πελατειακού κρατισμού και να αφεθεί ο ιδιωτικός τομέας να δημιουργήσει πλούτο και θέσεις εργασίας.

 Δεν πιστεύουν ότι υπάρχει βούληση για μεταρρυθμίσεις και ότι θα τηρηθούν οι συμφωνίες.  Ότι τα λάθη του παρελθόντος έγιναν μάθημα και ότι έχει ληφθεί η απόφαση για αλλαγή πορείας. Αντιμετωπίζουν συχνά με επιφύλαξη ακόμη και εμάς. Τη δική μας παράταξη. Κάνουν λάθος και είμαστε αποφασισμένοι να τους αποδείξουμε ότι έχουμε αλλάξει.

 Έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα, έχω πάει παντού, έχω μιλήσει με χιλιάδες πολίτες, σας λέω ήρεμα και απλά ότι κάποιοι εταίροι μας κάνουν λάθος. Υποτιμούν την Ελλάδα. Υποτιμούν τους Έλληνες και το πόσο έχουμε ωριμάσει μέσα από αυτή την επώδυνη περιπέτεια. Υποτιμούν όμως και κάτι άλλο, ή μάλλον προτιμούν να το ξεχνάνε. Το πόσο λάθος, το πόσο καταστροφικό είναι το πρόγραμμα που σήμερα -και με τη δική τους συμφωνία και υπογραφή- εφαρμόζεται στην Ελλάδα.

Ένα πρόγραμμα που στη χώρα με τη μεγαλύτερη ανεργία και τις μικρότερες επενδύσεις στην Ευρώπη σκότωσε τα κίνητρα για δημιουργία και εργασία με παρανοϊκούς φόρους και εισφορές. Φόρεσαν μια θηλιά που στραγγαλίζει τον ιδιωτικό τομέα, τις παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις του Έλληνα και στη συνέχεια αναρωτιούνται γιατί αυτός διαμαρτύρεται ότι πνίγεται».

Συνέχισε την επίθεσή του ρωτώντας τους αν θα συμφωνούσαν σε μία τέτοια πολιτική αν αφορούσε τη δική τους χώρα και δηλώνοντας ότι «αυτή την θηλιά θα την κόψουμε».

Τα αποτελέσματα του σχεδίου της ΝΔ:

Το πρώτο που θα τελειώσει είναι η πρακτική των υπερπλεονασμάτων. Υπερπλεονάσματα που προήλθαν από την εμμονή της κυβέρνησης να υπερφορολογεί απαλλοτριώνοντας την παραγωγική Ελλάδα για να μοιράζει στη συνέχεια  κρατικοδίαιτη επαιτεία.

 Αυτό και θα κάνουμε, μειώνοντας παντού τη φορολογία και τις εισφορές. Επαναφέροντας στην οικονομία τα κίνητρα για εργασία και επιχειρηματικότητα, που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερο εισόδημα άμεσα αλλά προπαντός θα πυροδοτήσουν ανάπτυξη, επενδύσεις και εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Η μείωση της φορολογίας θα πάρει πολλές μορφές. Ο μισθωτός των 650 ευρώ και ο συνταξιούχος που παίρνει κάτω από 1.000 ευρώ, που απειλούνται να χάσουν ένα με τρία μηνιάτικα με τη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων που ψήφισε ο κ. Τσίπρας, θα δουν άμεσα το εισόδημά τους να βελτιώνεται από τη δραστική μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, από 22% που ισχύει σήμερα.  

Στον αγρότη, θα δώσουμε και κίνητρα εξωστρέφειας και συνεργειών, με φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με φορολογικό συντελεστή μόλις 10%. Γιατί μόνο με τη συνεργασία μπορεί να εξασφαλίσει ποιότητα και ποσότητα και να πουλήσει το προϊόν του σε τιμή ακόμα και διπλάσια στις μεγάλες ξένες αγορές.

 Στον εργοδότη και στον εργαζόμενο στον τομέα του τουρισμού, από το ξενοδοχείο μέχρι το καφέ και το εστιατόριο, θα δώσουμε άλλες προοπτικές τζίρου, ρευστότητας και κερδοφορίας με δραστική μείωση του ΦΠΑ εστίασης, άμεσα, στο 13% από 24% και στη συνέχεια στο 11% για όλο το τουριστικό πακέτο της εστίασης και των ξενοδοχείων.

 Στον επιχειρηματία, θα δώσουμε ισχυρό κίνητρο για επενδύσεις. Με τη μείωση του εταιρικού φόρου και του φόρου στα μερίσματα ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής που επιβαρύνει τα επιχειρηματικά κέρδη θα μειωθεί στο 24%, από 40% σήμερα. 

 Και με επιπλέον φορολογικά κίνητρα για νέες παραγωγικές επενδύσεις στη βιομηχανία και τη μεταποίηση όπως οι επιταχυνόμενες αποσβέσεις και οι υπεραποσβέσεις σε επενδύσεις έρευνας και καινοτομίας. Ώστε το κέρδος να αποκατασταθεί στη συνείδηση όλων ως αυτό που πράγματι είναι: κίνητρο για δημιουργία, αναγκαίος και αναντικατάστατος μοχλός της οικονομικής προόδου.

Στους μικρομεσαίους θα δώσουμε εργαλεία και χρηματοδότηση για να οργανώσουν αποτελεσματικότερα τις επιχειρήσεις τους και να διαφοροποιήσουν το προϊόν τους ώστε να μπορούν να διεισδύσουν σε νέες αγορές.

Και μέχρι το 2021 καταργούμε σταδιακά το τέλος επιτηδεύματος.  Έναν άδικο κεφαλικό φόρο που είναι ταυτισμένος με την Ελλάδα της κρίσης.

