Πολλαπλώς έκθετη αφήνει την κυβέρνηση και τη χώρα η (προσχεδιασμένη ή μη) διγλωσσία της σε ζητήματα μείζονος εθνικής σημασίας όπως είναι το Σκοπιανό.

Την ημέρα που η κυβέρνηση των Σκοπίων ανακοίνωσε την έναρξη των επίσημων συνομιλιών της με το ΝΑΤΟ μέσα στον Οκτώβριο, ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος παρουσίαζε στον υφυπουργό Εξωτερικών ΗΠΑ Γουές Μίτσελ εναλλακτική πρόταση για το Σκοπιανό. Φέρεται να μίλησε περί ενός πλέγματος αμυντικών συμφώνων με την ΠΓΔΜ και άλλες χώρες των Βαλκανίων, που -όπως είπε- θα αφήνει εκτός το θέμα του ονόματος και το ζήτημα της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Ο εκνευρισμός του Μαξίμου φαίνεται και από τα όσα αναφέρει σήμερα ο φιλοκυβερνητικός Τύπος. Η «Αυγή» στο πρωτοσέλιδό της προβάλλει το σχόλιο του προέδρου της Βουλής, σύμφωνα με το οποίο «η κυβερνητική πολιτική στα Βαλκάνια επιδιώκει ανοιχτή συνεργασία και όχι άξονες».

 

Η «Εφημερίδα των Συντακτών»  έχει τίτλο «Ο Πάνος Καμμένος βλάπτει σοβαρά τη χώρα». Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι «ξεπέρασε κάθε όριο ο Πάνος Καμμένος με όσα είπε στις ΗΠΑ». Στο κύριο άρθρο της εφημερίδας, δε, αναφέρεται πως «με τη στάση του ο Πάνος Καμμένος βλάπτει τη χώρα και εκθέτει την κυβέρνησηκαθιστώντας την ευάλωτη σε κάθε είδους επιθέσεις από την αντιπολίτευση, που δικαίως εντοπίζει την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά. «Υπάρχει «Σχέδιο B» για την κυβέρνηση; Φυσικά υπάρχει. Να απαλλαγεί πρώτα πρώτα από τον υπουργό που τορπιλίζει τόσο χοντροκομμένα τη συνοχή της. Και αν ο ίδιος δεν έχει την ευθύτητα να παραιτηθεί, ας φροντίσει ο πρωθυπουργός να του υπενθυμίσει ποιος καθορίζει την κεντρική πολιτική γραμμή της χώρας».

 

Το Εθνος από την πλευρά του έχει τίτλο «Βγάζει καπνούς ο Τσίπρας με τον Καμμένο». «Το Μαξίμου γειώνει τα σχέδια του κυβερνητικού εταίρου για το Σκοπιανό και τη σύμπραξη με την ΠΓΔΜ σε αμυντικό τόξο χωρίς αλλαγή ονομασίας. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πρότεινε στην Ουάσιγκτον και τη δημιουργία νέων αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. Στην κυβέρνηση υπήρξε αιφνιδιασμός. Οι κινήσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ επί της ουσίας αμφισβητούν την ακολουθούμενη πολιτική», τονίζεται στην εφημερίδα.

Facebook Comments