Το μέτρο για μείωση του αφορολόγητου από το 2020 έβαλε στο «κάδρο» ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ επεσήμανε ότι δεν θα μεταβιβαστούν αρχαιολογικοί χώροι και νοσοκομεία στο υπερταμείο.

Μιλώντας στη Βουλή, ο ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος και για να μην μειωθούν οι συντάξεις, και για να μην εφαρμοστεί το αφορολόγητο, αλλά για να παρουσιαστεί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των αντιμέτρων.

Απευθυνόμενος σε Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατική Συμπαράταξη είπε: «Λέγατε ότι και τα δύο μέτρα -και οι συντάξεις και οι μειώσεις του αφορολόγητου- θα γίνουν το 2019. Μετά λέγατε δεν υπάρχουν τα αντίμετρα. Τα έλεγε ο κ. Μητσοτάκης, τα έλεγε η κ. Γεννηματά, και τώρα που φαίνεται ότι υπάρχουν αντίμετρα και υπάρχει και μια αμφισημία -που θα δούμε που θα εξελιχθεί η συζήτηση- έχετε πάθει τέτοιον πανικό που λέτε πράγματα που δεν μπορούν να ειπωθούν».

«Περιμένω τις δικές σας αναλογιστικές μελέτες που δεν θα μιλάνε ούτε για θνησιμότητα ούτε για διάρκεια ζωής. Φαντάζομαι ότι έχετε κάποιο μυστικό τρόπο να κάνετε αναλογιστικές μελέτες… Λοιπόν έτσι ήταν η συζήτηση το 2017 και απλώς τώρα έχουν αλλάξει οι συνθήκες», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε πως το ΔΝΤ «μέχρι τον Ιούλιο του 2018 έλεγε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ήταν 1,4% και τώρα λέει ότι είναι 3,5%. Γι΄ αυτό είμαστε σε άλλον κόσμο, και είμαστε εκτός του μνημονίου και έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο, και να μην μειώσουμε τις συντάξεις και να μην κάνουμε το αφορολόγητο και να παρουσιάσουμε πολύ μεγάλο κομμάτι των αντιμέτρων».

«Τα αντίμετρα θα υπάρχουν και σε τέσσερα χρόνια» πρόσθεσε, ενώ απαντώντας στις αιτιάσεις της ΔΗΣΥ για τη μεταβίβαση στο Υπερταμείο των 10.119 ακινήτων, τόνισε πως «δεν έχουμε μεταβιβάσει τίποτε. Μπορείτε να το δείτε και στην υπουργική απόφαση και στην άτυπη ενημέρωση που κάναμε. Πάτε σε οποιοδήποτε υποθηκοφυλακείο θέλετε και ρωτήστε. Γνωρίζετε ότι προβλέπονται εξαιρέσεις. Αν υπάρχει κάποια νομική αμφισημία να το δούμε. Προφανώς δεν μεταβιβάζουμε ούτε νοσοκομεία, ούτε παρόχθιες εκτάσεις, ούτε περιοχές Natura, ούτε αρχαιολογικούς χώρους, ούτε αιγιαλό και υδροβιότοπους».

Facebook Comments