 Ισχυρά κίνητρα θα προσφέρουμε και για την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων. Δεν μπορούμε να πετύχουμε σημαντική αύξηση επενδύσεων αν δεν ξανασταθεί στα πόδια της η οικοδομή.

Υλοποιούμε στα επόμενα δύο χρόνια τη δέσμευση που είχα δώσει από αυτό το βήμα το 2016. Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%. Ο κ. Τσίπρας αφού μας είπε από αυτό το βήμα ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ τον αύξησε κυρίως στις λαϊκές γειτονιές. Τώρα είναι απλά ένας κακός αντιγραφέας.

Ταυτόχρονα αναστέλλουμε τον Φ.Π.Α. στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και παρέχουμε έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης που -με νόμιμα παραστατικά- καταβάλλονται για λειτουργική, αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση υφιστάμενων κατοικιών. Έτσι ώστε τα σπίτια μας να γίνουν φιλικά στο περιβάλλον, να ομορφύνουν οι πόλεις και τα χωριά και να αυξηθεί η αξία τους στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά.

«Θέλω να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος. Ποτέ ξανά δεν θα επιτρέψουμε να φτάσει στο σημείο η πατρίδα μας να ικετεύσει για ένα ακόμα πρόγραμμα διάσωσης. Η Ελλάδα δεν θα γίνει Αργεντινή. Και σίγουρα δεν θα γίνει Βενεζουέλα», υπογράμμισε.

Μία εκ των πρώτων αποφάσεων της κυβέρνησης θα είναι η πλήρης κατάργηση των capital controls. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε σίγουρος ότι, αντί να φύγουν χρήματα από τις τράπεζες, θα επιστρέψουν κεφάλαια σε αυτές. Ξεκινώντας με τις εταιρικές καταθέσεις ύψους 12 δις. που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Αναφέρθηκε ξανά στα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% που δέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας τα οποία χαρακτήρισε ως εξοντωτικά

Ειδική εκτενή αναφορά έκανε και στο ασφαλιστικό δεσμευόμενος ότι θα καταργήσει το νόμο Κατρούγκαλου, χαρακτηρίζοντάς των ως τιμωρητικό για τη δημιουργικότητα και την εργασία. Η εθνική σύνταξη διατηρείται και ο πρώτος πυλώνας, αλλά το σύστημα γίνεται πιο ανταποδοτικό.

Υποσχέθηκε ότι οι εισφορές για κύρια σύνταξη από 20%, που είναι σήμερα, θα μειωθούν σταδιακά εντός τετραετίας στο 15%. Έτσι θα βελτιωθεί το διαθέσιμο εισόδημα για τους μισθωτούς και θα διευκολύνουμε τις προσλήψεις για τους ανέργους.

 Όλοι οι νέοι εργαζόμενοι θα αποκτήσουν προσωπικούς ατομικούς λογαριασμούς που αντικαθιστούν τις σημερινές επικουρικές συντάξεις.

Η εισφορά του 7% ναι μεν θα διατηρηθεί αλλά τα χρήματα θα μπαίνουν στον ατομικό λογαριασμό του κάθε ασφαλισμένου. Ο ίδιος θα επιλέγει αν τα χρήματά του θα πηγαίνουν στο δημόσιο ή σε ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία. Και προπαντός θα ξέρει ότι τα χρήματα αυτά ανήκουν στον ίδιο και κανείς δεν θα έχει δικαίωμα να του στερήσει τις ασφαλιστικές αποταμιεύσεις του. Όποιος επιθυμεί, θα μπορεί προαιρετικά να επιλέγει συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση με γενναία φορολογικά κίνητρα.Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στην τραγωδία που συγκλόνισε τη χώρα μας την 23η Ιουλίου χαρακτηρίζοντάς την ως τον θλιβερό επίλογο μιας αποτυχημένης κυβέρνησης και επεσήμανε ότι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης φέτος αποκτά ξεχωριστή σημασία, «είναι το βήμα όπου ερχόμαστε να αναπτύξουμε τη στρατηγική μας και, κυρίως, να μιλήσουμε για το μέλλον». «Στο χαμηλότερο σημείο ενός κατήφορου, που διαρκεί περίπου τέσσερα χρόνια. Και στο κλείσιμο μιας γκρίζας εποχής, την οποία οι Έλληνες θέλουν να αφήσουν οριστικά πίσω τους», προσέθεσε.

Αναφερόμενος στο «συμβόλαιο» μεταξύ κοινωνίας και κράτους το οποίο κρατά ενωμένη την κοινωνία είπε ότι έχει σπάσει μεταξύ παραγωγής. «Το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, το κράτος δικαίου ως τελευταίο καταφύγιο των πιο αδύναμων, μια οικονομία που δημιουργεί καλές δουλειές και ευκαιρίες προόδου για τους πολλούς συνθέτουν το συμβόλαιο εμπιστοσύνης μεταξύ κοινωνίας και κράτους», κατέληξε ότι όλα αυτά τίθενται υπό αμφισβήτηση.

Επανήλθε στην τραγωδία στο Μάτι μιλώντας για μια μεγάλη καταστροφή που συνέβη εξαιτίας της ανικανότητας της Πολιτείας να ανταποκριθεί ακόμη και στις στοιχειώδεις λειτουργίες της. Και όρισε ως θεμελιώδη υπόσχεση που οφείλει να προσφέρει κάθε οργανωμένη κοινωνία, ότι η επόμενη γενιά θα ζει καλύτερα και ασφαλέστερα από την προηγούμενη, σήμερα δεν ισχύει στη χώρα μας.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο φαινόμενο brain drain στο οποίο η Νέα Δημοκρατία δίνει έμφαση. Χαρακτηριστικά είπε «πολλοί μαζεύουν εφόδια μπορούν και φεύγουν στο εξωτερικό. Άλλοι μένουν, αποστρεφόμενοι όμως όλο και περισσότερο τα κοινά και την πολιτική, υποκύπτοντας συχνά στη γοητεία του ανορθολογισμού και της συνωμοσιολογίας.»

Όσον αφορά τον «κοινωνικό ανελκυστήρα» είπε ότι έχει βραχυκυκλώσει με αποτέλεσμα να κρατάει χαμηλά τους φτωχούς και κατεβάζει πιο κάτω τη μεσαία τάξη. Εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία του για την υπογεννητικότητα χαρακτηρίζοντάς την ως τεράστιο κίνδυνο για το έθνος καθώς η Ελλάδα σταδιακά γερνάει και χάνει τον οικονομικό της δυναμισμό.

Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου καθώς –σύμφωνα με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας- ο κίνδυνος για την πατρίδα μας δεν έχει περάσει όσο η χώρα δεν δανείζεται από τις αγορές η θέση της παραμένει εξαιρετικά επισφαλής

Το ενδεικτικότερο σημείο της ομιλίας και παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: «Αν όμως πιστεύετε, όχι απλά ότι αξίζουμε καλύτερα από τη σημερινή παρακμή και μιζέρια, αλλά και ότι μπορούμε να πάμε επιτέλους την Ελλάδα μπροστά, να κάνουμε την πατρίδα μας μια χώρα ασφαλή, υπερήφανη, ευημερούσα, τότε πάρτε τις τύχες του τόπου στα χέρια σας».

Ζήτησε ένα νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης που θα στηρίζεται πάνω στην αξιοκρατία, την εργατικότητα, την ασφάλεια, τη δικαιοσύνη, τις ευκαιρίες για όλους. «Μπορούμε. Και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε», είπε εμφατικά.

 Για την επόμενη ΔΕΘ είπε ότι, με τη στήριξη των πολιτών, θα έρθει μια εβδομάδα νωρίτερα για να την εγκαινιάσω σε μια στιγμή που η χώρα θα έχει πάρει πραγματικά μπροστά ενώ βέβαια θα αγωνίζεται ακόμη για να κλείσει πληγές.

Αναφερόμενος για τρίτη φορά στην τραγωδία του Ματιού είπε ότι ξεπήδησε, από τα σπλάχνα της ίδιας της κοινωνίας μια αχτίδα ελπίδας την οποία προσέφεραν ανώνυμα χιλιάδες Έλληνες με τη μαζική τους κινητοποίηση και την αλληλεγγύη τους, οι απλοί πυροσβέστες, οι αστυνομικοί, οι άνθρωποι του συστήματος υγείας που με αυταπάρνηση βοήθησαν, όπως και όσο μπορούσαν.

 Και έτσι συνέχισε μιλώντας για τους ήρωες της καθημερινότητας που δεν το βάζουν κάτω, που δεν χάνουν το κουράγιο τους.

Απαρίθμησε παραδείγματα εργαζομένων τα οποία αποτελούν μια Ελλάδα με χίλια πρόσωπα και ζωντανή ελπίδα, μια Ελλάδα που δεν το έχει βάλει κάτω και που έχουμε υποχρέωση να μην τη διαψεύσουμε, μια Ελλάδα που δεν περιμένει μόνο να της δώσουμε μια ανάσα αλλά να της ανοίξουμε την πόρτα στο μέλλον («Τι ζητάει ένας νέος που δουλεύει ντελίβερι στο Περιστέρι; Να δουλεύει ασφαλισμένος, ο εργοδότης του να του παρέχει κράνος, γάντια και αδιάβροχο και αν, ο μη γένοιτο, χτυπήσει με το μηχανάκι του, να αναγνωριστεί από την πολιτεία το εργατικό του ατύχημα και να αποζημιωθεί/ Τι ζητά ο εξαγωγέας βιοτέχνης στη Θεσσαλονίκη που επιβιώνει με νύχια και δόντια; Να του επιστρέψει το κράτος τον ΦΠΑ που του χρωστάει/ Τι ζητά o φοιτητής στο Αριστοτέλειο; Να αφεθούν ελεύθεροι οι καθηγητές του να διδάξουν και να μην είναι το πανεπιστήμιό του όμηρος των τραμπούκων/ Τι ζητά ο ευσυνείδητος δημόσιος υπάλληλος; Να υπάρχει σαφής στοχοθεσία και αξιολόγηση της δουλειάς του, σωστοί και εφαρμόσιμοι νόμοι ώστε να υπηρετεί αποτελεσματικά τους πολίτες και το δημόσιο συμφέρον και να αισθάνεται πραγματικά χρήσιμος και υπερήφανος για τη δουλειά του).

 Συνεχίζοντας την επίθεση στην κυβέρνηση: «Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατέστρεψαν ό,τι θετικό υπήρχε από το χθες και ανέδειξαν τις χειρότερες όψεις του». Και συμπέρανε ότι «δε ζούμε σήμερα το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου της νέας μεταπολίτευσης. Αλλά το τελευταίο. Τον θλιβερό επίλογο μιας εποχής που τελειώνει με πόνο και βουβή παραίτηση». Και τόνισε για την κυβέρνηση ότι «θα φύγουν όπως τους αξίζει. Όχι απλώς ηττημένοι αλλά κυρίως απαξιωμένοι».

