Το «πρόβλημα Ιταλία» στις Βρυξέλλες

Deutsche Welle

Το «πρόβλημα Ιταλία» στις Βρυξέλλες, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών, Τζοβάνι Τρία παρουσιάζει και πάλι τον προϋπολογισμό στο κοινοβούλιο. Με πιο αναλυτική αναφορά στα διάφορα μέτρα. Επιβεβαίωσε ότι η όλη σύνθεσή του δεν θα αλλάξει, και ότι συνολικά αγγίζει τα 36,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προτίθεται να ζητήσει από τους πολίτες να αρχίσουν να αγοράζουν περισσότερα κρατικά ομόλογα, με πιο χαμηλή φορολόγηση, όπως είπε και ο Ματέο Σαλβίνι. Πρόκειται σαφώς για μορφή άμεσης στήριξης σε μια δύσκολη στιγμή. Από την συνεδρίαση της κυβερνητικής συμμαχίας, χθες βράδυ στο μεταξύ προέκυψε ότι προς το παρόν η γραμμή δεν αλλάζει. Το μήνυμα είναι ότι τα κοινωνικά μέτρα δηλαδή θα πρέπει να εφαρμοστούν.

Η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, όμως, γράφει ότι είναι πιθανό να περιοριστούν τα κονδύλια  για το «εισόδημα του πολίτη» και για την μείωση της συντάξιμης ηλικίας. Θα μπορούσε, ίσως, και να αποφασιστεί μια εφαρμογή τους μέσα σε μια διετία, και όχι εντός του επόμενου εξαμήνου.

Το «πρόβλημα Ιταλία» στις Βρυξέλλες

Η Τράπεζα της Ιταλίας, βέβαια, όπως και το Στατιστικό Ινστιτούτο Istat και η αρμόδια υπηρεσία του κοινοβουλίου, προβλέπουν ότι ο προϋπολογισμός του 2019 (με τον τρόπο που έχει σχεδιαστεί) δεν πρόκειται να  φέρει μεγάλη ανάπτυξη. Αλλά ο Ματέο Σαλβίνι δηλώνει: «Δεν συμφωνώ. Πιστεύω ότι σε ό,τι αφορά την αύξηση του ΑΕΠ, θα ξεπεράσουμε και το 2%».

Τις τελευταίες ώρες πάντως τα Πέντε Αστέρια δείχνουν να θέλουν να δώσουν έμφαση στο διάλογο με τις Βρυξέλλες ρίχνοντας κατά το δυνατόν τους τόνους. Αλλά η Λέγκα μετά και την επικύρωση της συμμαχίας με την Μαρίν Λε Πεν επιμένει στην ανοιχτή αντιπαράθεση.

Μέχρι τις 15 του μηνός τέλος η Ιταλία θα πρέπει να παρουσιάσει αναλυτικά στις Βρυξέλλες τον νέο προϋπολογισμό της, με τις όποιες ενδεχόμενες διορθώσεις και αλλαγές. Και δυο μέρες αργότερα, το «πρόβλημα Ιταλία» θα συζητηθεί σίγουρα διεξοδικά στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο.