Σταθερό και αμετακίνητο παραμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) υπέρ την περικοπής των συντάξεων επιμένοντας ότι η περικοπή της προσωπικής διαφοράς από το 2019 είναι ένα μέτρο που έχει συμφωνηθεί και νομοθετηθεί από το 2017.

Η επόμενη περίοδος μέχρι να ληφθεί η τελική απόφαση για την τύχη των συντάξεων είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία των δημοσιονομικών στοιχείων.

Σημαντικότερο ρόλο όμως θα παίξουν οι πολιτικές διεργασίες οι οποίες θα κρίνουν και τις αποφάσεις.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Ταμείου Τζέρι Ράις θύμισε στην κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα ότι η περικοπή είναι ένα μέτρο που ψηφίστηκε το 2017 και δεν αποτελεί κάτι νέο.

Όπως είπε η θέση του ΔΝΤ είναι ότι η εφαρμογή του όχι μόνο θα βελτιώσει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά παράλληλα θα στείλει και μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα παραμένει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Την ίδια στιγμή, μιλώντας σε επενδυτές στο Λονδίνο ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλειδης Τσακαλώτος αναφερόμενος στην κατάργηση της προσωπικής διαφοράς τόνισε ότι «δεν υπάρχει κομψός τρόπος για να το διατυπώσω, αλλά αυτοί οι άνθρωποι -οι παλαιοί συνταξιούχοι- θα τεθούν εκτός συστήματος με φυσικό τρόπο. Μέχρι το 2020, το 2030 ή το 2040 δεν θα βρίσκονται πια εδώ. Συνεπώς δεν θα υπάρχει κάποια επίπτωση στην μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος».

Τη Δευτέρα κρίνονται οι συντάξεις

Την προσεχή Δευτέρα 1η Οκτωβρίου κατατίθεται στην Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού, ενώ την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένο και το Eurogroup. Το προσχέδιο θα ενσωματώνει την πρόβλεψη για υπερπλεόνασμα και για φέτος με το οικονομικό επιτελείο να το βλέπει στην περιοχή του 4% του ΑΕΠ έναντι πρόβλεψης 3,5% του ΑΕΠ. Στο 4,2% του ΑΕΠ προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα το Δημοσιονομικό Συμβούλιο στην τελευταία έκθεσή του.

Την ίδια ώρα, άγνωστη παραμένει η τύχη των συντάξεων και ειδικότερα αν η περικοπή τους ή όχι από την 1η Ιανουαρίου 2019 θα περιλαμβάνονται ή όχι στο προσχέδιο.

Με το μαχαίρι στις συντάξεις, προβλέπεται σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο εξοικονόμηση 2,88 δισ. ευρώ. Ωστόσο η κυβέρνηση επιδιώκει με κάθε τρόπο να ακυρώσει το μέτρο.

Πότε θα ανοίξουν τα «χαρτιά» τους οι δανειστές

Οι δανειστές δεν αφήνουν περιθώρια ακύρωσης των προνομοθετημένων μέτρων ενώ την περασμένη εβδομάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ξεκάθαρα τοποθετήθηκε υπέρ της εφαρμογής των μειώσεων στις συντάξεις.

Οι δανειστές θα ανοίξουν τα χαρτιά τους μετά τα μέσα Νοεμβρίου.

Το δεύτερο 15ήμερο του Νοεμβρίου υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμη η έκθεση της Κομισιόν για την πρώτη μετα-μνημονιακή αξιολόγηση σε καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας.

Το ΔΝΤ πάντως έχει πει ξεκάθαρα ότι δεν συζητά ενδεχόμενη αλλαγή στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί αφού πιστεύει ότι η περικοπή δεν είναι δημοσιονομικό αλλά διαρθρωτικό μέτρο και κατά συνέπεια δεν μπαίνει καν στην συζήτηση αν η άσκηση βγαίνει (πλεόνασμα) χωρίς να περικοπούν οι συντάξεις. Αντίθετα η Κομισιόν δείχνει να το συζητάει και περιμένει την ελληνική πλευρά να πείσει ότι οι αριθμοί βγαίνουν.

 

Πηγή: In.gr

Facebook Comments