 «Ο ΣΥΡΙΖΑ φεύγει, αλλά η αναγεννημένη Ελλάδα έρχεται», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

6 μεγάλους εθνικούς στόχους «για να αναγεννηθεί η πατρίδα μας»

Στόχος πρώτος: Μία κοινωνία που δίνει ευκαιρίες προόδου και ευημερίας σε όλους. Που κάνει πράξη το χρέος αλληλεγγύης προς τους πιο αδύναμους. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος να μειωθούν οι ανισότητες. Τα τελευταία χρόνια ζήσαμε την εισοδηματική καθίζηση της μεσαίας τάξης, τη φορολογική αφαίμαξη, τους μισθούς πείνας για τους νεότερους. Ο ιμάντας της κοινωνικής ανόδου πρέπει να ξαναμπεί σε λειτουργία δίνοντας ευκαιρίες στα παιδιά των σκληρά εργαζόμενων Ελλήνων να ζήσουν καλύτερα από τους γονείς τους. Η διαφορά μας με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι αυτό δεν θα συμβεί με αναδιανομή της μιζέριας, αλλά με την παραγωγή νέου πλούτου, και αυτό με πάει στο δεύτερο στόχο.  Μία οικονομία παραγωγική, ψηφιακή, καινοτόμο που θα προσελκύει επενδύσεις σε υγιείς βάσεις αυτήν τη φορά.

 

Με εθνικό Σχέδιο για τον Τουρισμό, την Πρωτογενή παραγωγή, τη Βιομηχανία, την Ενέργεια, τη Ναυτιλία, τις Υπηρεσίες. Με οδικό χάρτη για τις Επενδύσεις, τις συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα και τους Μικρομεσαίους. Με στροφή της επιχειρηματικότητας στην υγιή δράση, μακριά από το σάπιο κρατικοδίαιτο καπιταλισμό.

 Στόχος τρίτος: Ένα πολιτικό σύστημα λειτουργικό και ένα κράτος αποτελεσματικό. Αυτό σημαίνει εμβάθυνση της Δημοκρατίας με περισσότερα δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις για τους πολίτες. Φυσικά, επέκταση του δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού. Αλλά και τολμηρή Συνταγματική αναθεώρηση για να αντιμετωπιστούν οι θεσμικές στρεβλώσεις του παρελθόντος. Ενίσχυση της λογοδοσίας του πολιτικού προσωπικού και της διαφάνειας του κράτους, μία Διοίκηση ευέλικτη για τον πολίτη και όχι για τη γραφειοκρατία. Με  χρήση της τεχνολογίας και με στελέχη που θα αξιολογούνται και θα επιμορφώνονται συνεχώς.

 Στόχος τέταρτος: Παιδεία, που προετοιμάζει το μέλλον, παρακολουθώντας την οικονομία. Αυτό σημαίνει: Ενίσχυση της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης και άμεση χρήση της τεχνολογίας παντού. Σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Σύγχρονα προγράμματα και εγκαταστάσεις, σαφές και αξιόπιστο εξεταστικό σύστημα και ενημερωμένοι καθηγητές. Αξιολόγηση παντού. Και φοιτητές σε πανεπιστήμια αξιοκρατικά, ανταγωνιστικά, ανοιχτά στον κόσμο. Με ελευθερία πρόσβασης στη γνώση και στις ιδέες, αλλά όχι στην ανομία.

Στόχος πέμπτος: Μία χώρα που αντιμετωπίζει το κράτος δικαίου και την ασφάλεια ως προϋποθέσεις της Δημοκρατίας. Αυτό σημαίνει: Αποτελεσματική και ποιοτική Δικαιοσύνη, Αστυνομία που επιτελεί απερίσπαστη την αποστολή της. Πολίτες που χαίρονται τις γειτονιές τους, πανεπιστήμια και κτίρια ελεύθερα από καταλήψεις και γιάφκες της βίας. Όχι με τρομοκράτες και παράνομους που βγαίνουν κάθε τόσο από τις φυλακές.

Στόχος έκτος: Μία χώρα που δεν θα ανήκει, απλώς, στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ. Αλλά θα μετέχει στη διαμόρφωσή τους, συνδυάζοντας εθνικές προτεραιότητες, κοινοτικές ευθύνες και συμμαχικές αναγκαιότητες. Αυτό σημαίνει πως επανακτούμε την ισότιμη σχέση μας με τους εταίρους μας. Πως έχουμε άποψη και σχέδιο δράσης για κάθε εξέλιξη σε έναν κόσμο που αλλάζει. Και που αξιοποιούμε τη δύναμη του Ελληνισμού παντού στον κόσμο.

 Επανήλθε και στην εμφάνισή του προς διετίας στη ΔΕΘ κατά την οποία μίλησε για τη Συμφωνία Αλήθειας και τήρησε και θα συνεχίσει να τηρεί, όπως και στην περσινή του εμφάνιση στην οποία είπε ότι αξίζουμε καλύτερα. Φέτος δήλωσε ότι είναι εδώ για να εξηγήσει τι πρέπει να γίνει και πώς θα γίνει για να ξαναπάρει η χώρα την αξία που της αναλογεί.

Μιλώντας για το χρέος είπε ότι «μπορεί να μειωθεί δραματικά και η χώρα μπορεί να αναπτυχθεί στα επόμενα δέκα χρόνια με μέσο ρυθμό 4%.

Τα επόμενα πέντε χρόνια να δημιουργηθούν 700.000 νέες θέσεις εργασίας και να δοθεί το μήνυμα στους Έλληνες του εξωτερικού να γυρίσουν στην πατρίδα τους.

Όλοι οι αυτόματοι σταθεροποιητές της οικονομίας, επενδύσεις, απασχόληση, αξίες γης, αξίες ακινήτων, χρηματιστήριο, είναι τόσο συμπιεσμένοι, ώστε κρύβουν 7-8 μονάδες πρόσθετης ανάπτυξης αν τους απελευθερώσεις.  Μόνο οι επενδύσεις, που σήμερα είναι οι χαμηλότερες στην Ευρώπη, μπορούν και μόνες τους ακόμα να μας δώσουν αυτό το πρόσθετο ποσοστό».

 Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε επίθεση και στους πιστωτές για τα πρωτογενή πλεονάσματα ενώ χαρακτηριστικά είπε ότι υποτιμούν την Ελλάδα και ότι και με τη δική τους υπογραφή εφαρμόζεται ένα καταστροφικό πρόγραμμα.

«Γιατί λοιπόν οι πιστωτές μας εγκλωβίζουν σε εξοντωτικά πρωτογενή πλεονάσματα; Η απάντηση δεν είναι οικονομική, είναι πολιτική. Γιατί δεν πιστεύουν ότι υπάρχει η θέληση να φτιαχτεί το κράτος, να ελευθερωθεί η οικονομία από τα δεσμά του πελατειακού κρατισμού και να αφεθεί ο ιδιωτικός τομέας να δημιουργήσει πλούτο και θέσεις εργασίας.

 Δεν πιστεύουν ότι υπάρχει βούληση για μεταρρυθμίσεις και ότι θα τηρηθούν οι συμφωνίες.  Ότι τα λάθη του παρελθόντος έγιναν μάθημα και ότι έχει ληφθεί η απόφαση για αλλαγή πορείας. Αντιμετωπίζουν συχνά με επιφύλαξη ακόμη και εμάς. Τη δική μας παράταξη. Κάνουν λάθος και είμαστε αποφασισμένοι να τους αποδείξουμε ότι έχουμε αλλάξει.

 Έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα, έχω πάει παντού, έχω μιλήσει με χιλιάδες πολίτες, σας λέω ήρεμα και απλά ότι κάποιοι εταίροι μας κάνουν λάθος. Υποτιμούν την Ελλάδα. Υποτιμούν τους Έλληνες και το πόσο έχουμε ωριμάσει μέσα από αυτή την επώδυνη περιπέτεια. Υποτιμούν όμως και κάτι άλλο, ή μάλλον προτιμούν να το ξεχνάνε. Το πόσο λάθος, το πόσο καταστροφικό είναι το πρόγραμμα που σήμερα -και με τη δική τους συμφωνία και υπογραφή- εφαρμόζεται στην Ελλάδα.

Ένα πρόγραμμα που στη χώρα με τη μεγαλύτερη ανεργία και τις μικρότερες επενδύσεις στην Ευρώπη σκότωσε τα κίνητρα για δημιουργία και εργασία με παρανοϊκούς φόρους και εισφορές. Φόρεσαν μια θηλιά που στραγγαλίζει τον ιδιωτικό τομέα, τις παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις του Έλληνα και στη συνέχεια αναρωτιούνται γιατί αυτός διαμαρτύρεται ότι πνίγεται».

Συνέχισε την επίθεσή του ρωτώντας τους αν θα συμφωνούσαν σε μία τέτοια πολιτική αν αφορούσε τη δική τους χώρα και δηλώνοντας ότι «αυτή την θηλιά θα την κόψουμε».

Τα αποτελέσματα του σχεδίου της ΝΔ:

Το πρώτο που θα τελειώσει είναι η πρακτική των υπερπλεονασμάτων. Υπερπλεονάσματα που προήλθαν από την εμμονή της κυβέρνησης να υπερφορολογεί απαλλοτριώνοντας την παραγωγική Ελλάδα για να μοιράζει στη συνέχεια  κρατικοδίαιτη επαιτεία.

 Αυτό και θα κάνουμε, μειώνοντας παντού τη φορολογία και τις εισφορές. Επαναφέροντας στην οικονομία τα κίνητρα για εργασία και επιχειρηματικότητα, που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερο εισόδημα άμεσα αλλά προπαντός θα πυροδοτήσουν ανάπτυξη, επενδύσεις και εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Η μείωση της φορολογίας θα πάρει πολλές μορφές. Ο μισθωτός των 650 ευρώ και ο συνταξιούχος που παίρνει κάτω από 1.000 ευρώ, που απειλούνται να χάσουν ένα με τρία μηνιάτικα με τη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων που ψήφισε ο κ. Τσίπρας, θα δουν άμεσα το εισόδημά τους να βελτιώνεται από τη δραστική μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, από 22% που ισχύει σήμερα.  

Στον αγρότη, θα δώσουμε και κίνητρα εξωστρέφειας και συνεργειών, με φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με φορολογικό συντελεστή μόλις 10%. Γιατί μόνο με τη συνεργασία μπορεί να εξασφαλίσει ποιότητα και ποσότητα και να πουλήσει το προϊόν του σε τιμή ακόμα και διπλάσια στις μεγάλες ξένες αγορές.

 Στον εργοδότη και στον εργαζόμενο στον τομέα του τουρισμού, από το ξενοδοχείο μέχρι το καφέ και το εστιατόριο, θα δώσουμε άλλες προοπτικές τζίρου, ρευστότητας και κερδοφορίας με δραστική μείωση του ΦΠΑ εστίασης, άμεσα, στο 13% από 24% και στη συνέχεια στο 11% για όλο το τουριστικό πακέτο της εστίασης και των ξενοδοχείων.

 Στον επιχειρηματία, θα δώσουμε ισχυρό κίνητρο για επενδύσεις. Με τη μείωση του εταιρικού φόρου και του φόρου στα μερίσματα ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής που επιβαρύνει τα επιχειρηματικά κέρδη θα μειωθεί στο 24%, από 40% σήμερα. 

 Και με επιπλέον φορολογικά κίνητρα για νέες παραγωγικές επενδύσεις στη βιομηχανία και τη μεταποίηση όπως οι επιταχυνόμενες αποσβέσεις και οι υπεραποσβέσεις σε επενδύσεις έρευνας και καινοτομίας. Ώστε το κέρδος να αποκατασταθεί στη συνείδηση όλων ως αυτό που πράγματι είναι: κίνητρο για δημιουργία, αναγκαίος και αναντικατάστατος μοχλός της οικονομικής προόδου.

