Στο στόχαστρο των τραπεζών μπαίνουν εφεξής οι οφειλέτες που έχουν προσφύγει στον νόμο Κατσέλη και οι οποίοι αρνήθηκαν έως τα τέλη της περασμένης εβδομάδας την άρση του τραπεζικού τους απορρήτου. Η ημερομηνία έως την οποία οι οφειλέτες μπορούσαν να δηλώσουν ότι δεν δέχονται να αρθεί το τραπεζικό τους απόρρητο έληξε στις 15 Σεπτεμβρίου και, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αυτοί που έκαναν χρήση αυτής της δυνατότητας προσεγγίζουν τις 20.000.

Αντιθέτως, για όσους δεν εναντιώθηκαν στην άρση του τραπεζικού τους απορρήτου, οι τράπεζες έχουν πλέον πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Το άνοιγμα των λογαριασμών δεν θα είναι φωτογραφία της στιγμής. Δηλαδή δεν θα αφορά μόνο τις καταθέσεις που έχουν στην τράπεζα τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Αντίθετα, θα αφορά την τελευταία πενταετία και οι τράπεζες θα αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφορίες για όλα τα εμβάσματα και τις μεταφορές κεφαλαίων που έχουν πραγματοποιήσει οι εν λόγω οφειλέτες, σε μια προσπάθεια να διαπιστώσουν ποιοι από αυτούς είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές και ποιοι έχουν φροντίσει να αποκρύψουν εισοδήματα την επίμαχη περίοδο. Για όσους μάλιστα διαπιστωθούν σοβαρές ενδείξεις απόκρυψης εισοδημάτων, ο έλεγχος μπορεί να πάει και πιο πίσω από την πενταετία.

Σε ό,τι αφορά τους οφειλέτες που χάνουν την προστασία του νόμου Κατσέλη λόγω της εναντίωσής τους στην άρση του τραπεζικού τους απορρήτου, οι πιστωτές έχουν δικαίωμα πλέον να ασκήσουν κάθε είδους αναγκαστικό μέτρο, όπως οι κατασχέσεις λογαριασμών και οι πλειστηριασμοί ακινήτων.

Με δεδομένο ότι οι εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη ξεπερνούν τις 150.000, αυτοί που, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, εναντιώθηκαν στην άρση του τραπεζικού τους απορρήτου αντιπροσωπεύουν το 15% των οφειλετών. Να σημειωθεί ότι το δικαίωμα εναντίωσης ασκείται στα Ειρηνοδικεία και το νούμερο αυτό αποτελεί εκτίμηση δικηγορικών και συμβολαιογραφικών κύκλων, καθώς οι τράπεζες δεν έχουν ακόμη συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία.

Facebook Comments