Έκκληση στη διεθνή κοινότητα για συνεργασία με στόχο την αποκλιμάκωση των εμπορικών αντιπαραθέσεων απηύθυνε η Γενική Γραμματέας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Στόχος θα πρέπει να είναι, όπως είπε, ένα εμπόριο που να «λειτουργεί για όλους».  Στην κατεύθυνση αυτή, υπογράμμισε, απαιτούνται πολιτικές σε τοπικό επίπεδο για ενδεχόμενες «παρενέργειες» του ελεύθερου εμπορίου.

Στην ομιλία της η κ. Λαγκάρντ θύμισε τα όσα έγραφε ο Άνταμ Σμιθ στον Πλούτο των Εθνών: «Το εμπόριο, που θα έπρεπε να εξελίσσεται φυσικά μεταξύ των κρατών, όπως μεταξύ ατόμων, ένας δεσμός ενότητας και φιλίας, έχει καταστεί γόνιμη πηγή διχόνοιας και εχθρότητας». Αυτά θα μπορούσαν να έχουν γραφεί σήμερα, παρατήρησε η κ. Λαγκάρντ και έθεσε τρεις προτεραιότητες:

α) Τη συνεργασία με στόχο τη βελτίωση και την επέκταση του εμπορίου. Η συμφωνία TTP-11, εμπορική συμφωνία των αφρικανικών κρατών και η πρόοδος στην συμφωνία ΗΠΑ, Μεξικού, Καναδά αποκαλύπτουν ότι υπάρχουν οι βάσεις επαναπροσέγγισης.

β) Προσπάθεια να διορθωθεί και να εκσυγχρονιστεί, όχι να καταστραφεί το σημερινό παγκόσμιο σύστημα εμπορίου.

γ) Εφαρμογή πολιτικών σε εθνικό, τοπικό επίπεδο, που θα διασφαλίζουν ότι το εμπόριο είναι αποτελεσματικό για όλους τους ανθρώπους και όχι μόνο για τους λίγους. 

Facebook Comments