Στους μικρομεσαίους θα δώσουμε εργαλεία και χρηματοδότηση για να οργανώσουν αποτελεσματικότερα τις επιχειρήσεις τους και να διαφοροποιήσουν το προϊόν τους ώστε να μπορούν να διεισδύσουν σε νέες αγορές.

Και μέχρι το 2021 καταργούμε σταδιακά το τέλος επιτηδεύματος.  Έναν άδικο κεφαλικό φόρο που είναι ταυτισμένος με την Ελλάδα της κρίσης.

 Ισχυρά κίνητρα θα προσφέρουμε και για την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων. Δεν μπορούμε να πετύχουμε σημαντική αύξηση επενδύσεων αν δεν ξανασταθεί στα πόδια της η οικοδομή.

Υλοποιούμε στα επόμενα δύο χρόνια τη δέσμευση που είχα δώσει από αυτό το βήμα το 2016. Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%. Ο κ. Τσίπρας αφού μας είπε από αυτό το βήμα ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ τον αύξησε κυρίως στις λαϊκές γειτονιές. Τώρα είναι απλά ένας κακός αντιγραφέας.

Ταυτόχρονα αναστέλλουμε τον Φ.Π.Α. στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και παρέχουμε έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης που -με νόμιμα παραστατικά- καταβάλλονται για λειτουργική, αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση υφιστάμενων κατοικιών. Έτσι ώστε τα σπίτια μας να γίνουν φιλικά στο περιβάλλον, να ομορφύνουν οι πόλεις και τα χωριά και να αυξηθεί η αξία τους στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά.

«Θέλω να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος. Ποτέ ξανά δεν θα επιτρέψουμε να φτάσει στο σημείο η πατρίδα μας να ικετεύσει για ένα ακόμα πρόγραμμα διάσωσης. Η Ελλάδα δεν θα γίνει Αργεντινή. Και σίγουρα δεν θα γίνει Βενεζουέλα», υπογράμμισε.

Μία εκ των πρώτων αποφάσεων της κυβέρνησης θα είναι η πλήρης κατάργηση των capital controls. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε σίγουρος ότι, αντί να φύγουν χρήματα από τις τράπεζες, θα επιστρέψουν κεφάλαια σε αυτές. Ξεκινώντας με τις εταιρικές καταθέσεις ύψους 12 δις. που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Αναφέρθηκε ξανά στα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% που δέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας τα οποία χαρακτήρισε ως εξοντωτικά

Ειδική εκτενή αναφορά έκανε και στο ασφαλιστικό δεσμευόμενος ότι θα καταργήσει το νόμο Κατρούγκαλου, χαρακτηρίζοντάς των ως τιμωρητικό για τη δημιουργικότητα και την εργασία. Η εθνική σύνταξη διατηρείται και ο πρώτος πυλώνας, αλλά το σύστημα γίνεται πιο ανταποδοτικό.

Υποσχέθηκε ότι οι εισφορές για κύρια σύνταξη από 20%, που είναι σήμερα, θα μειωθούν σταδιακά εντός τετραετίας στο 15%. Έτσι θα βελτιωθεί το διαθέσιμο εισόδημα για τους μισθωτούς και θα διευκολύνουμε τις προσλήψεις για τους ανέργους.

 Όλοι οι νέοι εργαζόμενοι θα αποκτήσουν προσωπικούς ατομικούς λογαριασμούς που αντικαθιστούν τις σημερινές επικουρικές συντάξεις.

Η εισφορά του 7% ναι μεν θα διατηρηθεί αλλά τα χρήματα θα μπαίνουν στον ατομικό λογαριασμό του κάθε ασφαλισμένου. Ο ίδιος θα επιλέγει αν τα χρήματά του θα πηγαίνουν στο δημόσιο ή σε ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία. Και προπαντός θα ξέρει ότι τα χρήματα αυτά ανήκουν στον ίδιο και κανείς δεν θα έχει δικαίωμα να του στερήσει τις ασφαλιστικές αποταμιεύσεις του. Όποιος επιθυμεί, θα μπορεί προαιρετικά να επιλέγει συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση με γενναία φορολογικά κίνητρα.

Νέα Δημοκρατία ίσον νέες δουλειές, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ιδιαίτερα έμφαση έδωσε και στις επενδύσεις.Επενδύσεις στον τουρισμό, σε θεματικά πάρκα, συνεδριακά κέντρα, δεύτερη κατοικία, ιδιωτικά γήπεδα και προπονητήρια για τους νέους όλης της Ευρώπης.

  • Επενδύσεις στην προβολή του πολιτισμού μας, που αποτελεί το μεγάλο αναξιοποίητο συγκριτικό μας πλεονέκτημα.
     
  • Επενδύσεις στην ενέργεια αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος: νέα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, νέοι αγωγοί φυσικού αερίου και σταθμοί υγροποιημένου αερίου.
     
  • Επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας και τη γεωθερμία.
     
  • Επενδύσεις στις μεταφορές, στους σιδηροδρόμους, στα λιμάνια, σε μαρίνες, στην αναβάθμιση των αεροδρομίων. Αλλά και στο μέλλον των μεταφορών, στην ηλεκτροκίνηση.
     
  • Επενδύσεις στη νέα τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη που θα καθορίσουν το μέλλον μας. 
     
  • Επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα, στις ιχθυοκαλλιέργειες.
     
  • Επενδύσεις στην εξωστρεφή βιομηχανία που παρά την πίεση άντεξε.
     
  •  Επενδύσεις σε logistics και εμπορευματικά κέντρα. Επενδύσεις στον ορυκτό μας πλούτο, στη διαχείριση των απορριμμάτων.
     
  •  Επενδύσεις στην υγεία, σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων για όλη την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.
     
