Την ώρα που εμείς ασχολούμαστε με μεγαλοπρεπή σενάρια που περιλαμβάνουν Σκοπιανά, διαπραγματεύσεις σε διεθνή οικονομικά όργανα και ανακατωμένες ημερομηνίες πολλαπλών εκλογών, ο απλός κοσμάκης συνεχίζει ν’ ανεβαίνει τον Γολγοθά του. Αδιάφορος για τις κινήσεις του Καμένου, για τις διαλυτικές τάσεις στην ΚΟ της Ένωσης Κεντρώων και τον προβληματισμό του ΚΙΝΑΛ για τις δημοσκοπήσεις, τρελαίνεται καθημερινά με την αδυναμία του να ανταπεξέλθει στα στοιχειώδη της επιβίωσης.

Μόνο από κάτι τεχνοκρατικές έρευνες και ψυχρές στατιστικές μελέτες μπορούμε πότε-πότε να ανιχνεύσουμε ακροθιγώς την τεράστια αγωνία του ανώνυμου ανθρώπου. Και μόνο μέσα από μικρές ειδησούλες, που όποιος ξέρει να τις διαβάζει καταλαβαίνει πόσο πελώριες τραγωδίες κρύβουν πίσω από την ασημαντότητα τους, καταφέρνουμε καμιά φορά να μπαίνουμε μέσα στην ψυχή της κοινωνίας. Όταν τα ψυχρά στοιχεία της ΑΑΔΕ μας αποκαλύπτουν ότι 3,6 εκατομμύρια Έλληνες χρωστούν στην εφορία κάτω από 10.000 ευρώ, τότε μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ελάχιστα είναι τα σπίτια σ’ αυτή τη χώρα που το βράδυ γύρω απ’ το τραπέζι οι άνθρωποι δεν αναστενάζουν απελπισμένοι. Διότι ξέρουμε απ’ τον περίγυρο μας πως όποιος χρωστά στην εφορία, χρωστά και στην τράπεζα.

Και χρειάζεται να είναι κανείς πολύ λεπτολόγος για να διαβάσει μια μικρή ειδησούλα για τους ειδικούς φρουρούς της Κρήτης, που με ανακοίνωση τους διαμαρτύρονται ότι όλο το καλοκαίρι δεν έκαναν αστυνόμευση στους δρόμους αλλά συνόδευαν συνεργεία της ΔΕΗ που έκοβαν το ρεύμα σε νοικοκυριά του Ηρακλείου και της Μεσσαράς. Για σκεφτείτε την ουσία της είδησης. Φτωχά νοικοκυριά μένουν στο σκοτάδι, η οργή ξεχειλίζει, η αστυνομία αφήνει τους κλέφτες να αλωνίζουν και προστατεύει τα συνεργεία από τον κοσμάκη. Όμως ποιος ασχολείται μ’ αυτά τα μικρά καθημερινά; Κι ένας Λαφαζάνης που επιμένει να διαδηλώνει κατά των πλειστηριασμών εκλήθη από τον ανακριτή με βαρύτατες κατηγορίες. Η κυβέρνηση τον έστειλε στον ανακριτή, αλλά ευτυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα βγήκε και τον στήριξε. Παράνοια…

Κι όμως αυτά τα μικρά καθημερινά θα κρίνουν ποιος θα κυβερνήσει αύριο τον τόπο. Αυτός ο ταλαιπωρημένος κοσμάκης ήταν που έκανε τον Τσίπρα πρωθυπουργό και τώρα πάλι αυτός θα κρίνει ποιος θα πάρει την θέση του. Τα μικρά-μικρά καθημερινά δράματα θα διαμορφώσουν το τελικό τοπίο κι ας κάνουν μεγαλόπνοα σχέδια επί χάρτου τα κομματικά επιτελεία για μεγάλα κόλπα που θα αντιστρέψουν το κλίμα. Ένας λογαριασμός της ΔΕΗ που –παρά τα μεγάλα λόγια που εκστομίζονται- δεν πληρώνεται, θα ορίσει τις εξελίξεις. Όλα τα άλλα είναι μπούρδες, ανοησίες και ψευτιές και ζουρλές πολιτικές που ‘λεγε και κάποτε ο Σαββόπουλος.

Facebook Comments