Τον πρώτο της μήνα στη μεταμνημονιακή εποχή διανύει η χώρα, χωρίς όμως η κυβέρνηση να δρέπει ικανούς «δημοσκοπικούς καρπούς» που θα ανατρέψουν τους ώς τώρα συσχετισμούς.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της PULSE που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ με τη Σία Κοσιώνη, παρά τη μικρή ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ επίσης ενισχύεται, προηγούμενη με σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες από το κυβερνών κόμμα, διαφορά που μοιάζει παγιωμένη παρά τις διακυμάνσεις της. Παράλληλα, τόσο οι κυβερνητικοί χειρισμοί στις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι όσο και η συμφωνία των Πρεσπών αποτελούν ανασχετικούς παράγοντες για ένα «come back» στην κυβερνητική απήχηση που θα αλλάξει το μομέντουμ της. 

Είναι ενδεικτικό ότι το 56% των εκλογέων του ΣΥΡΙΖΑ αξιολογεί αρνητικά τις κυβερνητικές επιδόσεις στο Μάτι, οι μισοί (47%) δεν θεωρούν ότι θα αλλάξει κάτι μεταμνημονιακά για τα οικονομικά τους ενώ η εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται διχασμένη και για τη συμφωνία των Πρεσπών, με το  41% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος να αξιολογεί τη συμφωνία αρνητικά.

Πρόθεση ψήφου

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου τα δυο μεγάλα κόμματα καταγράφουν ενισχυμένα ποσοστά, με τη ΝΔ να προηγείται με 9,5 ποσοστιαίες μονάδες: Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 22% (έναντι 19,5% στην προηγούμενη δημοσκόπηση), η ΝΔ 31,5% (έναντι 31%) , η ΧΑ 7% (6,5%), το ΚΙΝΑΛ 6,5% (σταθερό), το ΚΚΕ 5,5% (σταθερό),  Το Ποτάμι 1,5% , οι ΑΝΕΛ 1,5% (σταθερό), η Ένωση Κεντρώων 2% (σταθερό), ΛΑΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ από 1%, η Ελληνική Λύση 2%, άλλο 2%, Δεν απαντώ 5,5%, λευκό/  άκυρο 2%, αποχή 3,5% και αναποφάσιστοι 5,5%. 

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 10,5 ποσοστιαίες μονάδες: Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει 23%, η ΝΔ 33,5%, η ΧΑ 7,5%, το ΚΙΝΑΛ καταγράφει 7%, το ΚΚΕ 6%, Το Ποτάμι 1,5% και ΑΝΕΛ από 1,5%, η Ένωση Κεντρώων 2%, ΛΑΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ από 1%, Ελληνική Λύση 2%, άλλο κόμμα 2%, αναποφάσιστοι 5,5%, δεν απαντώ 6,5%. 

Παράσταση νίκης

Σε ό,τι αφορά το κόμμα που θα νικήσει στις εθνικές εκλογές, το 57% των πολιτών αναφέρει τη ΝΔ, ενώ το 24% ο ΣΥΡΙΖΑ. Άλλο κόμμα απαντά το 6%, ενώ 13% δηλώνει δεν ξέρω/ δεν απαντώ. Στη δημοσκόπηση Ιουνίου της PULSE η ΝΔ κατέγραφε 58% στην παράσταση νίκης ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 23%. 

Μεταμνημονιακή απαισιοδοξία και στον ΣΥΡΙΖΑ

Ερωτώμενοι εάν η έξοδος από το μνημόνιο θα αλλάξει την οικονομική τους κατάσταση οι πολίτες απαντούν αρνητικά με συνολικό ποσοστό 61% (37% απαντούν σίγουρα όχι – 24% μάλλον όχι), ενώ το υπόλοιπο 27% απαντά θετικά (17% μάλλον ναι – 10% σίγουρα ναι). 12% απαντά δεν γνωρίζω/ δεν απαντώ. 

Είναι ενδεικτικό ότι στο θέμα αυτό η εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως μοιρασμένη (47 – 47): Το μεν 47% των εκλογέων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι η έξοδος από το μνημόνιο δεν θα αλλάξει την οικονομική του κατάσταση (25% σίγουρα όχι – 22% μάλλον όχι), ενώ το άλλο 47%  των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος εκτιμά ότι η οικονομική του κατάσταση θα αλλάξει (29% μάλλον θα αλλάξει – 18% σίγουρα θα αλλάξει). Το 6% των ερωτώμενων δηλώνει δεν ξέρω/ δεν απαντώ. 

Αντίθετα, το 75%  συνολικά των ψηφοφόρων της ΝΔ εκτιμούν ότι η οικονομική κατάστασή τους δεν θα αλλάξει μετά την έξοδο από το μνημόνιο (48% σίγουρα δεν θα αλλάξει – 27% μάλλον δε θα αλλάξει). 12% των εκλογέων της ΝΔ δηλώνει ότι η οικονομική του κατάσταση μάλλον θα αλλάξει ενώ το 6% είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει. 7% των πολιτών απαντά δεν γνωρίζω/ δεν απαντώ. 

Στην ερώτηση αν τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν σε σωστή ή λάθος κατεύθυνση το 31% των πολιτών συνολικά απαντά ότι τα πράγματα πηγαίνουν σε σωστή κατεύθυνση (σίγουρα σε σωστή 12% – μάλλον σε σωστή 19%), ενώ το 59% συνολικά απαντά σε λάθος κατεύθυνση (μάλλον σε λάθος 23% – σίγουρα σε λάθος 36% ). Πάντως, τον Ιούνιο η απαισιοδοξία των πολιτών τον Ιούνιο έφθανε και το 63% ενώ η αισιοδοξία το 28%.  Το 10% των ερωτηθέντων απαντά δεν ξέρω/ δεν απαντώ. 

Δυσαρεστημένοι για το Μάτι οι εκλογείς του ΣΥΡΙΖΑ

Όσον αφορά την επίδοση της κυβέρνησης – πολιτείας στις πυρκαγιές του Ιουλίου στο Μάτι μόλις το 17% των ερωτηθέντων συνολικά αποτιμά θετικά το κυβερνητικό έργο στην περιοχή (5% σίγουρα θετικά – 12% μάλλον θετικά) ενώ το 72% συνολικά αποτιμά την κυβερνητική επίδοση αρνητικά (18% μάλλον αρνητικά – 54% σίγουρα αρνητικά). Το 11% των ερωτώμενων απαντά δεν γνωρίζω/ δεν απαντώ.  

Μάλιστα, το 56% των εκλογέων του ΣΥΡΙΖΑ αξιολογεί σίγουρα αρνητικά (32%) ή μάλλον αρνητικά (24%) τις κυβερνητικές επιδόσεις στο Μάτι. Το 26% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ αξιολογεί μάλλον θετικά την κυβέρνηση, ενώ το 11% σίγουρα θετικά. Το 7% δηλώνει δεν γνωρίζω/ δεν απαντώ. 

Στον αντίποδα, οι ψηφοφόροι της ΝΔ σε ποσοστό συνολικά 90% αποτιμούν σίγουρα αρνητικά (76%) ή μάλλον αρνητικά (14%) τις επιδόσεις της κυβέρνησης στο Μάτι, με 3% να τις αξιολογεί μάλλον θετικά και σίγουρα θετικά το 1%. 6% απαντά δεν ξέρω/ δεν απαντώ. 

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών, συνολικά το 60% των ερωτώμενων την αξιολογεί αρνητικά (44% σίγουρα αρνητικά – 16% μάλλον αρνητικά), ενώ το 28% συνολικά την αποτιμά θετικά (13% σίγουρα θετικά – 15% μάλλον θετικά). 

Διχασμένη και για την ονομασία η εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ

Μάλιστα, η εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται διχασμένη για τη συμφωνία των Πρεσπών, με συνολικά το  41% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος να αξιολογεί τη συμφωνία αρνητικά (σίγουρα αρνητικά 26% – 15% μάλλον αρνητικά) και συνολικά το 53%  να την αντιμετωπίζει θετικά (30% σίγουρα θετικά – 23% μάλλον θετικά). Το 6% απαντά δεν γνωρίζω/ δεν απαντώ. 

Όσον αφορά τους εκλογείς της ΝΔ, το 81% αποτιμά τη συμφωνία αρνητικά (62% σίγουρα αρνητικά – 19% μάλλον αρνητικά ενώ το 11% θετικά (8% μάλλον θετικά – 3% σίγουρα θετικά).  Το 8% δηλώνει δεν ξέρω/ δεν απαντώ. 
 

Facebook Comments