  •  Επενδύσεις σε εξωστρεφή ιδιωτικά πανεπιστήμια, που θα φέρουν χιλιάδες φοιτητές από το εξωτερικό.

Επιπλέον, μίλησε και για δημιουργία αδειοδοτικής αρχής σε επίπεδο υφυπουργού η οποία θα έχει ως μόνη αρμοδιότητα να ξεμπλοκάρει όλες τις σημαντικές επενδύσεις.  Όπως έγινε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα συντρίψουμε το τέρας της γραφειοκρατίας.

Ανακοίνωσε ότι η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει τη συμφωνία για το Σκοπιανό που υπέγραψαν, ερήμην της Βουλής και του ελληνικού λαού οι κύριοι Τσίπρας, Κοτζιάς και Καμμένος. «Μια συμφωνία-ντροπή που εκχωρεί για πρώτη φορά τη Μακεδονική ταυτότητα και τη Μακεδονική γλώσσα στους γείτονές μας», προσέθεσε. Και σημείωσε ότι «ακόμα πιο ντροπιαστική είναι η χυδαία προσπάθεια της κυβέρνησης να χαρακτηρίσει όσους διαφωνούν και διαμαρτύρονται κατά της συμφωνίας ως ακροδεξιούς. Ξαναλέμε στον κ. Τσίπρα πως οι γνήσιοι πατριώτες δεν είναι εθνικιστές. Και πως οι ακραίοι εθνικιστές δεν είναι πατριώτες».

Οι δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας για το κράτος:

  • Θα το οικοδομήσουμε με βασικά εργαλεία την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την προώθηση των Συμπράξεων του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα και την αξιολόγηση παντού.
     
  • Στο δημόσιο θα εφαρμοστεί παντού η ψηφιακή υπογραφή που σημαίνει άμεση διεκπεραίωση όλων των εγγράφων ηλεκτρονικά. 
     
  • Θα δοθεί επίσης η δυνατότητα στους πολίτες να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους από το σπίτι τους εφοδιασμένοι με μια νέα ταυτότητα, επίσης με δυνατότητα ψηφιακής υπογραφής.
     
  • Δεσμεύομαι για μία ηλεκτρονική βάση όλων των γεωχωρικών δεδομένων στη λογική της πρότασης που κατέθεσε το ΤΕΕ.  Όλη η πληροφορία για το τι μπορεί να χτιστεί και που θα βρίσκεται συγκεντρωμένη σε ένα σημείο.
     
  • Και όταν τελειώσει το Κτηματολόγιο τα όρια των οικοπέδων και το σύνολο των παραπάνω πληροφοριών να αποτελεί μία, μοναδική δεσμευτική πράξη σύμφωνα με την οποία θα εκδίδονται οι απαραίτητες άδειες.
     
  • Παραχώρηση περισσότερων κρατικών λειτουργιών στον ιδιωτικό τομέα που θα γίνει κυρίως, μέσω Συμπράξεων του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα. Και στη σύμπραξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα βρίσκεται και η απάντηση για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης.
     
  • Ξεκαθάρισε ξανά ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο αλλά θέλουν τους δημόσιους υπαλλήλους αρωγούς στην προσπάθεια εξυγίανσης του κράτους με κλειδί ένα σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης στο οποίο όμως δεν πρόκειται να κάνω καμία απολύτως έκπτωση.
     
  • Ενισχύουμε έμπρακτα την τοπική αυτοδιοίκηση. Και το 2021 εφαρμόζουμε μια τολμηρή μεταρρύθμιση που ενισχύει την τοπική διαφάνεια και λογοδοσία. 
     
  • Μεταφέρουμε την αρμοδιότητα για τον ΕΝΦΙΑ από το κεντρικό κράτος στους δήμους. Είναι μια μεγάλη θεσμική τομή που αλλάζει την αρχιτεκτονική του κράτους στην Ελλάδα προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Ο τρίτος άξονας του προγράμματός μας αφορά τις πολιτικές για κοινωνική αλληλεγγύη και δικαιοσύνη. Η πραγματική λύση απέναντι στην φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό δεν είναι τα αποσπασματικά επιδόματα.

“Είναι πρώτα απ’ όλα οι σταθερές δουλειές. Και αυτές μπορούν να έρθουν μόνο μέσα από μια έκρηξη επενδύσεων. Οι μακροχρόνια άνεργοι θα είναι οι πρώτοι ωφελημένοι. Όπως θα ωφεληθούν και από ένα τολμηρό πρόγραμμα επανακατάρτισης για να αποκτήσουν τις δεξιότητες που αναζητά η αγορά εργασίας. Δεν θέλουμε ανθρώπους παγιδευμένους στη φτώχεια, εξαρτημένους για πάντα από επιδόματα. Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους, να νιώσουν τη χαρά της δημιουργίας”, είπε.

Οι δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας για επιδόματα, μισθούς:

  • Όσοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας -και είναι δυστυχώς πάρα πολλοί- θα κερδίσουν από την επέκταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, στο οποίο ενσωματώνονται όλα τα βασικά επιδόματα.  
     
  • Οι εργαζόμενοι θα στηριχθούν και από την αυστηρή τήρηση της εργατικής νομοθεσίας για να σταματήσουν τα πλασματικά ωράρια και υποκλοπή των ασφαλιστικών τους εισφορών. 
     
  • Δεσμεύομαι ότι θα καταργήσουμε τον υποκατώτατο μισθό που δημιουργεί μια τεχνητή στρέβλωση στην αγορά εργασίας εις βάρος των νέων εργαζόμενων.
     
  • Ο δε κατώτατος μισθός θα μπορεί να καθορίζεται με ελεύθερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Και προφανώς πρέπει να αυξηθεί, ακολουθώντας τη βελτίωση της οικονομίας.

