Υπέρ της περικοπής των συντάξεων τάχθηκε ξεκάθαρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο εκπρόσωπος τύπου του Ταμείου Τζέρι Ράις σε ενημέρωση δημοσιογράφων κλήθηκε να διευκρινίσει τη θέση του για το θέμα.

Θύμισε ότι η περικοπή είναι ένα μέτρο που ψηφίστηκε το 2017 και δεν αποτελεί κάτι νέο. Όπως είπε η θέση του ΔΝΤ είναι ότι η εφαρμογή του όχι μόνο θα βελτιώσει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά παράλληλα θα στείλει και μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα παραμένει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Συμπλήρωσε δε ότι η κίνηση αυτή θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα πιο ισορροπημένο μείγμα κοινωνικής πολιτικής, καθώς δημιουργεί δημοσιονομικό περιθώριο για άλλες πολιτικές στήριξης, αλλά και για μείωση των φορολογικών βαρών.

Φάνηκε μάλιστα να αποσυνδέει το θέμα των συντάξεων από την μονοδιάστατη επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, ουσιαστικά αρνούμενος το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς ότι εφόσον επιτυγχάνεται πρωτόγεννες πλεόνασμα 3,5% δεν χρειάζεται η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς.

Επισήμανε ότι η περικοπή των συντάξεων θα διευρύνει την κοινωνική πολιτική της Ελλάδας πέρα από τον στενό κύκλο των συνταξιούχων, καθώς θα δώσει δημοσιονομικό χώρο για αύξηση των «χαμηλών» δαπανών πρόνοιας υπέρ άλλων ηλικιακών ομάδων.

Υπενθύμισε δε ότι δεν πρόκειται για καινούργιο μέτρο, καθώς έχει συμφωνηθεί από το 2017.

 

Τέλος ανέφερε ότι η επόμενη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα θα δημοσιευθεί το 2019.  

Facebook Comments