Οι δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας για ρύθμιση οφειλών:

  • Σε όσους χρωστούν μικρά ποσά μέχρι 3.000 ευρώ, δηλαδή 4 στους 5 οφειλέτες, τους λέω ότι οι παλιές οφειλές θα πάψουν να είναι θηλιά στο λαιμό τους.
     
  • Καθιερώνουμε μια ενιαία ρύθμιση οφειλών. 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό τα 20 ευρώ το μήνα.

Δεσμεύθηκε, επίσης, ότι κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός βρεφονηπιακού σταθμού.

Για την ασφάλεια είπε συγκεκριμένα ότι “πρέπει να αφήσουμε την αστυνομία να κάνει απερίσπαστη τη δουλειά τη, να αφεθεί ελεύθερη να καταπολεμήσει την τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα και να θέσει τέλος στα κάθε είδους άβατα. Για να το κάνει αυτό δεν χρειάζονται νέες προσλήψεις αστυνομικών. Αρκεί η καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, η επαναφορά ευέλικτων μονάδων, γρήγορης και άμεσης επέμβασης”.

Δεσμεύθηκε για την κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου καθώς έχει καταντήσει την πόρτα της φυλακής περιστρεφόμενη πόρτα ξενοδοχείου. “Και θα αναθεωρήσουμε την ποινική δικονομία που δυστυχώς είναι ένα δίχτυ με μεγάλες τρύπες για να ξεγλιστράνε πολλοί από τη δικαιοσύνη και τις φυλακές. Από τους τρομοκράτες και τους ισχυρούς του χρήματος μέχρι τους κάθε λογής μπαχαλάκηδες”, προσέθεσε. 

Στο στόχαστρο της επόμενης κυβέρνησης ΝΔ θα μπει το οικονομικό έγκλημα και τα μαφιόζικα κυκλώματα της νύχτας θα μπουν στο στόχαστρο της επόμενης κυβέρνησης, μια ισχυρή οικονομική αστυνομία θα συγκεντρώσει όλες τις ελεγκτικές αρμοδιότητες για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος όπου και όσο ψηλά κι αν βρίσκεται.

Στον τομέα της Παιδείας έκρινσε ως ανάγκη τα σχολεία να είναι πιο αυτόνομα και δημιουργικά με μεγαλύτερη ελευθερία στην οργάνωση, τη διαχείριση πόρων, την επιλογή διδακτικού προσωπικού, την κατάρτιση προγράμματος σπουδών. Εντύπωση έκανε η αναφορά του για τη διδασκαλία προγραμματισμού από το δημοτικό και δεσμεύτηκε για δημιουργία ενός πρότυπου σχολείου σε κάθε περιφερειακή ενότητα. Για την τριτοβάθμια εκπαίδευση προβλέπει κατάργηση της αντιμεταρρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ και καθιέρωση της αξιολόγησης όλων των Πανεπιστημίων από Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας, από την οποία θα εξαρτάται και μέρος της χρηματοδότησής τους. Επιπλέον, η κυβέρνηση της ΝΔ θα ορίσει όριο για την είσοδο στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά του προς το τέλος για τον αντικαπνιστικό νόμο και η μάχη κατά του πλαστικού. 

“Για μένα δεν υπάρχει γαλάζια, πράσινη, κόκκινη Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι το κοινό μας σπίτι. Εκεί που ενώνεται το μπλε του ουρανού και της θάλασσας ατενίζουμε όλοι μαζί τον κοινό μας ορίζοντα”, είπε κλείνοντας την ομιλία του. 

Κάλεσμα απυήυθυνε και στους ψηφοφόρους της αριστεράς και της κεντροαριστεράς: “Απευθύνομαι σήμερα όχι μόνο προς τους πολίτες που ψήφισαν την παράταξή μας αλλά σε όλους. Και ανάμεσα τους στον απογοητευμένο κόσμο της κεντροαριστεράς και της αριστεράς. Θέλω να τους στείλω ένα απλό και καθαρό μήνυμα. Υπάρχουν ιστορικές συγκυρίες κατά τις οποίες οι διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις αίρονται ενώπιον ενός μεγαλύτερου και σημαντικότερου διακυβεύματος”. 

Έκανε αντιστοιχία της σημερινής κατάσταση με αυτή του 1974:

“Διαφορές υπήρχαν και το 1974, αλλά υποχώρησαν προκειμένου να εδραιωθεί η Δημοκρατία.Ένα αντίστοιχο αίτημα εθνικής αναγέννησης υπάρχει και σήμερα, ύστερα από 10 χρόνια κρίσης, μία πτώχευση, τέσσερα μνημόνια και τέσσερα χρόνια λαϊκισμού και ψέματος. Η κατάσταση, λοιπόν, που έχει διαμορφωθεί τώρα, δεν ζητά «αριστερές» ή «δεξιές» λύσεις. Αλλά λύσεις που θα φέρουν αποτέλεσμα. Δεν καλεί σε αντιπαραθέσεις για το παρελθόν, αλλά σε συμπόρευση για το μέλλον. Δεν απαιτεί λόγια και υποσχέσεις, αλλά πράξεις. Και δεν έχει ανάγκη από διχασμούς και από συνθήματα όπως το «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Αλλά από ενότητα, μέτρο, ρεαλισμό, και κυρίως αποφασιστικότητα”

Και έκλεισε την ομιλία του με αναφορά στη ρήση του Κώστα Αξελού, στο εναγώνιο πόνημά του με τίτλο «Η μοίρα της σύγχρονης Ελλάδας»: «Είναι μια χώρα εξαίσιας ωραιότητας … που συνθέτει ένα σύνολο με ανήκουστες δυνατότητες που δεν περιμένουν παρά την εκπλήρωσή τους.»

Facebook Comments